sveže jagode

Tako jagode v hladilniku ne bodo zgnile
Sveže zrele jagode veljajo za enega najbolj občutljivih sadežev. Najprej so dišeče in sočne, naslednji dan pa že lahko začnejo gniti ali plesneti. Ker imajo zelo kratek rok obstojnosti, je zelo pomembno, kako jih shranjujemo.

Je to najbolj okusna sorta jagod?
Gozdne jagode predstavljajo najbolj avtohtono vrsto jagod, iz katere so se razvile tudi vse sorte gojenih jagod, ki jih danes sadimo na vrtu. Po videzu se gozdne jagode s svojimi tremi listi in belimi petlistnimi cvetovi na povešenih steblih, pravzaprav ne razlikujejo dosti od svojih gojenih sorodnic. A kljub temu, da gozdne jagode, kot pove že njihovo ime, največkrat najdemo na gozdnih tleh, jih je mogoče vzgojiti tudi na vrtu. Poglejmo, kako.

Zdravilna rastlina s skrivnostno zgodovino
Bela omela je izjemna rastlina z bogato zgodovino in simboliko ter številnimi zdravilnimi učinki. Od njenega vpliva na krvni tlak do podpore pri zdravljenju raka je njena uporabnost vsestranska.

Trik, s katerim bodo jagode ostale sveže dlje časa
Le kdo ne mara jagod – teh neustavljivo sladkih rdečih sadežev. Najboljše so ravno spomladi in poleti, a na žalost so zelo delikatne za shranjevanje. Ker so tako zelo občutljive na vlago in temperaturo, smo poiskali način, kako jim lahko podaljšamo življenjsko dobo, ko so enkrat že nabrane.

9 stvari v hladilniku, ki bi jih morali zavreči
Redno tedensko čiščenje hrane v hladilniku prihrani prostor, reši pa vas lahko tudi bolečin v želodcu. Poglejte, katere stvari ne smejo stati v hladilniku predolgo.

Drevo, ki tvori užitne plodove, podobne jagodam
Jagodičnica (Arbutus menziesii) je širokolistno zimzeleno drevo, ki spada v družino vresovk. Njeno naravno okolje so mešani gozdovi severozahoda ZDA. Pogosto jih najdemo poleg duglazij, sekvoj in drugih iglavcev. Ker so odporne na sušo, ne prenašajo pa zmrzali, so pri nas bolj primerne za predele ob obali, kjer zime niso tako ostre.

Kaj delamo na vrtu oktobra?
Oktobra se dela na vrtu počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vsi vinogradniki, ljubitelji gob in kostanja ter vseh drugih jesenskih dobrot. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo, skrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato obrodil, še vseeno pa nas čaka nekaj del. Tudi v jesenskem in zimskem času pri vrtičkarjih ni časa za počivanje!

Recept za bezgov liker: okrepil bo imunski sistem in dvignil raven železa v krvi
Bezgove jagode zorijo septembra, iz teh zdravih temno modrih sadežev pa lahko pripravimo marmelado, liker, vino in morda najbolj priljubljen pripravek - sirup, recept, za katerega vam v nadaljevanju razkrivamo recept.

Zdaj je čas, da na vrt posadite jagode
Sveže jagode niso samo dobrega okusa, temveč so tudi osvežujoče, pomirjajo in čistijo kri, njihov sok pa nekateri uporabljajo celo za zniževanje telesne temperature. V Franciji veljajo za naravni afrodiziak, za mnoge pa so jagode absolutne kraljice poletja!

Kako porabiti sadje?
Letos je sadno drevje bogato obrodilo in marsikdo ima težave, kam s tolikšno količino sadja. Za vas imamo nekaj predlogov, kako ga lahko porabite.

Hrana, ki jo je dobro uživati v poletnih mesecih
Z razlogom pravijo, da moramo v hladnejšem delu leta uživati bolj polno in nekoliko bolj kalorično hrano, v poletnih mesecih pa je dobro, da posegamo po lahkotnejši hrani, ki vsebuje veliko vode. Nekaj izmed te vrste hrane, vrtnine, imamo lahko tudi na lastnem vrtu in vsekakor je še čas, če še niste, da jih posadite na svoje gredice.

Kako dolgo traja hrana v zamrzovalniku?
Zamrznete lahko skoraj vsa živila (razen nekaterih, na primer jajc v lupini, ki se razširijo in razpokajo). Hrana lahko ostane neskončno zamrznjena in je tehnično varna za uživanje, saj bakterije ne bodo rasle. Vendar se bo sčasoma vsa zamrznjena hrana poslabšala in postala neprijetna za uživanje.

Kako pravilno zamrzniti živila?
V tem času nas naš vrt že razveseljuje s pridelki, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

Kdo vam 'krade' jagode in kako to preprečiti?
Izjemno okusne in aromatične, po količini vitaminov pa se lahko kosajo z limonami. Poleg tega vsebujejo polovico toliko železa kot špinača. Lahko si jih privoščite kadarkoli – za zajtrk, posladek, popoldanski prigrizek ali večerjo. Toda, jagode niso ljube samo vam ...

