roze

4 preprosti načini zorenja zelenih paradižnikov
Hladnejše temperature niso več primerne za zorenje paradižnikov, čeprav so rastline še vedno polne sadežev, a kaj ko so zeleni. Toda, ni še konec sezone, paradižnike lahko prinesete na toplo in bodo še naprej zoreli, poglejte, kako.

Če teh plodov ne poberete zdaj, bo lahko kmalu prepozno
Nobenega dvoma ni več, da je jesen tudi uradno tu. Toda čeprav smo nekatere poletne vrtnine že zdavnaj pobrali z vrta, to ne pomeni, da bomo zdaj ostali praznih rok. V oktobru je še vedno na voljo veliko domačih jesenskih pridelkov.

Tako lahko shranimo tudi večjo količino korenja
Korenje je zaradi svoje vsestranskosti, sladkega okusa in razmeroma dobre obstojnosti eden najpomembnejših vrtnih pridelkov. Predpogoj, da se bo obdržal in ga bomo lahko uporabljali še več mesecev zatem, ko smo ga pobrali z vrta, je pravilno shranjevanje in skladiščenje. Naredite si zalogo svežega ali pa ga očistite in skuhajte ali zamrznite ter tako pripravite, da vam bo pri kuhanju na voljo tudi pozimi.

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih
Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko druge zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanj ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da ga lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Kaj storiti z zemljo, ki nam ostane pri presajanju lončnic?
Lončnice v splošnem veljajo za ene izmed bolj muhastih rastlin. Večina izmed njih je poleg ravno prave količine vode in svetlobe precej občutljiva tudi na prst, v kateri raste. Če se sprašujete, ali jo je po presajanju mogoče ponovno uporabiti ali jo je treba nujno zavreči, je odgovor vsekakor da, a pod določenimi pogoji.

Zato bi morali v oktobru na svoj vrt posuti nekaj pecilnega praška
Z vedno bolj hladnim vremenom je čas, da svoje domače vrtove pripravimo na zimsko spanje. Vrtnarji v tem obdobju zato priporočajo, da na vrt posujemo nekaj pecilnega praška ali sode bikarbone. Preberite, kako lahko to koristi zemlji in rastlinam.

Sladki komarček: pridelava, uporaba in zdravilne lastnosti
Sladki komarček je vsestranska vrtnina, ki jo lahko pridelamo skozi vse leto. Spoznajte njene botanične značilnosti, zahteve za pridelavo, kot so tla in gnojenje, ter nasvete za zatiranje škodljivcev in bolezni. Odkrijte tudi njene kulinarične in zdravilne uporabe.

7 sobnih rastlin, ki iz zraka odstranjujejo prah in škodljive delce
Če si v svojem domu želite čistejšega zraka ali ste morda celo alergični na prah in pršice, vam lahko nekatere sobne rastline pomagajo ustvariti čistejše okolje. Te, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, so namreč naravni odganjalci prahu, hkrati pa je njihova dodatna prednost, da so povsem nezahtevne za vzgojo.

Fižol sivček: Okusna in hranljiva dediščina naših prednikov
Fižol sivček, znan tudi kot 'Semenarna 22', je cenjena slovenska sorta, ki so jo več generacij kmetov pridelovali na območju Savinjske doline. Spoznajte zgodovino te rastline in njeno pomembnost kot ohranjevalne sorte ter dragocen vir genskega materiala za prihodnje sorte.

Trik za shranjevanje peteršilja
Peteršilj lahko izboljša okus najrazličnejših jedi in je zato v kuhinji nepogrešljiv. Najbolje je imeti pri roki svežega, saj ta da največ okusa in arome. Za vas imamo trik, kako šopek peteršilja, ki ste ga ravnokar nabrali na svojem vrtu, ohraniti svež več kot teden dni.

