Kakšne bodo nove cene elektrike?

ENERGETIKA

Kakšne bodo nove cene elektrike?

L.M.
22.09.2023, 13:23
0

Po podražitvah hrane in vsesplošni inflaciji, nas bodo kot kaže doletele še višje cene elektrike. Kdaj naj bi se to zgodilo, in kakšne bodo spremembe, navajamo spodaj.

Vsaj do konca tega leta cene elektrike ostajajo regulirane in bistvenih podražitev torej ni pričakovati. Namen vlade je na ta način pomagati prebivalstvu in ga razbremeniti plačevanja visokih cen energentov vsaj še nekaj mesecev. Kako bo od prvega januarja pa še ni povsem znano. 

Koliko denarja nam pomagajo prihraniti sončne celice na strehi?
PREBERI ŠE
Koliko denarja nam pomagajo prihraniti sončne celice na strehi?

Jasno pa je, da se z marcem obetajo velike spremembe, na katere pa naj bi se ljudje hitro navadili, vsaj če gre verjetni napovedi Duške Godina, direktorice Agencije za energijo.

Ukinjen dvotarifni tok, v veljavo stopa pettarifni

Glavni namen dvotarifnega števca je spodbuditi gospodinjstva  k uporabi električne energije v času, ko je obremenitev sistema manjša, namesto v času polne obremenjenosti. Nova ureditev, ki predvideva ne samo dva, ampak kar pet časovnih blokov ima pravzaprav isti namen, le da je takšna ureditev še nekoliko bolj radikalna. Dnevno se bodo sicer v praksi uporabljali le trije časovni bloki. 

O varnosti  živil v hladilniku in zamrzovalniku ob izpadu električne energije preberite TUKAJ!

Kdaj bomo plačali več, kdaj manj?

Po novem boste največ plačali, če boste kuhali in prali pozimi ob delovnih dnevih v času med 7. uro zjutraj in 14.uro zvečer. A če ta podatek marsikoga ne bo preveč prizadel, saj je večina v tem terminu v službi, pa marsikomu ne bo po godu to, da bo elektrika dražja v istem delu leta tudi od 16.-10h ure zvečer. Dobra novica je ta, da bomo ob dela prostih dnevih plačevali manj, saj za te dni najdražji časovni blok ne velja. 

Najugodnejši blok bo časovno enak kot današnja nizka tarifa , torej od 10. ure zvečer do 6. ure zjutraj. Pri tem se ne bo upošteval le del dneva ampak tudi letni čas oz. sezona. Višja sezona, ki bo trajala od novembra do februarja bo prinesla dražje cene elektrike, v nižji sezoni od marca do oktobra pa bomo plačevali manj.

S tem želijo odjemalce spodbujati k bolj preudarni rabi električne energije – ne samo koliko, ampak tudi kdaj, jo porabljamo. Verjamejo tudi, da so to ukrepi, ki vodijo k razbremenitvi električnega omrežja v času, ko je sicer ta najbolj obremenjen. 

Spremembe obračunavanja električne energije naj bi, kot poroča Agencija za energijo pričele veljati s 1. marcem 2024.  

Več v video prispevku 24ur:

 

Bomo prali in kuhali ponoči?
PREBERI ŠE
Bomo prali in kuhali ponoči?

 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke