zelenjave

Če teh plodov ne poberete zdaj, bo lahko kmalu prepozno
Nobenega dvoma ni več, da je jesen tudi uradno tu. Toda čeprav smo nekatere poletne vrtnine že zdavnaj pobrali z vrta, to ne pomeni, da bomo zdaj ostali praznih rok. V oktobru je še vedno na voljo veliko domačih jesenskih pridelkov.

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih
Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko druge zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanj ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da ga lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Le eno sestavino potrebujete za čisto steklo tuš kabine
Če pri čiščenju steklenih vrat tuš kabine nismo dosledni in stekla ne obrišemo po vsakem prhanju, lahko ostanki mila in vodni kamen pustijo pravo umazanijo. Ena od možnosti je uporaba sredstva za odstranjevanje vodnega kamna, a če se želite izogniti pretirani uporabi čistila, raje sledite tem navodilom, s katerimi bo steklo kabine za prhanje vsakič kot novo.

Sladki komarček: pridelava, uporaba in zdravilne lastnosti
Sladki komarček je vsestranska vrtnina, ki jo lahko pridelamo skozi vse leto. Spoznajte njene botanične značilnosti, zahteve za pridelavo, kot so tla in gnojenje, ter nasvete za zatiranje škodljivcev in bolezni. Odkrijte tudi njene kulinarične in zdravilne uporabe.

Tako se vložena sadje in zelenjava nikoli ne bosta pokvarila
Te dni so mnogi zaposleni s pobiranjem še zadnjih pridelkov z vrta in pripravo ozimnice za dolge zimske dni, ko svežih pridelkov ne bo na pretek. Ne glede na to, ali gre za kuhanje marmelade, vlaganje kumaric, kisanje zelja ali karkoli drugega, je pomembno, da kozarce, preden jih napolnite z vsemi dobrotami, predhodno ustrezno sterilizirate. Preberite, kakšen je ustrezen postopek.

Zato ostankov jabolk ne mečite skozi okno avtomobila
Metanje jabolčnih, hruškovih in praktično katerihkoli sadnih ogrizkov skozi okno ima lahko negativne posledice, ki presegajo samo neurejeno okolje. Čeprav smo kot otroci to vsi počeli, pa smo s tem – čeprav nenamerno – okolju povzročali škodo. Preberite, zakaj.

Kdaj sadimo in pobiramo česen?
Česen je ena najboljših vrtnin za dolgoročno skladiščenje in je hkrati nepogrešljiv v vsaki domači kuhinji. Toda če želimo, da bi se ta v naši shrambi obdržal čim dlje, moramo vedeti, kdaj je najboljši čas, da ga pospravimo. Poglejmo torej, kdaj ga pobrati z vrta.

Zdaj je čas, da z vrta poberemo te pridelke
Septmeber in oktober sta meseca, ko na vrtu pobiramo še zadnje pridelke. To je čas, ko je treba poletne posevke pred prihajajočo zmrzaljo skopati iz zemlje, na njihovo mesto pa pridejo tisti, ki so bolj odporni na mraz. Določene bolj trdožive vrtnine lahko pobiramo ves čas prehoda v zimo, a spodaj je seznam tistih, ki jih je treba čim prej pobrati – še preden nas preseneti prvi mraz.

Presno ali kuhano, sladko ali kislo - zelje je več kot le zdrava zelenjava
Zelje je vrtna in poljska zelenjadnica, ki jo pri nas pridelujemo le še na dobrih 400 hektarjih zemljišč. V prvem letu so pridelek listi, poviti v glave, semenarji pa pridobivajo seme za setev drugo leto. Uživamo ga v vseh letnih časih, presno ali predelano. Zelje imamo za zdravilno, prav zaradi tega pa ni vseeno, kako je bilo pridelano. Nadzorovana integrirana in ekološka lokalno pridelana živila imajo prednost pred konvencionalnimi. Tudi vrtičkarji se izogibamo uporabi umetnih sredstev.

Nekoč je bila polna podgan, danes pa na ulici cvetijo rože in letajo metulji
Kaj se zgodi, ko se prebivalci zavzamejo za svojo okolico, so dokazali v Manchestru v Angliji. Nekoč umazana ulica, polna smeti, je namreč danes neprepoznavna, o sledovih odpadkov in kupov krame, skozi katere so se nekoč morali prebijati, da so prišli do svojega doma, pa danes ni ne duha ne sluha.