Jagode jeseni potrebujejo posebno nego
Jagode so odličen pridelek domačih vrtičkarjev. Ne glede na to, ali imamo na svojem vrtu ali v koritih posajene zgodnje ali poznejše sorte, se lahko obdržijo kot trajnice in v naslednjem letu ponovno bogato obrodijo. Seveda pa le pod pogojem, da rastline dobro pripravimo na zimo.

Kdaj sadimo in pobiramo česen?
Česen je ena najboljših vrtnin za dolgoročno skladiščenje in je hkrati nepogrešljiv v vsaki domači kuhinji. Toda če želimo, da bi se ta v naši shrambi obdržal čim dlje, moramo vedeti, kdaj je najboljši čas, da ga pospravimo. Poglejmo torej, kdaj ga pobrati z vrta.

Na videz nezanimiv sadež, ki v sebi skriva izjemno bogastvo
Indijanska banana ali asimina je sočen, tropski sadež, ki ga marsikdo opredeljuje kot mešanico manga, banane in citrusnega priokusa. V zadnjih letih je sadež precej pridobil na priljubljenosti, zato ga tudi pri nas na svoje vrtove sadi vedno več ljudi.

Zdaj je čas, da z vrta poberemo te pridelke
Septmeber in oktober sta meseca, ko na vrtu pobiramo še zadnje pridelke. To je čas, ko je treba poletne posevke pred prihajajočo zmrzaljo skopati iz zemlje, na njihovo mesto pa pridejo tisti, ki so bolj odporni na mraz. Določene bolj trdožive vrtnine lahko pobiramo ves čas prehoda v zimo, a spodaj je seznam tistih, ki jih je treba čim prej pobrati – še preden nas preseneti prvi mraz.

Kdaj je čas za sajenje čebulic?
Sanjate o čudovitih gredicah naslednje leto? Zdaj je idealen čas za sajenje spomladi cvetočih čebulic, vključno s tulipani in hijacintami. Z malo truda boste spomladi lahko uživali v pogledu na čudovito pisano zasaditev.

To je skrivnost velikanskih buč
V jeseni se marsikdo rad pohvali z velikimi bučami vseh barv, oblik in velikosti. Medtem ko je večini izmed nas dovolj, da iz nje pripravimo okusno juho ali drugo kulinarično poslastico ali pa jo uporabimo kot čudovit jesenski okras, drugi vidijo zabavo v tekmovanju in primerjanju, komu bo zrasla večja. Ampak, kako sploh priti do takšne buče?

Čeprav niso užitni, so plodovi divjega kostanja nadvse zdravilni
Ko jeseni pod nogami zahrustajo bodičasti plodovi divjega kostanja, večina od nas pomisli le na okrasne krošnje ob cestah in parkih. A to mogočno drevo skriva presenetljive lastnosti: od naravnih mazil za utrujene noge do ekološkega pralnega sredstva, ki ga lahko pripravimo kar doma.

Cvetlica, ki se pred našimi očmi skrije, ko se je dotaknemo
Svet cvetlic ponuja nešteto zanimivosti, ena od teh pa je zagotovo sramežljiva mimoza. Gre za rastlino, ki pri nas najpogosteje raste kot sobna rastlina, njeni čudoviti cvetovi pa so samo ena od lastnosti, s katerimi navdušuje. Poglejte, kaj je še tisto, kar jo dela tako posebno - in drugačno od drugih.

Predstavljamo najbolj 'trendovsko' zelenjavo to jesen
Da, tudi med vrtnimi pridelki obstajajo trendi. Letos naj bi to mesto zasedel vijolični brokoli, ki je že na pogled nekaj posebnega. Čeprav je po okusu precej podoben navadnemu zelenemu brokoliju, pa bo morda vsaj njegova barva prepričala koga, ki nad njim doslej ni bil ravno navdušen.

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom
Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Kdaj je čas, da lončnice prestavimo na toplo?
Ko se dnevi krajšajo in temperature počasi padajo, je pomembno, da ne spregledamo naših rastlin, ki jih imamo na balkonu, terasi ali vrtu. Namesto da se zanašamo zgolj na koledar, je pri skrbi zanje najbolje spremljati vremenske razmere, zlasti nočne temperature, in se nato ravnati po zahtevah posameznih vrst rastlin.

