sorta krompirja

Slovenska sorta krompirja, ki jo pobiramo med prvimi
V Sloveniji smo s krompirjem samooskrbni le polovično. Domača pridelava temelji na tujih sortah krompirja, čeprav imamo kar lepo število starih in novih domačih sort. Nove jedilne sorte krompirja po pridelku in kakovosti presegajo številne tuje, a jih pridelovalci in kupci ne poznamo dovolj.

To je najboljši čas za sajenje krompirja
Krompir je trajna zelnata rastlina, ki izvira iz perujskih Andov, kjer so ga gojili že pred 8000 leti. V Evropo so ga prinesli španski raziskovalci v 16. stoletju, zaradi visoke prehranske vrednosti pa se je razširil tudi po Evropi. Skozi zgodovino in še danes krompir ostaja pomemben vir hrane in eden najpogostejših poljskih pridelkov.

Skrivni trik, s katerim pridete do večjih in lepših paradižnikov
Paradižnik je eden najbolj priljubljenih pridelkov na domačih vrtovih. Posadimo ga lahko v rastlinjak, na prosto ali pa v korito. Te nežne rastline, ki obožujejo vroče poletje, potrebujejo toplo, sončno in pred vetrom zaščiteno mesto. A to še ni vse, kot bi lahko rekli. Obstaja še en pomemben dejavnik za zdrave, sočne, rdeče, mesnate paradižnike.

Slovenska sorta krompirja, ki jo sadimo zdaj
Kar veliko sort krompirja je mogoče pri nas tako gojiti kot kupiti, ena od slovenskih pa se imenuje KIS slavnik ali samo slavnik. Je zelo zgodnja sorta, saj je mogoče pridelek v ugodnih pogojih pobrati že po 60 dneh, torej približno dveh mesecih. Slavnik se srednje dobro skladišči, tako da ga je mogoče uživati nekje do novega leta.

Sorta krompirja, ki je pri nas najbolj priljubljena
Bellarosa je ena bolj priljubljenih sort krompirja pri nas. Za to je več razlogov. Poleg nezahtevne pridelave je prednost te sorte tudi, da daje obilen pridelek. Ta je znan po dobrem okusu in širokem načinu uporabe. Primeren je za zimnico, saj se dobro skladišči.

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah
Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.

Tatjana Krejan Košan: 'Zaradi pisanosti, barvitosti, sem nekako padla med buče'
Tatjana Krejan Košan je svojo poklicno pot začela kot študentka agronomije. Nato se je zaposlila kot svetovalka v kmetijski zadrugi in se začela spogledovati s krompirjem, vendar ji je pot prekrižal znanec, ki ji je iz tujine prinesel nekaj bučnih semen. Vse ostalo je zgodovina. Hobi je prerastel v nekaj več in kljub temu, da sicer opravlja delo kmetijske inšpektorice, bi težko rekli, da so buče samo njen način kratkočasenja.

Največji slovenski vrt
Semenarna Ljubljana je konec junija za tri dni že tradicionalno odprla vrata največjega slovenskega vrta na svojem Selekcijsko poskusnem centru na Ptuju.

"Zlati" krompir dosega vrtoglave cene
Že res, da se cene zelenjave in drugih živil iz dneva v dan višajo in da marsikdo resno razmišlja o svojem vrtičku. A če mislite, da za mladi krompirček na tržnici plačujete nezaslišane vsote, se motite.