Cvetoča spomladanska grmovnica, ki na vrt privablja metulje

ROŽE IN VRT

Cvetoča spomladanska grmovnica, ki na vrt privablja metulje

Dominvrt.si
21.03.2023, 11:56
0

Forzicija je listopadna cvetoča grmovnica, ki spada v družino oljk. Ti hitro rastoči grmi, ki zahtevajo malo vzdrževanja, imajo pokončno, rahlo ovalno obliko in so znani po svojih dolgih vejah, ki se zgodaj spomladi napolnijo z živahnimi rumenimi cvetovi. Če se sprašujete, katero rastlino, ki bi cvetela v tem času, posaditi na vrt, potem je odgovor kot na dlani.

Forzicija je čudovita rastlina, ki lahko vašemu vrtu doda prijetno spomladansko popestritev, hkrati pa privabi tudi čebele in metulje. Z nekaj preprostimi nasveti in triki lahko postanete mojster te cvetoče rastline, kar vključuje predvsem znanje o negi, izbiri prave lokacije in obrezovanju te trpežne grmovnice na lastnem dvorišču.

Forzicijo sadimo pozno jeseni ali zgodaj spomladi

Forzicije so hitro rastoči grmi, ki lahko na leto zrastejo tudi več kot pol metra, kar velja zlasti za večje sorte. Najbolje jih je saditi pozno jeseni ali zgodaj spomladi, ko so še v mirovanju, v podnebju brez zmrzali pa jih lahko presajamo tudi pozimi.  

Izberite pravo lokacijo za vaš grm forzicije

Glede lokacije na vašem vrtu forzicije niso zahtevne, ne glede na to, katero sorto izberete. Najbolje se počutijo na polnem soncu s šest ali več urami neposredne sončne svetlobe vsak dan. Prepričajte se, da je zemlja dobro odcedna in da v njej ne zastaja voda. Po sajenju bodite pozorni na morebitne znake prekomernega zalivanja ali premalo sončne svetlobe, kar lahko povzroči, da vaša forzicija preneha rasti ali ustvarjati cvetove in liste.  

Forzicija je zelo hitro rastoča grmovnica.
Forzicija je zelo hitro rastoča grmovnica. / FOTO: Adobe Stock

Pred sajenjem pripravite tla

Preden posadite svoj grm forzicije, poskrbite, da boste zemljo temeljito obdelali, tako da ji dodate dobro plast organske snovi, kot je kompost ali gnoj. Ti materiali so odlični za oskrbo rastline s hranili, ki jih ta potrebuje za optimalno rast. Poleg tega pograbite območje in odstranite vse kamenje, palice ali ostanke, ki bi lahko ovirali rast in širjenje korenin v tleh.  

Poskrbite za veliko sončne svetlobe in dovolj vlage

Forzicija potrebuje veliko sončne svetlobe (vsaj šest ur na dan) in vode, da ostane zdrava in razvije bujne cvetove. Po drugi strani pa ne mara mokrih ali razmočenih tal, ki privedejo do gnitja korenin. Iz tega razloga poskrbite, da bo zemlja dobro odcedna, tako da izkopljete plitev drenažni jarek okoli sadilne jame. V sušnih obdobjih obilno zalivajte, vendar naj zemlja ne bo razmočena.  

Redno obrezujte svoj grm forzicije

Redno obrezovanje je bistvenega pomena za ohranjanje oblike grma in nadzorovanja rasti. Če se je že preveč razrasel, ga še vedno lahko obrežete, da ga oživite in mu pomagate, da ponovno zraste v bolj obvladljivi velikosti. Med obrezovanjem obvezno nosite dolge rokave in rokavice, da se zaščitite pred ostrimi vejami in trnjem. Režite samo zdrave in odebeljene veje, ne pa tudi novih delov in poganjkov. Odmrle ali poškodovane veje obrežite kadar koli v letu.

Enkrat letno pognojite, da zemlji vrnete potrebne hranilne snovi

Če želite zagotoviti, da bo forzicija ostala močna, zdrava, investirajte v kakovostno gnojilo. Poskusite najti uravnoteženo gnojilo z veliko dušika, saj je ta bistvenega pomena za proizvodnjo listja. Forzicija običajno potrebuje gnojenje enkrat letno – najbolje pozno spomladi ali zgodaj poleti, ko začnejo cvetovi odpadati. Gnojilo nanesite v skladu z navodili proizvajalca in zemljo okrog rastline po nanosu obilno zalijte.

7 cvetočih trajnic, ki jih lahko na vrt posadite zdaj
PREBERI ŠE
7 cvetočih trajnic, ki jih lahko na vrt posadite zdaj

DIY ideje za spomladanske venčke za vhodna vrata
PREBERI ŠE
DIY ideje za spomladanske venčke za vhodna vrata

Tulipani so prvo cvetje, ki nas razveseli spomladi
PREBERI ŠE
Tulipani so prvo cvetje, ki nas razveseli spomladi

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke