
Pred zimo je čas, da svoje hortenzije pripravite na hladno vreme. Toda za te občutljive rastline samo zastirka navadno ni dovolj. Optimalna zaščita vključuje tudi nekaj drugih korakov, kot je pravočasno obrezovanje, ne pozabite pa tudi na zadostno količino vode.
Lesni pepel ni le odpadni produkt v kaminu ali peči, ampak je dragocen vir hranil za vaš vrt. Jeseni in pozimi ga lahko uporabite celo za vzgojo zdravega zelja. Pravzaprav lahko pepel z vrta prežene najpogostejšega škodljivca te vrtnine.


Izbira pravega lončka je ključna za zdravo rast orhidej. Upoštevajte drenažo, zračnost in primerno velikost, da posnemate naravne pogoje in preprečite gnitje korenin. Material je manj pomemben, če so zagotovljeni osnovni pogoji za uspeh rastline.

Tatsoi je zelena listnata zelenjava, ki spada v družino kapusnic tako kot zelje, ohrovt, cvetača in brokoli. Ima velike zaobljene liste v obliki žlice, ki so maslene teksture in rahlo sladkega okusa. Gre za zelenjavo, ki izvira iz Azije, ker je podobno kot špinača precej odporna na mraz, pa je primerna tudi za gojenje jeseni in pozimi.

Koshu je ena vizualno najbolj privlačnih sort grozdja na svetu, njene značilne rožnate jagode pa na Japonskem gojijo že več kot 1000 let. Ta sorta, iz katere se izdeluje belo vino, raste na Japonskem v pokrajini Koshu.

Lupine pomaranč, limon, mandarin in drugih citrusov naj bi precej uspešno odganjale škodljivce z vrta in tudi sobnih rastlin. Pa to drži? Preberite, kaj pravijo strokovnjaki.
Umetniška razporeditev rastlin v prostoru ustvari bujen videz in daje vtis nekakšne džungle. Toda najboljši način za postavitev sobnih rastlin ni tisti, ki upošteva le estetiko, ampak bi moral zajemati tudi zdravje samih rastlin. Tesno združevanje lahko doseže želeni videz – toda po drugi strani lončnicam lahko tudi škoduje. Preberite, kako lahko doma ustvarite svojo 'džunglo', ne da bi pri tem tvegali zdravje rastlin.


Rastline, ki jih najpogosteje sadimo na grobove, nimajo samo praktičnega in estetskega pomena, ampak ponujajo tudi čudovito simboliko, povezano s spominom na tiste, ki smo jih imeli radi, a so žal zapustili ta svet. Preverili smo, kakšna sporočila nosijo nekatere najpogostejše, ki jih najdemo na pokopališču.

Ste že kdaj videli sadež, ki tako po okusu kot videzu spominja na čokolado? Imenuje se črni kaki, kar je precej smiselno ime, saj je njegova notranjost v resnici črna kot čokolada. Preberite več o tem nenavadnem sadežu.

Za propad sobnih rastlin je pogosto krivo nepravilno zalivanje. Preveč vode, ki zastaja na dnu lončka, hitro povzroči gnitje korenin, zaradi premalo vlage pa se rastlina izsuši, kar je prav tako lahko usodno. Če ste eden tistih, ki jim gojenje sobnih rastlin nikakor ne gre od rok, morda še niste preizkusili zadnjega trika, ki vas lahko reši. Zanj boste potrebovali le nekaj zamrznjenih kock vode.

Hladnejše temperature niso več primerne za zorenje paradižnikov, čeprav so rastline še vedno polne sadežev, a kaj ko so zeleni. Toda, ni še konec sezone, paradižnike lahko prinesete na toplo in bodo še naprej zoreli, poglejte, kako.
Nobenega dvoma ni več, da je jesen tudi uradno tu. Toda čeprav smo nekatere poletne vrtnine že zdavnaj pobrali z vrta, to ne pomeni, da bomo zdaj ostali praznih rok. V oktobru je še vedno na voljo veliko domačih jesenskih pridelkov.