Kam s čebulicami jeseni, da bodo spomladi znova zacvetele?
Medtem ko z vrtov pobiramo še zadnje vrtnine in razmišljamo o tistih, ki jih bomo posadili za zimo, ne moremo mimo čebulnic. Pravzaprav tistih čebulnic, ki nas bodo, če bomo zanje pravilno poskrbeli zdaj, s svojimi čudovitimi cvetovi razveselile že zgodaj spomladi.

7 čudovitih cvetočih rastlin, ki so v trendu to jesen
Če želite to jesen svojemu vrtu dodati nekaj barve in mu vdahniti novo življenje, vam predstavljamo nekaj cvetlic, ki jih bomo to jesen lahko videvali povsod. Ne glede na to, ali imate radi klasične trajnice in enoletnice ali bolj nenavadne tropske rastline, je na voljo veliko pisanih in enostavnih rastlin za čudovit okrasni jesenski vrt.

Jesensko opravilo, s katerim poskrbite za lep paradižnik v prihodnji sezoni
Ko se vrtnarska sezona počasi približuje koncu, je čas, da z vrta pospravimo tudi paradižnik. Čeprav je težko natančno presoditi, kdaj je najboljši čas za to opravilo, pa je odstranjevanje starih rastlin paradižnikov, preden tla zmrznejo, pomembna naloga, ki preprečuje širjenje rastlinskih bolezni in pozimi naredi vrtov veliko bolj urejen. Nenazadnje pa je priprava gredic na zimski počitek ključna za dobro uspevanje v prihodnjem letu.

Vsestranska začimba, ki je pravzaprav strupena
Majaron (Origanum majorana) je trajnica, ki je tesno povezana z origanom. Ker spada v družino ustnatic, je tudi sorodnica bazilike, rožmarina, žajblja, timijana in origana. V toplejših območjih lahko majaron prezimi zunaj, na celinskem delu pa ga večinoma gojimo kot enoletnico ali pa kot lončnico, ki jo prestavimo v zaprt prostor, ko pride zima.

Zlata rozga – čudovita rumena cvetlica ali nadležni plevel?
Zlata rozga je vrsta rastlin, znanih po svoji visoki rasti in živahnih zlato rumenih cvetovih, ki cvetijo pozno poleti in ustvarjajo osupljivo pokrajino. Toda četudi njihovi cvetovi lahko polepšajo travnik, je vprašanje invazivnosti pri tej rastlini še kako na mestu.

Rastline, ki odganjajo japonske hrošče
Japonski hrošči so resni škodljivci, ki na vrtu napadajo praktično vse – od dreves, cvetja, zelenjave in še česa. Toda znano je, da jim nekatere rastline dišijo bolj od drugih. Poglejmo, katere.

Slovenijo že zajele napovedane nevihtne razmere - je možna tudi toča?
Slovensko obalo je od zahoda dosegla nevihtna linija, ki se je že pomaknila tudi proti notranjosti Slovenske Istre. Pojavljajo se močnejši nalivi. Možen je tudi kakšen močnejši sunek vetra, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. O poplavljanju že poročajo iz Občine Piran. Padavine so dosegle tudi že notranjost Slovenije.

Najpogostejši razlogi, da hortenzija postaja rjava
Hortenzije so na vrtu prave lepotice, ki imajo tudi svoje muhe. Lahko so precej občutljive na vodo, sončno svetlobo in celo komaj opazne škodljivce, ki ogrozijo njihovo zdravje, še preden se zaveste.

Zato bi morali v septembru pred vrata položiti palčke cimeta
Cimet je priljubljena sestavina za peko, ki daje občutek topline in domačnosti. Še posebej je priljubljen v hladnejših zimskih mesecih, a staro verovanje pravi, da vam lahko pride prav že v septembru – in to na precej nenavaden način.