S tem trikom bo božična zvezda spet rdeča
ROŽE IN VRT

S tem trikom bo božična zvezda spet rdeča

S.C./ N.R.A.
21.10.2020, 15:57
5

V marsikaterem gospodinjstvu se te dni na mizi že bohoti božična zvezda, znana in priljubljena okrasna rastlina, ki s svojimi največkrat rdečimi listi polepša stanovanje v obdobju zime. Toda kaj storiti, če se listi ne obarvajo rdeče?

Božična zvezda, ki se ji strokovno reče Euphorbia pulcherrima, je zvesta spremljevalka praznikov, zakaj je pravzaprav postala simbol božiča, pa niti ni točno znano. Govori se, da naj bi jo začeli povezovati s prazniki v 16. stoletju zaradi legende o mehiški deklici, ki si ni mogla privoščiti ustreznega poklona ob praznovanju Jezusovega rojstva in jo je zato angel, ki se ji je prikazal, nagovoril, naj nabere nekaj plevela in ga položi pred oltar. In res, deklica naj bi ga ubogala, iz plevela pa so nato pognali škrlatni listi, katerih razporeditev spominja na zvezdo, rdeča barva pa na kri ob Jezusovem trpljenju.

Spoznajte božično zvezdo

Sicer božična zvezda izhaja iz družine mlečkovk in izvira Mehike, kjer raste v obliki velikega grma in lahko doseže v višino celo 5 metrov. Po svetu naj bi jo razširil ameriški ambasadorJoel Roberts Poinsett; ta naj bi jo leta 1828 prinesel v ZDA, jo razmnožil in jo poslal različnim botaničnim vrtom po svetu. Po njem se božična zvezda v angleščini imenuje poinsettia.

Spoznajte božično zvezdo
Spoznajte božično zvezdo/ FOTO: Thinkstock

Prvo božično zvezdo v loncu naj bi prodali leta 1850 v ZDA. Sicer pa gre za trajni grm z zimzelenimi listi koničaste ali suličaste oblike, ki so največkrat rdeči, lahko pa so tudi rumeni, oranžni, beli ali rožnati. In ravno zaradi teh obarvanih listov mnogi zmotno mislijo, da rastlina cveti. V resnici cveti nekje od decembra do januarja, cvetovi božične zvezde pa so povsem drobni, rumenkasti, nahajajo se v središču na vrhu vsake vejice in nimajo posebnega vonja. Ravno zaradi cvetočega ’obdobja’ je idealen namizni okras med prazniki. Sicer jo kot necvetočo rastlino lahko gojimo nekaj let, a jo mnogi po praznikih kar nekoliko zanemarijo in celo zavržejo. S tem ni nič narobe. Božična zvezda namreč služi kot nekakšen šopek in seveda jo lahko negujemo tudi skozi vse leto, a ne moremo pričakovati, da bo naslednje leto cvetela ob istem času. Zmotno je tudi prepričanje, da je božična zvezda strupena. Morda se lahko zgodi, da draži kožo in oči ali povzroči bruhanje in drisko, če jo zaužijemo, hujšega ni. Do smrti bi lahko prišlo edino v primeru, če bi otrok zaužil okoli 600 njenih listov. Takšne govorice so se pojavile najverjetneje zaradi tega, ker je večina rastlin iz njenega rodu strupenih.

Kako skrbeti za božično zvezdo?

Božična zvezda tako kot vsaka druga rastlina najbolje uspeva v primernem okolju. A kakšno je zanjo primerno okolje? Nikakor ne sme biti prevroče, zato je ne smemo postaviti v bližino grelnih teles kot so radiatorji ali kamini. Visokih temperatur namreč ne prenese, najbolje bo uspevala v zmerno ogretih in svetlih prostorih, kjer zrak ni presuh in se temperatura giblje okoli 20 stopinj ali kakšno stopinjo manj. Tudi prepihu je ne smemo izpostaviti, saj bo v nasprotnem primeru odvrgla liste. Če želimo, da bo lepa, moramo zanjo lepo skrbeti. Ob tem je vredno omeniti, da tudi pri nakupu te priljubljene praznične rastline pazimo, da so njeni listi zdravi in sveži, saj bomo tako kasneje imeli manj težav. 

Ustrezna skrb pomeni redno zalivanje in gnojenje, predvsem če rastlino vzdržujemo skozi vse leto. Najbolje bo rasla kar v navadi cvetlični zemlji, zmešani s šoto, gnojimo pa jo, ko obarvani listi odpadejo. Kar se tiče zalivanja, je v obdobju rasti ne zalivamo obilno; če je izpostavljena višjim temperaturam, pa je bolje, da jo enkrat zalijemo močneje in počakamo, da se zemlja osuši, kot večkrat po malo, saj ne mara neprestane moče v lončku. Kadar ne cveti, jo lahko samo škropimo. Če je po praznikih ne nameravate zavreči, jo pozno marca ali v začetku aprila prirežite na približno 20 centimetrov, jo normalno zalivajte in gnojite in po vsej verjetnosti boste že čez kakšna dva meseca zagledali prve poganjke. Da se ne bi razrasla, jo junija nekoliko obrežite in presadite v večji lonček. 

Če želite, da se bodo listi znova obarvali, oktobra začnite s prekrivanjem od zgodnjega popoldneva do naslednjega jutra, skupaj 14 ur, vztrajajte osem tednov. 

Takrat bi morali biti površni listi že obarvani in lahko božično zvezdo postavite, kamor želite, seveda kot rečeno pod ustreznimi pogoji.

Božična zvezda
Božična zvezda/ FOTO: Dreamstime

V branje priporočamo še:

 

Pripravite sobne rastline na jesen in zimo 
PREBERI ŠE
Pripravite sobne rastline na jesen in zimo 

Tudi Slovenija ima bogato banko semen
PREBERI ŠE
Tudi Slovenija ima bogato banko semen

Zeleni raj, ki je postal nočna mora
PREBERI ŠE
Zeleni raj, ki je postal nočna mora

NOVICE
Zdravstvo, kultura, razvoj ali vojska, izbira je ...
ŠPORT
Kampl: Žalosten sem bil, ker so govorili, da ne ...
POP IN
Sofia Vergara in Joe Manganiello proslavila peto ...
TV ODDAJE
Tamara Korošec objokana, spremenila je mnenje o ...
VIZITA.SI
Prva pomoč za izboljšanje odpornosti
OKUSNO.JE
Poskusite stromboli, pica zvitek, ki vas bo ...
ZADOVOLJNA.SI
J.Lo osupnila v obleki, ki si jo na rdečo ...
MOSKISVET.COM
6 stvari, zaradi katerih bo ostala z vami
BIBALEZE.SI
Ana Klašnja: 'Zdaj razumem svojo mamo'
CEKIN.SI
Kako zmanjšati stroške elektrike?
DOMINVRT.SI
Zato se vam pokvari pralni stroj – te stvari ne ...
VIZITA.SI
Kaj moraš vedeti o kondomih?