Ana uredila sobo dijaku, ki ni imel niti pisalne mize

DELOVNA AKCIJA

Ana uredila sobo dijaku, ki ni imel niti pisalne mize

Ma.K.
04.04.2024, 5:00

Otoci so naše največje bogastvo, zato se starši trudimo, da bi jim zagotovili vse, kar potrebujejo za optimalen razvoj. V ta segment seveda sodi tudi otroška soba - prostor, ki jim zagotavlja varen in udoben pristan v vseh trenutkih življenja. Tudi v Delovni akciji ureditvi otroškega kotička vselej namenijo prav posebno pozornost, zato smo se pri ekipi pozanimali, na kaj je treba pri opremljanju otroške sobe še posebej paziti!

Osupljive prenove, s katerimi nas iz tedna v teden navdušuje ekipa Delovne akcije, običajno spremljajo težke zgodbe. Posebej hudo je, ko v njih nastopajo otroci in tako Ana kot mojstri so si enotni, da imajo v takih primerih še več motivacije za prenovo. Vsi si namreč želijo, da bi mladi imeli topel in varen pristan za igro, učenje in razvoj svojih talentov. 

Kot Lia in Jan Auber, ki smo ju spoznali v preteklih dveh oddajah. Mlada sestra in brat, ki jima je nenadna smrt očeta močno otežila življenje in sta stežka shajala iz meseca v mesec, zato sta imela v svojih hladnih sobah le najbolj osnovno pohištvo: staro, dotrajano posteljo in razpadajočo omaro. Jan, ki je še srednješolec, ni imel niti mize, za katero bi lahko delal domače naloge in se učil. 

Medtem, ko so mojstri hiteli z gradbenimi deli, da bi Lii in Janu zagotovili funkcionalen in topel dom, se je Ana odpravila na lov za pohištvom. Tudi tokrat se je odpravila v Lesnino, ki je zvesta prijateljica Delovne akcije že vrsto let - z razlogom! Pohvalijo se lahko namreč z bogato izbiro pohištva za ves dom z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno! Pri izbiri so ji na pomoč priskočili ustrežljivi svetovalci in skupaj so hitro našli najbolj optimalne rešitve za opremo celotnega domovanja brata in sestre Auber. 

Izbira je bila vse prej kot enostavna

Glede na to, da imata Lia in Jan 22 oziroma 17 let, se je Ana pri izbiri pohištva zanju osredotočila na mladinske sobe. Čeprav je imela jasno idejo, kaj želi, je bila izbira kljub temu težka, saj je imela v poslovalnici Lesnina na voljo pravo morje različnih možnosti. Kot je priznala, so ji nasveti svetovalcem prišli še kako prav in kot se je izkazalo na koncu, je bila njena izbira zadetek v polno, saj sta bila tako Lia kot Jan navdušena nad prostornostjo in funkcionalnostjo v svojih prenovljenih sobah.

Pri opremljanju mladinske sobe je cilj ustvariti funkcionalen prostor z dovolj delovne površine, ki mora biti primerno visoka in dobro osvetljena.
Pri opremljanju mladinske sobe je cilj ustvariti funkcionalen prostor z dovolj delovne površine, ki mora biti primerno visoka in dobro osvetljena. / FOTO: Arhiv naročnika

Kako izbrati pravo sobo za mladostnika?

Lia in Jan sta izjemno vestna ter nezahtevna mladostnika, zato nista imela posebnih želja glede svojih sob, A zelo pogosto znajo biti najstniki precej svojeglavi, zato je potrebno nakupu opreme za njihovo sobo nameniti veliko pozornosti in, če se le da, upoštevati njihove želje. V osnovi ne potrebujejo prav veliko opreme: načeloma so dovolj postelja, srednje velika garderobna omara, delovna miza in police.

Količine, dimenzije in razporeditev elementov pohištva je potrebno prilagoditi velikosti sobe, vsekakor pa je cilj ustvariti funkcionalen prostor z dovolj delovne površine, ki mora biti primerno visoka in dobro osvetljena. Prav tako je ključnega pomena kvaliteten pisarniški stol, ki ustrezno podpre hrbetnico in je primeren tudi za dolgotrajno sedenje. 

Tudi opremljanje otroške sobe je velik izziv

Opremljanja otroške sobice se je potrebno lotiti nekoliko bolj pragmatično. Določene elemente je namreč mogoče kupiti za daljše časovno obdobje (garderobno omaro), medtem ko je druge (denimo posteljo) potrebno menjavati pogosteje. Razloga za to sta dva: otroci lahko posteljico hitro prerastejo, prav tako začnejo sčasoma izražati tudi svoje želje. Zato je smiselno sobo urediti tako, da je možna preureditev s čim nižjimi stroški. Da v osnovi pohištvo ostane, spremenite pa samo dodatke in barve. Naj bo čim bolj trpežno in odporno proti mehanskim poškodbam, tako da bo čim dlje obstojno ter preprosto za vzdrževanje. 

Otroško sobico je smiselno urediti tako, da jo je pozneje mogoče preurediti s čim manj stroški.
Otroško sobico je smiselno urediti tako, da jo je pozneje mogoče preurediti s čim manj stroški. / FOTO: Arhiv naročnika

Pri trendu opremljanja otroške sobe so sicer vedno bolj priljubljene postelje, ki tako rekoč rastejo z otrokom. Gre za posteljice, ki so primerne tako za novorojenčka, pozneje pa jih je mogoče z nekaj prilagoditvami povečevati v udobno ležišče za malčka. Priljubljene so prav zaradi svoje vsestranskosti in dejstva, da jih ni treba (pre)hitro menjavati, ampak so uporabne daljše časovno obdobje. 

Do velikega preskoka pri otrocih pride z vstopom v šolo. Za predšolskega otroka je pomembno, da ima na voljo prostor za igro, večje predale za shranjevanje igrač, mehke talne obloge, torej tapison ali tepih, šolar pa potrebuje prostor za učenje, veliko mizo, ergonomski stol in knjižne police. Na srečo imajo v Lesnini na voljo tudi otroške sobe, ki jih je mogoče z nekaj dokupljenimi elementi enostavno pretvoriti v mladinske, zato ni potrebe po menjavi celotnega kompleta pohištva, kljub temu pa ohranite funkcionalnost in estetsko privlačnost. 

Kaj pa, če je otroška soba majhna?

Tako kot za vse prostore v domu, tudi za otroško sobo velja, da jo je lažje opremiti, če je dovolj velika. A to je žal prej izjema kot pravilo. V številnih stanovanjih je osrednja težava prostorska stiska in v tem primeru je pri opremljanju otroške sobice potrebno še posebej paziti, da bo čim bolj funkcionalna. Za manjše otroške sobe so ključne praktične rešitve za shranjevanje, ki maksimizirajo uporabni prostor. Viseče police, predali pod posteljo in modularne omare omogočajo organizirano shranjevanje igrač, knjig in oblačil, ne da bi pri tem žrtvovali estetiko in funkcionalnost prostora.

Pri majhnih sobicah je treba kar se da smiselno uporabiti prostor, ki ga imamo na voljo.
Pri majhnih sobicah je treba kar se da smiselno uporabiti prostor, ki ga imamo na voljo. / FOTO: Arhiv naročnika

V kolikor je v isti otroški sobici treba ustvariti prostor za več sorojencev, sta lahko odlični rešitvi pograd ali postelja z dodatno vzmetnico v predalu spodaj, pazljivost je potrebna tudi pri izbiri drugega pohištva, saj je vsakemu od otrok potrebno zagotoviti približno enako prostora, pa naj gre za shranjevanje igrač in knjig ali igralni oziroma učni prostor. 

Če niste prepričani, kakšna soba bi bila glede na razpoložljiv prostor in želje vašega otroka najprimernejša, se obrnite na Lesnininega svetovalca, ki vam bo z veseljem pomagal pri izbiri. V Lesnini vam namreč z veseljem priskočijo na pomoč tako pri načrtovanju, kot meritvah, ponujajo vam tudi izposojo svojega transportnega vozila ali dostavo pohištva na dom, na vašo željo pa poskrbijo tudi za montažo. Ana običajno izbere kar to zadnjo možnost, saj se lahko tako posveti pomoči svojim mojstrom brez skrbi glede pohištva. 

Pri prihodnji prenovi Ano čaka prav poseben izziv

Po zahtevni prenovi na Primorskem pa za ekipo Delovne akcije ni časa za počitek. Že v naslednji oddaji bodo na pomoč priskočili družini Markovec iz Ljubna in tudi tokrat jim motivacije zagotovo ne bo manjkalo. Gnala jih bo namreč želja, da 10-letni Lindi in 7-letnemu Liamu, ki jima je bolezen pred nedavnim odvzela ljubljeno mamico, zagotovijo prenovljen, topel in udoben dom. 

Tudi Ana bo postavljena pred izjemno težak izziv: na zelo majhni površini bo malčkoma namreč poskušala zagotoviti ljubki sobici, v katerih se bosta lahko igrala in učila. Prepričani smo, da ji bo s pomočjo izkušenih svetovalcev v Lesnini uspelo najti pravo pohištvo ter Lindo, Liama, pa tudi njunega očeta Klemna vsaj malo razvedriti ter razbremeniti skrbi. Mi že komaj čakamo, da vidimo, kakšna bo njihova reakcija, ko bodo vstopili v svoj prenovljeni dom, kaj pa vi?


Sponzorirana vsebina