Dominvrt.si

zelišča

Priljubljeno zelišče, ki na vrtu naredi več škode kot koristi

Če imate radi hladen, svež in osvežujoč okus mete v limonadi ali na poletni solati, potem vas bo morda zamikalo, da jo posadite na svojem vrtu. Navsezadnje je ta trpežna trajnica enostavna za gojenje in ima številne prednosti, od privabljanja opraševalcev, kot so čebele in metulji, do odvračanja škodljivcev, kot so mravlje, komarji in muhe. Toda po drugi strani ima to dišeče zelišče eno veliko težavo.

Junija na vrtu že pobiramo prve pridelke

Junij je mesec, ko vrt že začenja kazati sadove preteklih mesecev, toda po drugi strani se pravo delo sedaj šele začne. Poglejte, kaj vse je potrebno postoriti v naslednjih nekaj tednih.

'Kurja črevca' niso le nadležen plevel

Navadna zvezdica, imenovana tudi kurja črevca, je pogost plevel iz družine nageljnovk. Ima široko kulinarično in zdravstveno uporabo, ki sega že stoletja nazaj. Naši predniki so verjeli, da lahko pomaga pri zdravljenju številnih bolezni. Čeprav so te zgodovinske uporabe dobro dokumentirane, je znanstvenih raziskav, ki bi potrdile njeno učinkovitost, malo.

Teh rastlin ne sadite v bližino sivke

Sivko s svojimi aromatičnimi listi in sladko dišečimi cvetovi pogosto štejemo med zelišča ali začimbe, a je v resnici zelnata trajnica. Če iščete ideje in nasvete, kaj posaditi zraven nje, in še bolj pomembno, česa ne, ste na pravem mestu.

Škodljivci na vrtu ne počivajo niti pozimi

Pozimi so na vrtovih in njivah prisotni različni organizmi, ki takoj, še posebej pa pozneje, če se prerazmnožijo, povzročajo škodo na gojenih rastlinah. Če jih razvrstimo od manjšega k večjemu, so to povzročitelji glivičnih bolezni, različne vrste polžev, glodavcev ter divjih toplokrvnih živali.

Mit o zajcih in korenju, v katerega so nas prepričali v otroštvu

Ob omembi dolgouhega zajčka s puhastim repkom nas asociacije gotovo popeljejo tudi k njihovi najljubši hrani – korenčku. Vsaj tako smo po zaslugi zelo znane risanke dolgo časa mislili. A čeprav je zajček med grizljanjem oranžnega korenčka podoba, ki se je iz otroštva spomnimo prav vsi, korenje tem živalim v resnici prej škodi – kaj šele, da bi bilo njihova glavna hrana.

Teh rastlin ne sadite poleg hortenzij

Hortenzije so ene izmed najlepših cvetočih grmovnic. Znane po svojih spektakularnih cvetovih v različnih barvah se odlično obnesejo na vrtu pozno poleti ali zgodaj jeseni. Vendar se izkaže, da se nekatere druge rastline z njimi zelo slabo ujamejo.

Česen posadite zraven teh rastlin

Sajenje česna je dober način, da preprečite, da bi se na drugih rastlinah na vrtu naselili škodljivci, poleg tega pa lahko pomaga preprečiti razvoj nekaterih bolezni. Kot spremljevalna rastlina je učinkovit tako pri zelenjavi, nekaterih vrstah sadja in celo rožah, vključno z vrtnicami.

Najlepše ideje za spomladansko osvežitev balkona

Pomlad prinaša toplejše dni in več svetlobe. Balkon takrat postane naraven podaljšek notranjih prostorov, kotiček za sprostitev, sončenje ali jutranjo kavo. Z nekaj preprostimi koraki lahko vsak balkon spremenimo v prijetno zatočišče, ki nudi stik z naravo in oddih od vsakdana.

