dominvrt
To je najbolj priljubljeno ogrevanje v Sloveniji
ENERGETIKA

To je najbolj priljubljeno ogrevanje v Sloveniji

07.11.2019, 9:34
0

Po izsledkih letošnje raziskave energetske učinkovitosti Slovenije REUS, o učinkoviti rabi in obnovljivih virih energije, je ozaveščenih 77 odstotkov gospodinjstev. To je približno toliko kot pred dvema letoma. Hkrati se je povečal delež aktivnih ozaveščenih uporabnikov in zmanjšal delež skeptikov. Glavni vir energije za ogrevanje naj bi ostajala drva.

Glavni način ogrevanja v Sloveniji ostaja centralno ogrevanje.
Glavni način ogrevanja v Sloveniji ostaja centralno ogrevanje./ FOTO: Dreamstime

V primerjavi z letom 2017 se je delež aktivnih ozaveščenih gospodinjstev povečal z 38 na 55 odstotkov, delež skeptikov pa z 39 na 22 odstotkov zmanjšal. Med aktivne sodijo tisti, ki jim je vsakodnevno varčevanje z energijo zelo pomembno in se ne strinjajo, da je ekološka osveščenost le modni trend. Skeptiki pa so skupina, dobro seznanjena z okoljsko problematiko, ki deluje ekološko po svojih najboljših močeh. Kljub temu menijo, da njihova gospodinjstva težko prispevajo k bolj učinkoviti rabi energije in da je težje biti ekološki, če nimaš dovolj denarja. Strinjajo se, da je ekološka osveščenost tudi modni trend.

O učinkoviti rabi energije razmišlja 82 odstotkov gospodinjstev, kar je devet odstotnih točk manj kot pred dvema letoma. Podatke o učinkoviti rabi energije še vedno najpogosteje iščejo na spletu (93 odstotkov), drugi najpogostejši vir so dobavitelji opreme, tretji pa svetovalne pisarne. Glavni vir energije za ogrevanje ostajajo drva, ki jih uporablja 32 odstotkov v raziskavi sodelujočih gospodinjstev oz. devet odstotnih točk več kot predlani. Na drugem mestu je kurilno olje (20 odstotkov oz. ena odstotna točka več kot predlani), na tretjem pa zemeljski plin (12 odstotkov oz. tri odstotne točke več kot predlani).

Glavni način ogrevanja v Sloveniji ostaja centralno ogrevanje

Glavni način ogrevanja v Sloveniji ostaja centralno ogrevanje. Uporablja ga 51 odstotkov v raziskavi sodelujočih gospodinjstev, kar je toliko kot predlani. Na drugem mestu je etažno centralno ogrevanje (17 odstotkov oz. toliko kot predlani), tretje mesto pa si delita lokalno ogrevanje in centralno daljinsko ogrevanje. Delitev stroškov ogrevanja v večstanovanjskih stavbah v 57 odstotkov primerov poteka po dejanski porabi, kar je tri odstotne točke manj kot predlani. Po uporabni površini se stroški delijo v 30 odstotkov primerov, kar je dve odstotni točki več kot predlani. V primerjavi z letom 2017 se je letos za dve odstotni točki povečal delež gospodinjstev, ki dnevno notranjo temperaturo v kurilni sezoni vzdržujejo pri 21 do 22 stopinjah Celzija - takšnih je 51 odstotkov gospodinjstev. Delež tistih, ki temperaturo vzdržujejo pri več kot 24 stopinjah Celzija, je porasel za štiri odstotne točke na pet odstotkov.

Delež gospodinjstev s klimatsko napravo se je v dveh letih povečal za dve odstotni točki na 34 odstotkov.Spreminjal naj bi se tudi trend na področju osebne mobilnosti. Upadel je delež gospodinjstev z dvema oz. tremi avtomobili (za pet odstotnih točk na 32 odstotkov oz. za eno odstotno točko na devet odstotkov), porasel pa delež tistih brez avtomobila. Slednjih je po letošnji raziskavi devet odstotkov, kar je pet odstotnih točk več kot predlani. O nakupu električnega avtomobila razmišlja 10 odstotkov vprašanih, kar je pet odstotnih točk manj kot predlani.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Glavni vir energije za ogrevanje ostajajo drva.
Glavni vir energije za ogrevanje ostajajo drva./ FOTO: Dreamstime

V branje priporočamo še:

Vegetarijanka po enem burgerju postala mesarka
PREBERI ŠE
Vegetarijanka po enem burgerju postala mesarka

Posnetek konja zaokrožil po spletu in nasmejal ljudi
PREBERI ŠE
Posnetek konja zaokrožil po spletu in nasmejal ljudi

Poznate 22. člen Gradbenega zakona? V Sloveniji ni popolnoma upoštevan
PREBERI ŠE
Poznate 22. člen Gradbenega zakona? V Sloveniji ni popolnoma upoštevan

Rastline, ki v dom prinašajo denar in srečo
PREBERI ŠE
Rastline, ki v dom prinašajo denar in srečo

Čas je, da se znebite odvečne navlake
PREBERI ŠE
Čas je, da se znebite odvečne navlake

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Kekova analiza neuspešnih kvalifikacij: Gre mi že ...
POP IN
Emily Ratajkowski: Nisem le privlačno dekle, ...
TV ODDAJE
Dejan Vunjak bi se v Znanem obrazu preobrazil v ...
VIZITA.SI
Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?
DOMINVRT.SI
Živeti v hiši ali stanovanju? Kaj so prednosti in ...
ZADOVOLJNA.SI
Do oltarja se je sprehodila v dih jemajoči ...
MOSKISVET.COM
Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote
BIBALEZE.SI
Ganljivo sporočilo očetu Saro spravilo v solze
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
OKUSNO.JE
Specite kruh brez kvasa po postopku naših babic
DOMINVRT.SI
Tako se znebite vlage in plesni!