Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko druge zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanj ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da ga lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.
Lončnice v splošnem veljajo za ene izmed bolj muhastih rastlin. Večina izmed njih je poleg ravno prave količine vode in svetlobe precej občutljiva tudi na prst, v kateri raste. Če se sprašujete, ali jo je po presajanju mogoče ponovno uporabiti ali jo je treba nujno zavreči, je odgovor vsekakor da, a pod določenimi pogoji.
Z vedno bolj hladnim vremenom je čas, da svoje domače vrtove pripravimo na zimsko spanje. Vrtnarji v tem obdobju zato priporočajo, da na vrt posujemo nekaj pecilnega praška ali sode bikarbone. Preberite, kako lahko to koristi zemlji in rastlinam.
Sladki komarček je vsestranska vrtnina, ki jo lahko pridelamo skozi vse leto. Spoznajte njene botanične značilnosti, zahteve za pridelavo, kot so tla in gnojenje, ter nasvete za zatiranje škodljivcev in bolezni. Odkrijte tudi njene kulinarične in zdravilne uporabe.
Če si v svojem domu želite čistejšega zraka ali ste morda celo alergični na prah in pršice, vam lahko nekatere sobne rastline pomagajo ustvariti čistejše okolje. Te, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, so namreč naravni odganjalci prahu, hkrati pa je njihova dodatna prednost, da so povsem nezahtevne za vzgojo.
Fižol sivček, znan tudi kot 'Semenarna 22', je cenjena slovenska sorta, ki so jo več generacij kmetov pridelovali na območju Savinjske doline. Spoznajte zgodovino te rastline in njeno pomembnost kot ohranjevalne sorte ter dragocen vir genskega materiala za prihodnje sorte.
Peteršilj lahko izboljša okus najrazličnejših jedi in je zato v kuhinji nepogrešljiv. Najbolje je imeti pri roki svežega, saj ta da največ okusa in arome. Za vas imamo trik, kako šopek peteršilja, ki ste ga ravnokar nabrali na svojem vrtu, ohraniti svež več kot teden dni.
Jagode so odličen pridelek domačih vrtičkarjev. Ne glede na to, ali imamo na svojem vrtu ali v koritih posajene zgodnje ali poznejše sorte, se lahko obdržijo kot trajnice in v naslednjem letu ponovno bogato obrodijo. Seveda pa le pod pogojem, da rastline dobro pripravimo na zimo.
Česen je ena najboljših vrtnin za dolgoročno skladiščenje in je hkrati nepogrešljiv v vsaki domači kuhinji. Toda če želimo, da bi se ta v naši shrambi obdržal čim dlje, moramo vedeti, kdaj je najboljši čas, da ga pospravimo. Poglejmo torej, kdaj ga pobrati z vrta.
Septmeber in oktober sta meseca, ko na vrtu pobiramo še zadnje pridelke. To je čas, ko je treba poletne posevke pred prihajajočo zmrzaljo skopati iz zemlje, na njihovo mesto pa pridejo tisti, ki so bolj odporni na mraz. Določene bolj trdožive vrtnine lahko pobiramo ves čas prehoda v zimo, a spodaj je seznam tistih, ki jih je treba čim prej pobrati – še preden nas preseneti prvi mraz.
Sanjate o čudovitih gredicah naslednje leto? Zdaj je idealen čas za sajenje spomladi cvetočih čebulic, vključno s tulipani in hijacintami. Z malo truda boste spomladi lahko uživali v pogledu na čudovito pisano zasaditev.
V jeseni se marsikdo rad pohvali z velikimi bučami vseh barv, oblik in velikosti. Medtem ko je večini izmed nas dovolj, da iz nje pripravimo okusno juho ali drugo kulinarično poslastico ali pa jo uporabimo kot čudovit jesenski okras, drugi vidijo zabavo v tekmovanju in primerjanju, komu bo zrasla večja. Ampak, kako sploh priti do takšne buče?