sladko

To je resnica o jabolkih v pasji prehrani
Jabolko na dan odžene veterinarja stran – toda ali to velja tudi za pse? Jeseni, ko je vse polno domačih jabolk, bi morda kakšno teknilo tudi psu, zato smo preverili, ali so ta varna zanje ali jim morda lahko celo škodijo.

Sladki komarček: pridelava, uporaba in zdravilne lastnosti
Sladki komarček je vsestranska vrtnina, ki jo lahko pridelamo skozi vse leto. Spoznajte njene botanične značilnosti, zahteve za pridelavo, kot so tla in gnojenje, ter nasvete za zatiranje škodljivcev in bolezni. Odkrijte tudi njene kulinarične in zdravilne uporabe.

Presno ali kuhano, sladko ali kislo - zelje je več kot le zdrava zelenjava
Zelje je vrtna in poljska zelenjadnica, ki jo pri nas pridelujemo le še na dobrih 400 hektarjih zemljišč. V prvem letu so pridelek listi, poviti v glave, semenarji pa pridobivajo seme za setev drugo leto. Uživamo ga v vseh letnih časih, presno ali predelano. Zelje imamo za zdravilno, prav zaradi tega pa ni vseeno, kako je bilo pridelano. Nadzorovana integrirana in ekološka lokalno pridelana živila imajo prednost pred konvencionalnimi. Tudi vrtičkarji se izogibamo uporabi umetnih sredstev.

Igralka v prostem času daleč od glamurja znane serije
Vrtnarjenje je vedno bolj priljubljen hobi, katerega vrednost vedno bolj prepoznavajo tudi slavni in bogati. Delo z zemljo prinaša občutek miru, sprostitve ter povezanosti z naravo, tega pa se zaveda tudi igralka Cynthia Nixon, ki se je na svoj vrt odločila posaditi eno posebno rastlino.

Na tak način nikoli ne shranjujte avokada
Avokado je oksuen in hranljiv sadež, a kaj ko je tako zelo občutljiv. V nekem trenutku se zdi, da je še povsem nezrel, ko ga pogledamo naslednjič pa je že povsem rjav. Še toliko večji problem je shranjevanje že prerezanega ali olupljenega avokda. Slaba obstojnost tega sadeža je draga, saj se pogosto zgodi, da ga moramo zavreči. Toda obstaja en način, ki naj bi rešil to težavo.

Kompasne meduze na slovenski obali: učinkoviti nasveti, kako se zaščititi pred ožigi
Obiskovalci izolske marine in bližnjih obalnih območij že nekaj časa poročajo o pojavu meduz, ki jih je mogoče opaziti v plitvini, tik pod morsko gladino. Med njimi izstopajo primerki z dolgimi, tudi do dveh metrov dolgimi lovkami.

Teh rastlin ne sadite v bližino sivke
Sivko s svojimi aromatičnimi listi in sladko dišečimi cvetovi pogosto štejemo med zelišča ali začimbe, a je v resnici zelnata trajnica. Če iščete ideje in nasvete, kaj posaditi zraven nje, in še bolj pomembno, česa ne, ste na pravem mestu.

So stare jablane res samo romantični ostanek preteklosti?
V času, ko v trgovinah kraljujejo bleščeča, uniformna jabolka popolnega izgleda, marsikdo pozablja, da imajo stare sorte jablan prav poseben čar – in številne prednosti. Ker niso intenzivno pridelane, namakane in podvržene velikemu okoljskemu stresu, take sorte veljajo za okusnejše, z več arome. Prav tako pa z njihovim sajenjem ohranjamo dragoceno dediščino naših prednikov. Prav zato si zaslužijo svoje mesto tudi na domačem vrtu.

Feng šuj priporoča, da v svoj dom postavite vsaj eno granatno jabolko
Ko slišite besedo 'feng šuj', ni nobeno sadje, kaj šele granatno jabolko, najverjetneje stvar, ki vam pride prva na misel. Vendar poznavalci te starodavne filozofije pogosto uporabljajo simbole narave, vključno z rastlinami in sadjem, da bi v dom prinesli povezanost z naravo in naravnimi cikli. Poglejmo, kako lahko granatno jabolko prinese pozitivno energijo v vaš dom.

Vse, kar morate vedeti, preden se lotite nabiranja regrata
Marsikdo ob omembi regrata najprej pomisli na nadležne rumene cvetove, ki kazijo podobo čudovitega travnika. Toda kljub vsemu njegove zelene liste spomladi z veseljem nabiramo in iz njih pripravljamo okusno solato. A regrat v resnici raste vse leto, užitni pa niso samo listi, ampak tudi cvetovi in celo korenine.

Nežni velikani, ki živijo na meji med sladko in slano vodo
Morske krave so obilni vodni sesalci, ki so s svojim okornim telesom na videz res nekoliko podobni kravam. A naj vas njihova velikost ne zavede – v vodi so prav spretni in elegantni. Preberite več o teh zanimivih morskih bitjih, ki jih kmalu prav lahko ne bo več, saj so trenutno na robu izumrtja.

Superživilo, ki je vedno bolj priljubljeno tudi pri nas
Liči je tropsko širokolistno zimzeleno drevo, ki izvira iz Kitajske. Čeprav se najpogosteje goji zaradi plodov, ki so odličnega okusa, pa veliko drevo na vrtu nudi tudi prijetno senco, kar je njegova dodatna prednost. Na naših vrtovih in sadovnjakih med sadnim drevjem zagotovo ni prva izbira, kar pa ne pomeni, da ni možnosti za njegovo rast in uspevanje.

7 najboljših sort jabolk za peko in prigrizek
Nad katerimi sortami jabolk bomo najbolj očarani pri peki in katere nas bodo najbolj prepričale kot prigrizek?

