varno nabiranje

Kljub medvedom te dni mnogi hitijo v gozd po svojo košaro gob
Po ekstremno vročem in suhem juniju smo dočakali precej vlažno in nekoliko hladnejše obdobje. Deževno vreme, ki smo ga deležni v zadnjih tednih, je tudi razlog, da se je jesenska gobarska sezona pričela nekoliko prej, kot smo vajeni sicer. Če se boste te dni torej odpravili v gozd, ne pozabite, da tam veljajo določena pravila vedenja.

Najlažji način za temeljito čiščenje vrtnega orodja
Ko gre za gospodinjska ali pa zunanja opravila, čiščenje vrtnega orodja pri večini ni visoko na seznamu nujnih obveznosti. Toda če želite podaljšati njegovo uporabnost, je dobro, da ga redno temeljito čistite, kar sicer ni edini razlog, zakaj bi to morali početi.

Zato je pomembno, da napihljiv bazen redno čistite
Napihljiv bazen lahko v toplejših mesecih vaše dvorišče spremeni v pravo poletno oazo. Z rednim čiščenjem in vzdrževanjem bo vaš bazen v vročih poletnih dneh ponujal prijetno osvežitev. Sledite tem korakom za čiščenje in spoznajte nekaj nasvetov, kako ga ohraniti čistega dlje časa.

To storite enkrat mesečno, da bo vaša kava odličnega okusa
Kava je bistveni del jutranje rutine mnogih ljudi, vendar le redko pomislimo na to, da je potrebno aparat za dobro kavo tudi redno vzdrževati. Čiščenje kavnega aparata pred vodnim kamnom je namreč bistvenega pomena za dolgo življenjsko dobo naprave in boljši okus kave.

Strokovnjakinja pojasnjuje, zakaj regrata ne nabiramo na gojenem travniku
Regrat je široko razširjena zelnata trajnica iz družine košarnic, v katero spadata tudi cikorija in navadna smrdljivka. Toda če ga pogosto nabirate, je pomembno, da za to izberete ustrezno mesto. Razlog izveste v nadaljevanju.

To se zgodi, če pozimi ne odpiramo oken
Ponoči se temperatura spusti pod ledišče, dan se je že močno skrajšal, z neba pa že lahko pade kakšna snežinka. To pomeni, da je zunaj zima, naš dom pa nam tudi v tem letnem času nudi varno in toplo zavetje. Toda ob tem se pojavlja vprašanje, kako pogosto – če sploh – bi morali pozimi odpirati okna?

Koprive veljajo za eno najstarejših zelišč na svetu
Kopriva (Urtica dioica) je hitro rastoča zelnata trajnica, ki jo običajno obravnavamo kot plevel, le redko pa jo gojimo kot vrtno rastlino, čeprav njena prehranska vrednost nikakor ni zanemarljiva. Poglejmo, zakaj bi se v naši prehrani morala znajti bolj pogosto in kako preprečiti, da bi nas ob nabiranju opekla.

V Sloveniji potrjeni prvi primeri škodljivega japonskega hrošča
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da se je pri nas prvič pojavil japonski hrošč. Gre za izjemno nevarnega škodljivca, ki se hitro širi in uničuje vse pred sabo.

Vsi čmrlji pomladi so matice
Pomlad se prebuja, z njo pa tudi žuželke, ki poskrbijo za opraševanje skoraj treh četrtin vseh rastlin, s katerimi proizvedemo 90 % svetovne hrane. Med pomembnimi opraševalci pa niso samo medonosne čebele, ampak tudi divji opraševalci.

9 pogostih težav v kuhinji, ki jih je treba odpraviti čim prej
Kuhinjski aparati lahko povzročijo najrazličnejše težave, zato je dobro vedeti, kaj narediti, če se aparat pokvari. S popravilom pa nikakor ne čakajte, da ne boste imeli še večjih težav, seveda se to pozna tudi na denarnici.

Zdrav jež je vedno lepo okrogel
Leto se je prevesilo v jesen in čas je, da pomislimo tudi na bitja, ki živijo v naši okolici. Ježki se tako že pripravljajo na zimo. Žal se zadnja leta pojavljajo tudi jesenska legla in ti mladiči nimajo nobene možnosti preživetja, razen če jim pomaga človek.

Še nabirate regrat? Pazite ...
Pazite, kje ga boste nabirali še naslednjih nekaj dni. Predvsem se izogibajte površinam, ki so blizu prometnih cest in letališč, travnikom, ki jih kmetje zalivajo z gnojnico, in površinam, na katerih se sprehaja veliko psov.