Dom bo družini omogočil življenje brez omejitev

V prvi oddaji Delovne akcije smo spoznali Marjeto Planinšek in Mitja Senožetnika, ki skupaj z dvema sinovoma živita v Petrovčah. Njihov dom je nujno potreboval prenovo, saj ni bil prilagojen Mitju, ki je odvisen od invalidskega vozička.

To so kandidati za sejanje v februarju in marcu

Pomlad morda še ni čisto tukaj, toda prvi spomladanski sončni žarki bodo kmalu posijali, zato je čas, da posejemo semena, ki jih bomo pozneje presadili na vrt ali v cvetlične lončke in na gredice.

Vsestranska začimba, ki je pravzaprav strupena

Majaron (Origanum majorana) je trajnica, ki je tesno povezana z origanom. Ker spada v družino ustnatic, je tudi sorodnica bazilike, rožmarina, žajblja, timijana in origana. V toplejših območjih lahko majaron prezimi zunaj, na celinskem delu pa ga večinoma gojimo kot enoletnico ali pa kot lončnico, ki jo prestavimo v zaprt prostor, ko pride zima.

Trend okraševanja hladilnikov – neumnost ali vrhunska domislica?

Na spletu najdemo vse polno nasvetov, kako čim bolje organizirati hladilnik, da bo v njem več prostora, da bodo živila zdržala čim dlje in nenazadnje tudi, da bo ta pospravljen in urejen. Sedaj pa se je pojavil nov trend, ki nam narekuje, da bi moral biti hladilnik ne le pospravljen in očiščen, ampak tudi okrašen – in to od znotraj.

V tem primeru je peteršilj zelo strupen

V svetu kulinarike peteršilj velja tako za zelenjavo kot zelišče, odvisno od tega, zakaj in predvsem kateri njegov del uporabimo. Čeprav je zaradi svoje bogate vrednosti vitamina A, C in K zelo cenjen in v večini kuhinj že kar nepogrešljiv, pa lahko v določenih primerih deluje tudi toksično. Veste, v katerih primerih in zakaj je njegovo uživanje odsvetovano?

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih

Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko ostale zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanjo ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da jo lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Zdravilna cvetlica, ki pomaga pri vrsti zimskih bolezni

Kamilica je edinstveno evropsko zelišče, ki jo odlikuje lep in zdravilen cvet. Uporablja se kot sestavina zeliščnih zdravil, pijač in izdelkov za nego kože. Poznamo dve vrsti navadne kamilice - nemško in rimsko. Obe vrsti pa se ponašata z dišečimi cvetovi, podobnimi marjetici, z belimi cvetnimi listi, ki obkrožajo rumeno sredino.

Zelenjava, ki pozimi potrebuje zaščito pred mrazom

Dnevi so vedno krajši, svetlobe je vedno manj, temperature pa vedno nižje – vsi ti znaki nas opozarjajo, da se narava pripravlja na zimsko spanje. Z vrtov smo tako pobrali že vso poletno zelenjavo, ozimnice pa se šibijo pod težo krompirja, vloženih kumaric, čebule, jabolk, buč, marmelade in drugih pridelkov. A to nikakor ne pomeni, da je naš vrt sedaj popolnoma prazen. Številne vrtnine, ki jih posadimo v času pozne setve, lahko nabiramo celo zimo, vse do zgodnje spomladi. Nekatere izmed njih kljub uspevanju v hladni sezoni, potrebujejo dodatno zaščito - v nadaljevanju preberite, katere so to in kako jih kar najbolje zaščititi.

Sobne rastline, ki odlično uspevajo v vsaki kuhinji

Sobne rastline predstavljajo hiter in enostaven način za popestritev prostora, ko gre za kuhinjo, pa ima zelenje lahko tudi praktično vrednost. Če izberete pravo rastlino, lahko ta pomaga prečistiti zrak, doda nekaj barvitosti in je celo uporaben dodatek k vašim jedem.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili

Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Katera dela vas novembra čakajo na vrtu?