To so najbolj prikupna imena za oranžne mačke
Oranžne mačke so zagotovo nekaj posebnega. Za razliko od tistih s črno dlako, za katere včasih verjamemo, da prinašajo nesrečo – morda tudi po krivici, oranžne že na pogled delujejo kot bolj prikupne in igrive. Zato si tudi zaslužijo posebno ime.

Poznate ta poletni sadež, imenovan mrgolana?
Cimber, ringlo, mrgolana in še cel kup izrazov, ki so bolj ali manj točni za poimenovanje tega sadeža, najdemo, a še najbolj pravilen je mirabela. Torej, kaj sploh je sliva mirabela? Kakšnega okusa je? Vse to izveste v nadaljevanju, ko razkrijemo tudi, kakšni so idealni pogoji za gojenje tega sadeža na lastnem vrtu.

Maline, ki so posebne zaradi svoje barve in še bolj zaradi sladkega okusa
Maline so precej pogoste rastline na naših vrtovih, ampak ali ste že kdaj poskusili rumeno različico tega sadeža? S svojim sladkim okusom bi vas zagotovo prepričale. Morda vas sedaj zanima tudi, ali obstaja razlika v negi grmov rdečih in rumenih malin? Vse to izveste v nadaljevanju.

Trik, s katerim se boste na naraven način za vedno znebili mravelj
Mravlje so pogosti škodljivci v gospodinjstvu. Zgodi se, da se nenadoma pojavijo v kuhinji in drugih prostorih doma, njihovo število pa je vsak dan večje. Če se jih poskušate znebiti na naraven način in s sestavinami, ki jih že imate pri roki, lahko poskusite s pecilnim praškom in sladkorjem.

Opozorilo veterinarja: Nikoli ne delajte tega s svojo mačko
Lastniki mačk vedo, da so mačke zelo samosvoje in da ima vsaka svojo osebnost, toda nekatere stvari bi morali vedeti vsi lastniki hišnih ljubljenčkov.

So cvetovi, ki smo jih jedli kot otroci, res strupeni?
Španski bezeg – znan tudi kot lipovka ali majnica – presenetljivo spada v družino oljkovk. Njegovi sorodniki so jesen, jasmin, oljka, pa tudi forzicija in kalina. Prednost španskega bezga je, da v ustreznih razmerah potrebuje zelo malo pozornosti. Čeprav je že stoletja občudovan in cenjen, pa je marsikdo še vedno prepričan, da je španski bezeg strupen.

Zato morate na svojem vrtu uporabiti sladkor
Ko gre za vrtnarjenje, obstajajo številni triki, ki naj bi pomagali okrepiti korenine rastlin in podpirati zdravo rast. Številni izmed teh vključujejo povsem vsakdanje sestavine, ki jih večina hrani v domači shrambi. Ena izmed teh je tudi sladkor. Ta naj bi spodbujal absorbcijo vode in hranil ter tako prispeval k rasti listov in cvetov. Toda ali to zares drži? Preverite tudi druge načine uporabe sladkorja na vrtu.

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem
Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Smo razjasnili enega največjih misterijev o paradižniku?
Medtem ko ga nekateri uvrščajo med sadje, je za druge paradižnik še vedno zelenjava. Kaj pa vi menite, da je? In še bolj pomembno vprašanje, kaj pravijo znanstveniki?

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Vam nagajajo listne uši? Tako se jih lahko znebite.
V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, prav tako pa vsebuje tudi pester nabor nasvetov, kot je denimo ta, kako se lahko znebimo listnih uši.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?
Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Nenavadne rastlinice, ki so na las podobne majhnim kamenčkom
Živi kamenček je ena najbolj edinstvenih sukulent, ki obstajajo. Ime je rastlina dobila po svojem zanimivem videzu, ravno ta njen nenavadni videz pa je razlog, da so živi kamenčki tako iskani in priljubljeni. Njihovo gojenje je lahko izziv, vendar je uspeh možen, če poskrbite, da bodo dobile dovolj sonca in upoštevate še nekaj drugih zahtev.

Brunfelzija: Rastlina, ki spreminja barvo svojih cvetov
Brunfelzija je čudovita cvetoča grmovnica, ki jo pri nas pogosteje gojimo kot sobno rastlino, saj zaradi svoje tropske narave ne bi preživela mrzlih zim. Izvira iz Brazilije in v naravnem okolju doseže višino do treh metrov. Čeprav kot okrasna rastlina ne zahteva veliko pozornosti, pa pri njeni vzgoji vseeno velja paziti na nekaj stvari – poglejmo nekaj njenih značilnosti in kaj potrebuje.

Paprika je eden najbolj barvitih pridelkov na vrtu
Paprika je morda eden najbolj barvitih pridelkov na vrtu. Najpogosteje jo gojimo v odtenkih rdeče, rumene, oranžne in zelene, medtem ko so bele, vijolične in rjave sorte nekoliko manj pogoste. Izbirate lahko med številnimi sortami paprike, od sladke do pikantne, v nadaljevanju pa vam predstavljamo nekaj dejavnikov, ki vam bodo pomagali zožiti možnosti in izbrati najboljšo sorto paprike za vaš vrt.

Ali poznate tropski sadež, ki po okusu spominja na banano?
Ta sadež v velikosti mandarine izvira iz tropskih predelov v Aziji. Ima trdo vijolično lupino in mehko belo meso, čigar edinstven okus je nekakšna mešanica banane, breskve in jagode. Jemo ga lahko svežega ali pa predelanega, denimo v soku ali marmeladi. Več o tem precej nenavadnem sadežu razkrivamo spodaj.

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom
Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.






















