Dominvrt.si

tatarska ajda

Poljska rastlina, katere vrednost prepoznavajo celo čebelarji

Navadna ajda je nežito iz družine dresnovk, katere plod se uporablja za kašo in moko podobno kot plodovi žit. Smo v obdobju, ko se znova povečuje njena pridelava, celo tatarska ajda se po dvesto letih vrača na slovenske njive. Obe pridobivata pomen zaradi novih pogledov na trajnost v pridelavi, na zdravo prehrano, v kateri so funkcionalna in brezglutenska živila ter prehranska dopolnila, kamor spadajo tradicionalni in naravni farmacevtski zeliščni pripravki.

Pravilno skrbite za svoj vrt?

Ko je govor o lastnih pridelkih in vrtninah na našem vrtu, se veliko ljudi zaveda pomena domačih semen in sadik. Zakaj so ta pomembna in zakaj je pomembno ohranjevanje teh?

Nekoč je bila hrana revežev, danes pa ...

Ajda, ki je bila včasih hrana kmetov in revežev, že nekaj časa postaja v prehrani vedno pomembnejša in to upravičeno. Poleg ugodne hranilne vrednosti in zanimivega, drugačnega okusa jo odlikuje tudi to, da ne vsebuje glutena, kar je še kako pomembno za ljudi s celiakijo.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 984