Dominvrt.si

shranjevanje v hladilniku

Tako jagode v hladilniku ne bodo zgnile

Sveže zrele jagode veljajo za enega najbolj občutljivih sadežev. Najprej so dišeče in sočne, naslednji dan pa že lahko začnejo gniti ali plesneti. Ker imajo zelo kratek rok obstojnosti, je zelo pomembno, kako jih shranjujemo.

Najboljši način, da se mleko ne bo pokvarilo

Gotovo se vam je že zgodilo, da ste iz hladilnika vzeli mleko in nato opazili, da je rok trajanja, zapisan na embalaži, že potekel. Ali to pomeni, da ga moramo takoj zliti v odtok? Kako dolgo po preteku roka uporabnosti je mleko uporabno? In kako poskrbeti, da bo ostalo sveže čim dlje?

Zato karton za jajca po uporabi čim prej zavrzite

Odlaganje jajčnih lupin med tem, ko pripravljate jed, je seveda priročen način, da ohranite delovni pult vsaj kolikor toliko urejen in čist, vendar pa takšno početje po mnenju strokovnjakov ni najbolj priporočljivo. Izkaže se, da vstavljanje jajčnih lupin nazaj v škatlo skupaj z ostalimi, še ne razbitimi jajci predstavlja veliko varnostno tveganje. Razlog? Navzkrižna kontaminacija.

Tako morate shraniti čebulo, da bo ohranila svojo svežino

Čebula je sestavina, ki jo moramo v kuhinji imeti vedno na zalogi. Čeprav je ena najbolj obstojnih vrst zelenjave in jo lahko hranimo še mesece potem, ko jo poberemo z vrta, način shranjevanja močno vpliva na njeno življenjsko dobo in svežino. Poglejmo, kakšen je najbolj idealen način, da bo čebula ohranila svežino čim dlje časa.

Večna dilema: sodijo jajca v hladilnik ali ne?

Mnogi menijo, da je jajca najbolje shranjevati v hladilniku, saj naj bi to bil edini način, da se izognemo nevarnosti zastrupitve. Spet drugi trdijo, da je za jajca idealna sobna temperatura in da ni nobene potrebe, da bi jih imeli v hladilniku. Kakšen je torej pravilen odgovor na to dilemo?

To se zgodi, če jajca shranite v zamrzovalniku

Če vam ostajajo jajca, se morda sprašujete, ali jih lahko zamrznete in jim tako podaljšate rok trajanja.

Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi

Kivi je zimsko sadje polnega okusa ter bogato s hranili in zato prijetna osvežitev v času, ko drugega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Toda preden ga lahko uživamo, mora biti popolnoma zrel. Za vas imamo trik, kako v kratkem času zmehčati sveže nabrano sadje.

Na kaj paziti pri nakupu novega hladilnika?

Pri nakupu novega hladilnika je treba upoštevati več dejavnikov, vključno s prostorom, ki nam je na voljo, zmogljivostjo, želenimi specifičnimi lastnostmi in nenazadnje tudi ceno. Poglejmo, naj kaj je torej treba biti pozoren, ko se odločamo za nov hladilnik.

Najboljši način za shranjevanje krompirja, da ostane svež vso zimo

Kako shraniti krompir in si narediti ozimnico? Poglejmo si preprost način.

Tako shranite česen, da ga boste imeli vedno pri roki

Česen je nepogrešljiva vrtnina, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. Ne glede na to, ali ste ga pridelali sami ali pa ste ga kupili na tržnici, pomembno je, da veste, kako ga pravilno shraniti. Z vami delimo trik, s katerim bo ostal svež tudi več mesecev.

Kaj je lagom in kako ga lahko vpeljete v svoj dom?

Ko ni ne preveč in ne premalo, pač pa ravno prav, je to "lagom". Ta švedska beseda označuje princip zmernosti, uravnoteženosti in trajnosti, ki se vse bolj uveljavlja tudi drugje po svetu. Še posebej pri gradnji, notranji opremi, oblačilih, hrani ...

Kako shranjujemo gobe?

Zahvaljujoč njihovi mesnati teksturi in posebnemu okusu so gobe med najbolj iskanimi jesenskimi dobrinami. Toda sreča, ko domov prinesemo polno košaro čudovitih jurčkov, lisičk ali pa morda kostanjevk, nas lahko hitro mine, ko te že po nekaj urah postanejo sluzaste in na pogled nič kaj privlačne. Za to je v večini primerov kriv napačen način shranjevanja.

Tako lahko shranimo tudi večjo količino korenja

Korenje je zahvaljujoč svoji vsestranskosti, sladkemu okusu in razmeroma dobri obstojnosti eden najpomembnejših vrtnih pridelkov. Predpogoj, da se bo obdržal in ga bomo lahko uporabljali še več mesecev zatem, ko smo ga pobrali z vrta, je pravilno shranjevanje in skladiščenje. Naredite si zalogo svežega, ali pa ga očistite in skuhajte ali zamrznite ter tako pripravite, da vam bo pri kuhanju na voljo tudi pozimi.

Trik za shranjevanje peteršilja

Peteršilj lahko izboljša okus najrazličnejših jedi in je zato v kuhinji nepogrešljiv. Najbolje je imeti pri roki svežega, saj ta da največ okusa in arome. Za vas imamo trik, kako šopek peteršilja, ki ste ga ravnokar nabrali na svojem vrtu, ohraniti svež več kot teden dni.

