Na vrtu obstajajo nekatere rastline, ki se jih nikoli ne smete dotikati – četudi so na pogled čudovite. Med najbolj strupenimi rastlinami, ki se jih z golimi rokami nikoli ne dotikamo, so tudi krizanteme.
Paradižniki so najbolj okusni, takoj ko jih poberemo z vrta. Toda na žalost se ne skladiščijo tako dobro kot denimo korenje, cvetača ali kakšna druga vrtnina. Poglejmo, kako prepoznati paradižnik, ki je še vedno okusen in sočen – pa naj bo to na tržnici ali na domači gredici.
Kaj imajo skupnega plutovinasti zamaški in cvetlični lonci? Odgovor je delila neka uporabnica Instagrama ter z njim navdušila in osvojila splet. Tega nasveta bodo veseli predvsem ljubitelji vina in vrtnarji v eni osebi.
Grah ima zagotovo najboljši okus takoj po tem, ko ga še čisto svežega poberemo z vrta. Toda če smo imeli srečo in ga pridelali več, kot ga lahko pojemo naenkrat, nam ne ostane drugega, kot da ga ustrezno shranimo. Poglejmo torej, kdaj in kako pobrati grah ter kakšen je najboljši način shranjevanja.
Gosenice so ene bolj pogostih vrtnih škodljivcev. Čeprav se sčasoma spremenijo v metulje, ki so odlični opraševalci, same gosenice na vrtu lahko povzročijo precej škode. V nadaljevanju razkrivamo načine, kako prepoznati znake napada gosenic ter kako se jih znebiti na čim bolj naraven način.
Bazilika je priljubljena sestavina v kuhinji in nepogrešljiva začimba na zeliščnem vrtu. Ko temperature dosežejo okoli 25 stopinj Celzija, ta enoletna dišavnica resnično zacveti. Toda če želite obdržati zalogo skozi vso sezono, potrebujete zdravo baziliko, ki jo boste lahko pobirali dolgo časa in bo stalno poganjala nove liste.
Sadna drevesa običajno povezujemo z domačimi sadovnjaki, velikimi vrtovi in podeželjem. Toda ali ste vedeli, da lahko marsikatero sadno drevo uspeva tudi v koritu na balkonu ali terasi? Z izbiro pravih vrst in sort ter nekaj prilagoditvami pri oskrbi je to povsem mogoče in celo zelo priročno!
Lepenci so nadležne žuželke, ki lahko povzročijo veliko škode na zelenjavnih pridelkih in uničijo vašo listnato zelenjavo. Če ste na svojih rastlinah opazili drobne hrošče z bleščečimi krili ali če so listi rastlin prekriti z majhnimi luknjicami od strel, imate morda opravka ravno s temi listnatimi hrošči.
Svet paradižnikov ponuja na stotine, če ne tisoče sort paradižnika, ki jih je mogoče gojiti na svojem vrtu. Če se tudi vi izgubljate v poplavi izbire najboljšega, potem preberite, kateri so naši favoriti, ki jih ne gre spregledati.
Koloradski hrošč ni izbirčen in bo jedel skoraj vse, toda njegova najljubša hrana je krompir, ki običajno utrpi največjo škodo. Da vam ne uniči celotnega pridelka, sledite spodnjim nasvetom, s katerimi boste prepoznali in nadzorovali tega nadležnega škodljivca.
Kumarice so čudovita poletna zelenjava, ki je načeloma enostavna za pridelavo. Toda zgodi se, da plodovi postanejo grenki, kar je je običajno posledica stresa rastline v času rasti. Čeprav je to težavo nemogoče opaziti, še preden kumarice ne utrgamo in poskusimo, pa lahko vnaprej predvidimo določene dejavnike, zaradi katerih bi se to utegnilo zgoditi.
Ko govorimo o vzdrževanju bujne, zelene trate, je eden najpomembnejših dejavnikov pravilno zalivanje. Ne le količina vode – izjemno pomemben je tudi čas zalivanja, pravijo strokovnjaki. Poglejmo, kdaj v dnevu je najbolj primerno, da svojo trato osvežimo.