Poglejte, za koliko se bosta podražila elektrika in zemeljski plin
ENERGETIKA

Poglejte, za koliko se bosta podražila elektrika in zemeljski plin

STA
12.10.2021, 12:44
1

Največja slovenska družba z naftnimi derivati, plinom in ostalimi energenti bo 1. decembra občutno zvišala cene elektrike in zemeljskega plina.

Občutna podražitev elektrike in zemeljskega plina.
Občutna podražitev elektrike in zemeljskega plina. / FOTO: Dreamstime

Po izračunih medijev se bo elektrika za gospodinjstva podražila od 21 do 35 odstotkov, odvisno od tarife. Za male poslovne odjemalce bodo cene višje za okoli 30 odstotkov, plin pa se bo podražil za 12 odstotkov. "Zadnje čase smo priča izjemnim razmeram na trgih surovin in energentov, kjer cene iz dneva v dan dosegajo rekordno visoke ravni," so že prejšnji teden ob objavi novega cenika zapisali pri podjetju. Cene energentov za dobavo v letu 2022 so tako v zadnjem letu zato občutno povišale: električna energija za več kot 175 odstotkov, cena plina za skoraj 300 odstotkov, nafta za okrog 65 odstotkov in emisijski kuponi za več kot 125 odstotkov, so navedli.

Med razlogi za nastalo situacijo izpostavljajo lansko relativno mrzlo in dolgo zimo, ki je izpraznila zaloge plina po Evropi. Začetek razvoja cepiv proti covidu-19 je znova zagnal gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih, ponudba pa, tudi zaradi slabe proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov čez poletje, ni mogla slediti.

Emisijski kuponi, dovoljenja za izpuste ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase, so medtem na krilih ambicioznih politik EU že dlje časa v rastočem trendu. Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena.

Vas Zavrate – prva samooskrbna vas v Sloveniji
PREBERI ŠE
Vas Zavrate – prva samooskrbna vas v Sloveniji

 

"Kljub burnemu dogajanju na trgu ostajamo zavezani k ponudbi kakovostne, zanesljive in ugodne oskrbe z električno energijo in zemeljskim plinom," so dodali ob tem. "Do povišanja cen odjema električne energije in zemeljskega plina bo zaradi razmer na trgu sicer prišlo nov cenik bo za naše gospodinjske in male poslovne odjemalce pričel veljati s 1. decembrom a smo, čeprav na tržno dogajanje nimamo vpliva, z učinkovitim nabavnim procesom uspeli zagotoviti konkurenčne cene energentov tudi za naslednje leto," so zatrdili. 

Po pisanju slovenskih medijev pa naj bi dvigu cen energije neuradno kmalu sledili še drugi dobavitelji.

24ur.com pa je še zapisal, da je po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška to velik problem za gospodarstvo celotne EU, ne le za slovensko. Minister je dodal, da trenutno analizirajo obstoječo situacijo, sam pa verjame, da bodo našli rešitev. "Dejstvo je, da je konec obdobja, ko smo imeli poceni energijo, izvažali smeti, in da bo treba narediti zeleno transformacijo," je minister dejal ob robu novinarske konference pred dnevi slovenskega turizma 2021 ter dodal: "Verjamem pa, da bomo v vsakem od teh treh segmentov, zemeljskem plinu, električni energiji in naftnih derivatih, našli neko rešitev."

Preprosti načini, kako porabiti manj elektrike
PREBERI ŠE
Preprosti načini, kako porabiti manj elektrike

 

NOVICE
V nedeljo potrdili 364 novih okužb, pozitivnih ...
ŠPORT
Lewandowski po koncu sezone k madridskemu Realu?
POP IN
Kate Middleton na svečanem dogodku v obleki ...
TV ODDAJE
Talentirana Ana: Zlati gumb je uresničitev mojih ...
VIZITA.SI
Je tuširanje res nujno vsakodnevno opravilo?
OKUSNO.JE
Tako lahko na okusne način porabite star kruh
ZADOVOLJNA.SI
Kate Middleton osupnila v obleki, ki jo je nosila ...
MOSKISVET.COM
Vremenarka z najbolj seksi zadnjico razkrila ...
BIBALEZE.SI
Izbira imena: kaj je prepovedano v Sloveniji?
CEKIN.SI
Najdražja je Ljubljana in vse dražja je tudi ...
DOMINVRT.SI
Bi kupili hišo za 50.000 evrov?
OKUSNO.JE
Odlični ideji, kako uporabiti proseno kašo