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?

Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

To je najboljši način za shranjevanje česna

Ste letos pridelali veliko česna? S temi preprostimi nasveti boste ohranili njegovo svežino in okus.

To je najboljši način za shranjevanje jabolk

Ne glede na to, ali imate raje Granny Smith, Fuji, Red Delicious ali pa katero drugo sorto jabolk, ni vseeno, kako jih shranjujemo. Toda kako in kam jih pospraviti, da bodo ostala sočna, sladka in hrustljava čim dlje po tem, ko ste jih prinesli domov?

Ne veste, kam s paradižniki? Tako jih lahko pripravite za ozimnico

Ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste odprli hladilnik in ugotovili, da je vaša skrbno pridelana zaloga paradižnikov zgnila in je popolnoma neužitna? Na srečo obstajajo načini, kako shraniti večjo zalogo paradižnikov, da bodo ostali sveži in okusni, vse dokler jih ne pojeste.

Peki papir lahko uporabite tudi tako

Peki papir je vsestransko uporaben pripomoček v gospodinjstvu. Čeprav ga najpogosteje uporabljamo kot podlago pri peki najrazličnejše hrane, pa je še veliko več kot to. S tem vsestranskim povoščenim papirjem lahko očistite, zaščitite in popravite stvari v svojem domu.

Te zelenjave z domačega vrta ne zamrzujte

V večini primerov zamrzovanje podaljša rok trajanja zelenjavi, saj ustavi delovanje encimov, ki povzročajo izgubo barve, hranilnih snovi in spremembo okusa. A čeprav je zamrzovanje dober način za ohranitev pridelkov z domačega vrta, obstajajo izjeme. Katera zelenjava je tista, ki je ni priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku?

Napaka, ki jo delate pri shranjevanju krompirja

Nekatero zelenjavo morate takoj shraniti v hladilniku, druga mora stati v suhem, hladnem in temnem prostoru, kot je kuhinjska shramba. Nekatero sadje in zelenjavo morate najprej pustiti na kuhinjskem pultu in vedeti, kdaj je pravi trenutek, ko ga je priporočljivo premakniti v hladilnik.

Na tak način nikoli ne shranjujte avokada

Avokado je oksuen in hranljiv sadež, a kaj ko je tako zelo občutljiv. V nekem trenutku se zdi, da je še povsem nezrel, ko ga pogledamo naslednjič pa je že povsem rjav. Še toliko večji problem je shranjevanje že prerezanega ali olupljenega avokda. Slaba obstojnost tega sadeža je draga, saj se pogosto zgodi, da ga moramo zavreči. Toda obstaja en način, ki naj bi rešil to težavo.

9 stvari v hladilniku, ki bi jih morali zavreči

Redno tedensko čiščenje hrane v hladilniku prihrani prostor, reši pa vas lahko tudi bolečin v želodcu. Poglejte, katere stvari ne smejo stati v hladilniku predolgo.

Zdravilna rastlina, ki smo jo jedli že kot otroci

Kislica je ena od številnih trdoživih trajnih zelišč iz družine ajdovk (Polygonaceae). Njeni listi so rahlo ostrega kislega okusa, kar je posledica vsebnosti oksalne kisline. Vse vrste so široko razširjene v zmernih regijah in v večini primerov rastejo kot plevel, glede na njihove zdravilne lastnosti pa jih je mogoče tudi gojiti.

Trik, kako oživiti ovenelo solato in druge vrste zelenjave

Se vam pogosto zgodi, da se solata, fižol, korenje in druga zelenjava v vašem hladilniku pokvarijo, še preden jih uspete porabiti? Poln predal zelenjave, ki je bila še dan ali dva nazaj sočna, hrustljava in polna vitaminov, sedaj pa je uvela in nič kaj privlačna na pogled, nam lahko pošteno pokvari dan. Na srečo pa ni nobene potrebe, da takšno zelenjavo in sadje takoj zavržete.

S tem trikom bodo plastične posode za hrano spet kot nove

Težava s posodami za shranjevanje hrane je, da jih, čeprav so izjemno priročne, nikoli ne moremo zares povsem dobro oprati. Tudi po tem, ko jih vzamemo iz pomivalnega stroja, namreč lahko na njih še vedno ostanejo madeži, plastika pa ohrani vonj po določenem živilu. Neka uporabnica TikToka je pred kratkim delila preprosto rešitev, s katero plastično posodo po uporabi ponovno povrnemo v čisto stanje.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...

Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Čudežna nalepka, ki ohranja svežino sadja

Če sadja in zelenjave ne shranimo pravilno, se hitro lahko začne proces gnitja, in takšna živila lahko samo še zavržemo. Izdelali so nalepko, ki bo pomagala svežino sadja ohraniti veliko dlje.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih

Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

So se v vašo shrambo naselili žitni žužki?

Kljub vsem prizadevanjem, da bi bila naša kuhinja ves čas bleščeče čista in urejena, včasih to še vedno ni dovolj, da bi preprečili vdor nezaželenim obiskovalcem. Eni izmed bolj nadležnih so žitni žužki (Sitophilus granarius), ki na srečo niso škodljivi, a boste zaradi njih morali zavreči precejšnje količine hrane.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 945