Čeprav se počasi približuje zima, delo na vrtu še zdaleč ni končano. Pravzaprav je sedaj idealen čas, da pripravimo zemljo na nasledno rastno sezono, presajamo lahko sadno drevje in ga zaščitimo pred mrazom, zaščititi pa je potrebno tudi zelišča in vrtnine, ki še kar vztrajajo na našem vrtičku.

Oksimel – čudežna naravna mešanica v boju proti zimskemu prehladu

Jesen se počasi izteka, s hladnejšimi dnevi pa prihajajo na plano tudi bacili, virusi in druge bolezenske nadloge. Na poti do dobrega imunskega sistema je zato oksimel nepogrešljiv zeliščni pripravek. Ta vam bo služil celo zimo, pripravite pa si ga lahko kar sami doma.

Če naberete preveč kostanja, vas lahko doleti kazen

Jeseni, ko je gozd poln najrazličnejših dobrot, vreme pa prijetno toplo, je to idealen kraj za aktiven oddih. Četudi ste se pod krošnjami dreves nameravali le sprehoditi, vas bo morda zamikalo, da bi nabrali nekaj kostanja. Le privoščite si ga, a pazite, da ga ne naberete preveč, saj vas v tem primeru lahko doleti kazen.

Tako zelo zdravilno je divje korenje

Divje korenje je rastlina, ki je kljub svoji zdravilni vrednosti še vedno precej nepoznana. Za razliko od navadnega korenja, ki ga najdemo na vrtu, rastlina z latinskim imenom 'Daucus carota' raste na travnikih in neobdelanih področjih. Preberite več o tej izjemno cenjeni kobulnici.

Zanimiv način shranjevanja svežih zelišč

Če ste na svojem vrtu letos pridelali veliko zelišč, potem je čas, da jih nekaj shranite tudi za zimske dni. Del vašega pridelka ste morda posušili, a če vam še vedno ostajajo, lahko iz njih pripravite zeliščno sol.

Znana igralka v prostem času daleč od blišča in glamurja

Jennifer Garner se na družbenih omrežjih rada pohvali z bujnim vrtom, ki ga kljub razgibanemu tempu življenja skrbno neguje. Kakšne vrtnarske nasvete je delila s svojimi oboževalci?

Bosanski podjetnik svoje sanje spremenil v atrakcijo

Osrednja Bosna se lahko pohvali z novo pridobitvijo, ki je še pred odprtjem pritegnila kar nekaj mednarodne pozornosti.

Zeliščni čaj za tiste dni, ko potrebujemo pomiritev

Materina dušica ali poljski timijan je aromatično zelišče kot nalašč za tiste dni, ko potrebujemo nekaj pomirjujočega. Naberite ga sedaj in v njem uživajte celo zimo.

Trik za shranjevanje peteršilja

Peteršilj lahko izboljša okus najrazličnejših jedi in je zato v kuhinji nepogrešljiv. Najbolje je imeti pri roki svežega, saj ta da največ okusa in arome. Za vas imamo trik, kako šopek peteršilja, ki ste ga ravnokar nabrali na svojem vrtu, ohraniti svež več kot teden dni.

Katera opravila nas na vrtu čakajo septembra?

S koncem avgusta se poletje poslavlja in nastopila bo jesen. Živahne barve na našem vrtu bodo nadomestili bolj umirjeni jesenski toni, a delo na vrtu še zdaleč ni končano. Zdaj lahko oberemo vse plodove, sadimo, presajamo in naredimo načrt za naslednje leto.

Preverite, kdaj je najprimernejši čas za pobiranje in sušenje bazilike

Če imate radi okus bazilike in ste jo v poletnih mesecih pridelali dovolj, si s sušenjem njenih listov lahko zagotovite, da vam bo v kuhinji na voljo skozi vse leto. Pri tem upoštevajte najboljši čas za pobiranje, ne spreglejte pa tudi nasvetov, kako jo shraniti, da bo ohranila čim več vonja in okusa.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 984