Dominvrt.si

uživanje gobe

Modrikasta golobica: okusna goba, ki je pogosto spregledana

Russula cyanoxantha, pri nas znana kot modrikasta golobica, je vizualno precej nezanimiva, a po drugi strani užitna in izjemno okusna vrsta gob, ki raste tudi pri nas. Preberite vse o njej, da jo boste naslednjič lahko prepoznali, če jo opazite v gozdu.

Nevarnosti, ki na pse v naravi pretijo v jesenskih dneh

Od oranžnih, zelenih in rumenih buč v najrazličnejših oblikah do kupov listja – jesenski letni čas ponuja obilo naravnih darov, ki utegnejo zanimati tudi pse. Toda če večina izmed njih zanje ni problematična, so lahko drugi zelo strupeni.

Kako shranjujemo gobe?

Zahvaljujoč njihovi mesnati teksturi in posebnemu okusu so gobe med najbolj iskanimi jesenskimi dobrinami. Toda sreča, ko domov prinesemo polno košaro čudovitih jurčkov, lisičk ali pa morda kostanjevk, nas lahko hitro mine, ko te že po nekaj urah postanejo sluzaste in na pogled nič kaj privlačne. Za to je v večini primerov kriv napačen način shranjevanja.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo s strupeno panterjevo mušnico

Potem ko je v javnost pred nekaj dnevi prišel primer zastrupitve z izjemno strupeno gobo – panterjevo mušnico, se znova pojavljajo opozorila, naj ljudje ne nabirajo gob, ki jih ne poznajo. Zamenjava panterjeve mušnice z bisernico je namreč slovenski par nedavno skoraj stala življenja.

Na tem sadju in zelenjavi je največ pesticidov

Komaj čakate na sezono jagod, breskev in češenj? Če vam povemo, da so te tri vrste sadja najpogosteje 'onesnažene' s pesticidi, morda ne boste več tako navdušeni. A nikar ne skrbite, čeprav se na spodnjem seznamu znajde kar nekaj takih vrst, ki smo jih doslej pogosto in z veseljem uživali, ni nobene potrebe, da bi se jim odpovedali. Morda boste le nekoliko bolj pozorni, kje jih kupujete.

Kako prepoznati strupene gobe?

Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?

Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Pri uživanju gob bodite previdni

Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na NIJZ.

Previdnost ni nikoli odveč

Gobarjenje v Sloveniji velja za zelo priljubljen hobi, gobe pa so cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje previdnost pri uživanju gob. Zastrupitve z gobami so pogoste pozno poleti, predvsem pa v jeseni.

Čigava je roka sredi gozda?

Če se v gozdu ne počutite ravno doma in vas plašijo misli na raznovrste živali in druga divja bitja, ki morda prežijo iz bujnega zelenja, potem nikar ne berite naprej. Nenavadna prebivalka gozda, ki jo predstavljamo danes, bo namreč strah v kosti nagnala tudi izkušenim gobarjem.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252