Kako lahko prezrelo sadje uporabite v kuhinji?
Ste pri zadnjem večjem nakupu vzeli veliko sadja ali je vaše sadno drevje nadvse dobro delalo? In zdaj, po nekaj dneh, opazite, da je to sadje skoraj gnilo? Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako prezrelo sadje dobro izkoristiti.

Vodnik za začetnike: zamrzovanje sadja in zelenjave
Predstavljate si, da je zamrzovalnik kulinarični časovni stroj, kjer bomo tudi pozimi okusili poletje. Potrebovali boste le nekaj osnovnih orodij in približno 30 minut za sadje, zelenjavo ali zelišče, ki ga želite zamrzniti.

Cvetača
Izvor cvetače ni znan, znano je le, da so pred več kot 300 let v Angliji gojili neko slabšo vrsto cvetače.

Privoščite si jo v izobilju
Cvetača je zelenjadnica, ki jo gojimo zaradi čudovitega cveta, imenovanega tudi roža. Ta je lahko raven ali sestavljen iz posameznih ’rož’. Cvetača je po navadi bele barve, lahko pa je tudi rumena, oranžna, zelena ali vijolična. Je izjemno okusna in vsestranska za uporabo, zato si jo le privoščite.

1 2 3 pripravljena in božansko dobra sladica
Tina in Metka sta nas v 6. oddaji četrte sezone Vrtičkanje seznanili z vsemi triki, ki jih je dobro upoštevati pri gojenju jagod, za piko na i pa sta nam zaupali še recept za jagodno presno sladico, ob kateri si boste obliznili vse prste.

Pripravite se na zimo z zalogo domače ozimnice
Poletje se je s svojimi darovi ter obilico sadja in zelenjave poslovilo, vendar to še ni razlog, da bi pozimi stradali dragocenih vitaminov in mineralov. Z nekaj dobre volje in preverjenih domačih receptov lahko poskrbite, da vas bodo police shrambe tudi pozimi razveseljevale s pestro in raznoliko prehrano.

Priporočljiv predvsem v primeru težav s srcem
Zdravilne učinke gloga so poznali že davno, sodobne raziskave pa potrjujejo tradicionalno uporabo rastline, saj kažejo, da antioksidanti v glogu sproščajo mišice arterijskih sten, kar poveča pretok krvi v srce in lajša simptome srčnih bolezni.

Spoznajte njegovo zdravilno moč
Nekateri bezeg preganjajo, ker ga imajo za plevel, drugi ga obožujejo, ker ga imajo za zdravilo in ga uporabljajo kot naravni osvežilec domačega prostora. Nad njim sta navdušeni tudi Tina in Metka, zato sta se v 12. oddaje tretje sezone Vrtičkanje odpravili nabirati bezeg.

Ne smejo manjkati na vašem vrtu
Sveže jagode niso le dobrega okusa, temveč so tudi osvežujoče, pomirjajo in čistijo kri, njihov sok pa nekateri uporabljajo za zniževanje telesne temperature. V Franciji veljajo za naravni afrodiziak, za mnoge pa so jagode absolutne kraljice poletja!

Povsem preprosto jo vzgojite sami
V 8. oddaji tretje sezone Vrtičkanje sta Tina in Metka govorili o cvetači. Ponudili sta nam nekaj nasvetov za gojenje ter razkrili, kako pripravljena je njima najljubša.

Poznate pravila zamrzovanja sadja in zelenjave?
V tem času nas naš vrt razveseljuje z bogatim pridelkov, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

Spoznajte njegovo zdravilno moč
Nekateri bezeg preganjajo, ker ga imajo za plevel, drugi ga obožujejo, ker ga imajo za zdravilo in ga uporabljajo kot naravni osvežilec domačega prostora. Pravzaprav ni čisto jasno, od kod izvira, a ta trpežna in odporna rastlina je bolj pogosta na toplih območjih.

Nad njim boste popolnoma navdušeni!
Na srečo se vedno več ljudi zaveda pomena uživanja zdrave in ekološko pridelane hrane, predvsem svežega sadja in zelenjave. Navkljub široki izbiri ekološko pridelane zelenjave se pravi vrtnarji strinjajo, da je edina prava, neoporečna in energetsko polna le tista hrana, ki jo uporabnik pridela sam. Zaradi pomanjkanja časa oziroma zaradi vse večje prostorske stiske se vse preveč ljudi ne more ukvarjati z vrtnarjenjem. Če tudi vi sodite mednje, je morda čas, da spoznate popolnoma novo obliko vrtnarjenja.

Poznate čudežno jagodo?
Goji jagode krepijo imunski sistem, ugodno vplivajo na delovanje živčnega sistema in jeter, na prekrvavitev, izboljšujejo vid, znižujejo raven holesterola v krvi, uravnavajo krvni pritisk, lajšajo bolečine v sklepih, krepijo telo po bolezni, čistijo kožo in pomagajo pri zmanjševanju telesne teže. Poglejte, kako ta neprecenljiv sadež vzgojiti doma.

Hrana z vrta
V fotogaleriji poglejmo, po kaj se na naše vrtove odpravimo v mesecu juniju.

Bogastvo sveže zelenjave
Doma pridelana zelenjava je najboljša, saj vemo katero seme smo uporabili, kako smo jo gnojili in da v njej nismo uporabljali škropiv.