seme

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih
Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko druge zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanj ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da ga lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Napake, ki jeseni uničujejo vašo trato
Tako kot večina preostalih rastlin se tudi trata jeseni začne pripravljati na obdobje mirovanja. V tem času so njene potrebe in zahteve drugačne kot spomladi in poleti, ko je na vrhuncu rasti. Prav zato je pomembno, da, če želite ohraniti njeno zdravje, poznamo dejavnike, ki ji škodujejo.

Sladki komarček: pridelava, uporaba in zdravilne lastnosti
Sladki komarček je vsestranska vrtnina, ki jo lahko pridelamo skozi vse leto. Spoznajte njene botanične značilnosti, zahteve za pridelavo, kot so tla in gnojenje, ter nasvete za zatiranje škodljivcev in bolezni. Odkrijte tudi njene kulinarične in zdravilne uporabe.

Fižol sivček: Okusna in hranljiva dediščina naših prednikov
Fižol sivček, znan tudi kot 'Semenarna 22', je cenjena slovenska sorta, ki so jo več generacij kmetov pridelovali na območju Savinjske doline. Spoznajte zgodovino te rastline in njeno pomembnost kot ohranjevalne sorte ter dragocen vir genskega materiala za prihodnje sorte.

Presno ali kuhano, sladko ali kislo - zelje je več kot le zdrava zelenjava
Zelje je vrtna in poljska zelenjadnica, ki jo pri nas pridelujemo le še na dobrih 400 hektarjih zemljišč. V prvem letu so pridelek listi, poviti v glave, semenarji pa pridobivajo seme za setev drugo leto. Uživamo ga v vseh letnih časih, presno ali predelano. Zelje imamo za zdravilno, prav zaradi tega pa ni vseeno, kako je bilo pridelano. Nadzorovana integrirana in ekološka lokalno pridelana živila imajo prednost pred konvencionalnimi. Tudi vrtičkarji se izogibamo uporabi umetnih sredstev.

Korenovka, ki počasi izginja iz naših njiv in vrtov
Repa (Brassica rapa subsp. rapa) je ena najstarejših kmetijskih rastlin, korenovka za prehrano ljudi in krmo rejnih živali. Okrogel ali ovalen repast koren brez stranskih korenin je bel ali na vrhu belo vijoličast, meso v notranjosti pa gladko, hrustljavo in belo. Ima kratko rastno dobo in dobro uspeva v hladnejšem podnebju. Pri trajnostni usmeritvi kmetijstva jo uvrščajo med pokrovne posevke, ker varuje tla pred erozijo, zmanjšuje izpiranje hranil ter zapleveljenost vrtov in njiv.

Ena sestavina vas loči do lepe trate
Sladkor ni samo živilo, ampak ima še nešteto drugih možnosti uporabe. Če pustimo ob strani peko tort in vzdrževanje lepega šopka v vazi – ali res lahko celo pomaga trati do lepše rasti? Preverili smo, ali to drži.

Facelija: Večnamenska rastlina za čebelarje in vrtnarje
Vratičavolistna facelija je enoletna medovita rastlina iz botanične družine vodolistnic. V Evropo so jo prinesli v 19. stoletju iz Kalifornije kot okrasno in medovito rastlino. Največ jo sejejo v srednji Evropi za čebeljo pašo, pri trajnostni usmeritvi kmetijstva v novejšem času pa se pojavlja kot dosevek v kolobarju, s katerim lahko na vrtu ali njivi poskrbimo za hranila naravnega izvora, bodisi pri uporabi rastlin za zastirko ali podor.

Zato solata najpogosteje uide v cvet
Domače vrtičkarje pogosto pesti težava, da jim solata ali druga zelenjava uide v cvet. To preprosto pomeni, da zelenjava ustvari cvet in seme. Toda če je pri nekaterih drugih rastlinah cvet pravzaprav tisto, česar smo veseli, je pri zeleni zelenjavi stvar precej drugačna.

Katera sorta paradižnika je najboljša?
Svet paradižnikov ponuja na stotine, če ne tisoče sort paradižnika, ki jih je mogoče gojiti na svojem vrtu. Če se tudi vi izgubljate v poplavi izbire najboljšega, potem preberite, kateri so naši favoriti, ki jih ne gre spregledati.