Kako smiselno je grabljenje listja v jesenskem času?
Če pustite jesensko listje na trati, prihranite čas, izboljšate zdravje tal in pomagate naravi, da uspeva skozi letne čase – pravijo nekateri. Toda na drugi strani lahko razpadajoče listje zaduši rast trate – pravijo drugi. Komu torej verjeti?

Deli jesenskih buč, za katere smo bili prepričani, da niso užitni
Buče so eden najbolj priljubljenih jesenskih pridelkov. Mehko živo oranžno meso s sladkastim, lahko bi rekli rahlo zemeljskim okusom, se odlično poda tako v slane kot sladke jedi. Toda to, česar marsikdo ne ve, je, da so v resnici užitni tudi bučni listi.

Rastline, ki odganjajo japonske hrošče
Japonski hrošči so resni škodljivci, ki na vrtu napadajo praktično vse – od dreves, cvetja, zelenjave in še česa. Toda znano je, da jim nekatere rastline dišijo bolj od drugih. Poglejmo, katere.

Prikupni škodljivec, ki se na vrtu največkrat pojavi ob koncu poletja
Mali škržatki so velika skupina žuželk, ki kljub svojemu prisrčnemu imenu na vrtu niso ali ne bi smeli biti dobrodošli. Te žuželke se namreč prehranjujejo z veliko različnimi vrtnimi rastlinami ter nanje celo prenašajo bolezni. Dobra novica je, da je te škodljivce razmeroma enostavno nadzorovati, če le dovolj hitro ukrepate.

Tako pripravite prostor za ozimnico, ki bo zdržala celo leto
Jesen je čas obilja. Takrat z vrta pobiramo sadove dela preteklih mesecev in jih poskušamo shraniti tudi za prihodnje. Konzerviranje, kisanje, fermentiranje, vkuhavanje in podobno so postopki, s katerimi živilom podaljšamo čas obstojnosti in si zagotovimo, da jih bomo lahko uživali tudi takrat, ko bo naš vrt v mirovanju. Da vse delo ne bo šlo v nič, pa potrebujemo primeren prostor za ozimnico. Poglejmo, kako ga pripraviti.

Te zelenjave z domačega vrta ne zamrzujte
V večini primerov zamrzovanje podaljša rok trajanja zelenjavi, saj ustavi delovanje encimov, ki povzročajo izgubo barve, hranilnih snovi in spremembo okusa. A čeprav je zamrzovanje dober način za ohranitev pridelkov z domačega vrta, obstajajo izjeme. Katera zelenjava je tista, ki je ni priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku?

Skrivnosti urejenega doma, ki povečajo vaš prosti čas
Življenjski tempo sodobnih gospodinjstev narekuje iskanje rešitev, ki optimizirajo dragoceni čas. Urejanje domačega okolja ni le estetsko, temveč tudi funkcionalno vprašanje. Premišljeno zasnovani prostori in pametno izbrana oprema lahko bistveno zmanjšajo vsakodnevno obremenitev in ustvarijo več prostega časa za dejavnosti, ki nas resnično osrečujejo.

Te gosenice ne izbirajo svojih žrtev - ampak napadajo vse po vrsti
Sovke so med najbolj nadležnimi vrtnimi škodljivci. Še posebej slaba novica je, da obstaja ogromno vrst teh gosenic, prav vse izmed njih pa so lahko za vrt precej uničujoče. Preberite, kako jih prepoznati ter kako ukrepati, če jih opazite na svojih gredicah.

Facelija: Večnamenska rastlina za čebelarje in vrtnarje
Vratičavolistna facelija je enoletna medovita rastlina iz botanične družine vodolistnic. V Evropo so jo prinesli v 19. stoletju iz Kalifornije kot okrasno in medovito rastlino. Največ jo sejejo v srednji Evropi za čebeljo pašo, pri trajnostni usmeritvi kmetijstva v novejšem času pa se pojavlja kot dosevek v kolobarju, s katerim lahko na vrtu ali njivi poskrbimo za hranila naravnega izvora, bodisi pri uporabi rastlin za zastirko ali podor.

Zato solata najpogosteje uide v cvet
Domače vrtičkarje pogosto pesti težava, da jim solata ali druga zelenjava uide v cvet. To preprosto pomeni, da zelenjava ustvari cvet in seme. Toda če je pri nekaterih drugih rastlinah cvet pravzaprav tisto, česar smo veseli, je pri zeleni zelenjavi stvar precej drugačna.