Najpogostejša napaka, zaradi katere semena ne vzklijejo
Vrtnarska sezona je tu, kar pomeni, da so vrtovi v polnem zamahu. Čas je za sajenje, obrezovanje, sejanje, presajanje, okopavanje ter vse, kar spada zraven. Če namesto tega vaš vrt žalostno sameva – čeprav ste storili vse in še več, da bi poleti lahko uživali v plodovih svojega dela, ste morda spregledali eno od najpogostejših napak?

Japonski javor je priljubljena izbira za manjše okrasne vrtove
Kot že ime pove, japonski javor izvira iz vzhodne Azije in je pogosto del tradicionalne japonske krajine in oblikovanja vrtov. Listopadno drevo, ki spada v družino sapindovk, sicer pri nas imenujemo tudi pahljačasti javor. Znotraj te skupine najdemo številne sorte, ki se med seboj ne razlikujejo prav dosti, prepoznamo pa jih glede na velikost samega drevesa, obliko in barvo listov ter nekatere druge značilnosti. Poglejmo si, zakaj je japonski javor tako priljubljen in kaj je razlog, da ga tudi pri nas najdemo na številnih manjših in večjih okrasnih vrtovih.

To so rastline, ki najbolje uspevajo poleg paradižnika
Paradižnik je ena najbolj cenjenih vrtnin nasploh, vendar nekoliko težaven za gojenje in še vedno povzroča težave tudi izkušenim vrtnarjem. Sajenje ustreznih rastlin v njihovo bližino lahko pomaga zmanjšati število škodljivcev in obogati zemljo ter tako pripomore k čudovitim, sočnim paradižnikom. Preberite, katere so tiste vrtnine, ki se dobro ujamejo s paradižnikom.

Žalosten razlog, zakaj je na naših travnikih vedno manj zvončkov
Zvončki so med prvimi znanilci, ki sporočajo, da se narava prebuja in da pomlad ni več daleč. Toda vedno milejše zime in zelo malo snega so razlog, da imajo te čudovite spomladanske cvetlice nemalo težav. Nabiranje te ogrožene rastline je zato odsvetovano, v večjih količinah pa celo prepovedano.

Kako prepoznamo posteljne stenice?
Posteljne stenice so poleg moljev eden najbolj preziranih in grozljivih škodljivcev, ki pa lahko na žalost vstopijo praktično v vsak dom. Preberite, kaj sploh so stenice ter predvsem, kako se jih znebiti, če slučajno zaidejo v vašo posteljo.

Zimska zelenjadnica, ki jo morate imeti na svojem vrtu
Listnati ohrovt je priljubljena zimska zelenjava, uporabna na mnogo načinov – v solatah, zelenjavnih napitkih, juhah in še marsikje. Je sorodnica zelja, zato po okusu rahlo spominja nanj, vendar njegovi ohlapni, pokončni listi z valovitimi robovi za razliko od zelja ne tvorijo glave. Poglejmo, kakšne pogoje potrebuje za rast.

Tako nevarna rastlina, da odžene tudi voluharja in krta
Križnolistni mleček je rastlina, ki razdvaja. Nekateri jo sadijo, ker naj bi odganjala voluharje in krte, drugi se je bojijo, ker je izjemno strupena, celo tako, da je že majhna kapljica njenega mlečka dovolj za opeklino na koži. Dejstvo pa je, da se je, ko se enkrat zasadi na vašem vrtu, težko znebite.

V tem primeru je peteršilj zelo strupen
V svetu kulinarike peteršilj velja tako za zelenjavo kot zelišče, odvisno od tega, zakaj in predvsem kateri njegov del uporabimo. Čeprav je zaradi svoje bogate vrednosti vitamina A, C in K zelo cenjen in v večini kuhinj že kar nepogrešljiv, pa lahko v določenih primerih deluje tudi toksično. Veste, v katerih primerih in zakaj je njegovo uživanje odsvetovano?

Kaj je tatsoi, zelenjava, ki bo preživela tudi mrzlo zimo?
Tatsoi je zelena listnata zelenjava, ki spada v družino kapusnic tako kot zelje, ohrovt, cvetača in brokoli. Ima velike zaobljene liste v obliki žlice, ki so maslene teksture in rahlo sladkega okusa. Gre za zelenjavo, ki izvira iz Azije, ker je podobno kot špinača precej odporna na mraz, pa je primerna tudi za gojenje jeseni in pozimi.

V Zavetišču Horjul: brez humorja bi že zdavnaj lahko odnehali
V okviru projekta Tačke niso igračke smo obiskali eno od bolj znanih zavetišč za živali, Zavetišče Horjul, ki je dom več kot 110 dušam – človeškim in živalskim. Če sanjarite o delu v zavetišču in razmišljate, kako lepo se je crkljati z vsemi živalicami, potem se zbudite. Delo v zavetišču je vse prej kot to. Je garanje, odgovornost, stres, včasih tudi obup. A vse to v zavetišču zmorejo premagovati, ker vedo, da brez njih živali nimajo nikogar.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Kava – čarobni ali pogubni napoj?
Kava je v Evropo prišla iz Azije, natančneje iz arabskega sveta. Kavo naj bi za poživitev pil že Mohamed, kot zdravilo se jo omenja v arabskih medicinskih knjigah že v 10. stoletju. V 15. stoletju je v islamskem svetu kava postala splošno razširjena in priljubljena. Imenovali so jo vino islamskega sveta. V arabskem svetu so kaj kmalu ugotovili, da kava prinaša veliko dobička in so na vse načine preprečevali širjenje kave po svetu. To so počeli zelo prefinjeno. Nobeno zrno ni prečkalo meje, če ni bilo namočeno v vodi ali pa ožgano. Taka zrna namreč ne obrodijo.

Zelenjava, ki jo gojimo v hladnejšem delu leta
Jesen je letni čas, ko z vrta pobiramo zadnje pridelke in zemljo počasi začnemo pripravljati na počitek, ki traja do pomladi. Vseeno pa lahko ob koncu poletja za delo na vrtu ujamemo še nekaj sončnih žarkov. Hitro rastoče vrste zelenjave, ki so odporne na mraz, nas bodo razveseljevale še vsaj celo jesen, druge pa bodo ob primerni zaščiti preživele tudi zimo.

Zato je trava lahko za psa zelo nevarna
Sprehod po travniku s psom je ena lepših poletnih radosti, a le dokler ste varni tako vi kot vaš ljubljenček. V nadaljevanju preberite, katera nevarnost grozi razigranim psom poleti med valjanjem po visoki travi.

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Vam letos uspevajo?
O boleznih paradižnika smo že pisali, tokrat pa se posvečamo papriki, ki je tudi ena od plodovk, ki jo pogosto prizadenejo bolezni.

To je najboljša poletna solata
Solata je zagotovo kraljica naših vrtov. Vse od zgodnje pomadi do pozne jeseni, se domača solata znajde na naših krožnikih. Za vas smo pripravili seznam sort, ki vas bodo razveseljevale poleti.

Julij je tu. Preverite, kaj je potrebno postoriti na vrtu!
Julija smo vrtnarji in vrtnarke najbolj vidno in izdatno nagrajeni za svoje delo, saj je sezona pobiranja pridelka v polnem razmahu. Za dolgotrajnejše veselje in zadovoljstvo na vrtu smo pripravili seznam najosnovnejših opravil v tem najbolj vročem mesecu leta.

Zakaj se kumara na rastlini začne zvijati?
Gotovo ste že kdaj opazili, da se je kumara na rastlini začela zvijati in ste tako dobili popolnoma deformiran plod? Če gre le za rahlo ukrivljenost, to ne bo težava, a kadar se že manjši plod začne zavijati, to pogosto onemogoči nadaljnjo rast in debeljenje. Da bi ta pojav preprečili, je treba vedeti, zakaj do njega pride.

Naj vaš vrt čim manj prizadene suša
Ko je vroče in se spopadamo s pomanjkanjem vode, trpi tudi rastlinje, saj je to dobrina, ki jo nujno potrebujejo. Včasih zaradi suše stopi v veljavo celo omejitev porabe vode. Kaj storiti takrat in kako poskrbeti, da vrt uspeva, tudi ko vode primanjkuje?