Igralka v prostem času daleč od glamurja znane serije
Vrtnarjenje je vedno bolj priljubljen hobi, katerega vrednost vedno bolj prepoznavajo tudi slavni in bogati. Delo z zemljo prinaša občutek miru, sprostitve ter povezanosti z naravo, tega pa se zaveda tudi igralka Cynthia Nixon, ki se je na svoj vrt odločila posaditi eno posebno rastlino.

To se zgodi, če kumarice shranite v hladilniku skupaj s kovinsko žlico
Domači vrtovi se te dni bohotijo od vse skrbno pridelane zelenjave. Med najrazličnejšimi vrtninami se najdejo tudi sočne zelene kumarice. Če jim želite podaljšati svežino za nekaj tednov, imamo za vas zanimiv nasvet.

Tako morate shraniti čebulo, da bo ohranila svojo svežino
Čebula je sestavina, ki jo moramo v kuhinji imeti vedno na zalogi. Čeprav je ena najbolj obstojnih vrst zelenjave in jo lahko hranimo še mesece potem, ko jo poberemo z vrta, način shranjevanja močno vpliva na njeno življenjsko dobo in svežino. Poglejmo, kakšen je najbolj idealen način, da bo čebula ohranila svežino čim dlje časa.

Tako zelo zdravilno je divje korenje
Divje korenje je rastlina, ki je kljub svoji zdravilni vrednosti še vedno precej nepoznana. Za razliko od navadnega korenja, ki ga najdemo na vrtu, rastlina z latinskim imenom 'Daucus carota' raste na travnikih in neobdelanih področjih. Preberite več o tej izjemno cenjeni kobulnici.

Veste, čemu je namenjen spodnji predal v hladilniku?
Pravilna razporeditev živil v hladilniku je ključnega pomena za ohranjanje svežine hrane. Večina sodobnih hladilnikov ima natančno razdelane predele, kamor naj bi shranjevali določene vrste živil. Veste, kaj sodi v čisto spodnji predal, imenovan predal za ohranjanje svežine?

Najpogostejša napaka, zaradi katere semena ne vzklijejo
Vrtnarska sezona je tu, kar pomeni, da so vrtovi v polnem zamahu. Čas je za sajenje, obrezovanje, sejanje, presajanje, okopavanje ter vse, kar spada zraven. Če namesto tega vaš vrt žalostno sameva – čeprav ste storili vse in še več, da bi poleti lahko uživali v plodovih svojega dela, ste morda spregledali eno od najpogostejših napak?

Na tak način nikoli ne shranjujte avokada
Avokado je oksuen in hranljiv sadež, a kaj ko je tako zelo občutljiv. V nekem trenutku se zdi, da je še povsem nezrel, ko ga pogledamo naslednjič pa je že povsem rjav. Še toliko večji problem je shranjevanje že prerezanega ali olupljenega avokda. Slaba obstojnost tega sadeža je draga, saj se pogosto zgodi, da ga moramo zavreči. Toda obstaja en način, ki naj bi rešil to težavo.

Poletni trendi zunanje ureditve, ki navdušujejo
Družbeno omrežje Pinterest je tako kot vsako leto objavilo napovedi globalnih poletnih trendov, ki jim bomo sledili pri urejanju doma ter nasploh v naših življenjih naslednje toplejše mesece. Ne samo, da bomo v ospredje postavljali idejo digitalnega razstrupljanja, jasna je tudi želja po stiku z naravo. Poglejmo, kako se vse to odraža na najnovejših trendih notranjega oblikovanja tega poletja.

Preprosti koraki do varne hrane doma
Leta 2018 je generalna skupščina Združenih narodov 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane. Ta dan nas opominja, kako pomembno je, da je hrana, ki jo jemo, varna za naše zdravje in okolje. Vsak izmed nas lahko s pravimi navadami v kuhinji in na vrtu prispeva k varnejši hrani.

5 predmetov, ki vsebujejo mikroplastiko, pa se tega sploh ne zavedamo
Mikroplastika se je v zadnjih desetletjih tako razširila, da se danes dotika praktično vseh vidikov našega življenja. V naših domovih jo najdemo v najrazličnejših predmetih, čeprav se tega pogosto sploh ne zavedamo.