Dominvrt.si
Šampinjoni na pultu

Ljubitelji gob boste navdušeni

Dominvrt.si
22. 04. 2018 09.33
0

Mnogi vrtnarji z avanturistično žilico in željo po eksperimentiranju, pa seveda tudi po svežih, naravnih živilih, se sprašujejo, če je mogoče doma gojiti tudi gobe. Odgovor se glasi: Seveda! Le malo potrpežljivosti potrebujete in nekaj osnovnih napotkov.

Šampinjoni na pultu
Šampinjoni na pultu FOTO: iStockphoto

Doma seveda ne moremo vzgajati vseh vrts gob; najbolj tipične (in preizkušeno uspešne) so šitaki gobe, šampinjoni in bukovi ostrigarji. Prav slednji v zadnjem času postajajo vse bolj priljubljeni, saj vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, ki pomembno prispevajo k zdravi, uravnoteženi prehrani.

Kje gojiti?

Gojene gobe za uspešno rast potrebujejo podobne pogoje kot v naravi – vlažen, topel in temen prostor. Ponavadi za to uporabljamo klet, uporaben pa bo tudi kabinet, ki ga ne uporabljate, ali celo prazna omara – pravzaprav kateri koli prostor, v katerem lahko reguliramo toploto, vlažnost in svetlobo (oziroma temo).

Šampinjoni v olju
Šampinjoni v olju FOTO: Profimedia

Izbira 'semena'  in podlage

Različne vrste gob seveda uspevajo na različnih podlagah – šitake na lesu ali lesnem prahu, ostrigarji na lesu ali na najlonskih vrečah, napolnjenih s slamo, šampinjoni pa na substratu iz predelanega hlevskega gnoja. Za gojenje na lesu uporabljamo odmrl les debel listavcev, iglavci v ta namen niso primerni. Če bomo gobe gojili na slami, je to treba prej sterilizirati (popariti z vročo vodo), s čimer uničimo plevel, bakterije in druge gljive, ki bi sicer lahko vplivali na rast.

Gojenje

Namestite podlago v nizek podstavek in dvignite temperaturo na okoli 22 stopinj Celzija, nato razporedite micelij po podlagi. V okoli treh tednih se bo micelij 'ukoreninil', kar pomeni, da se bodo nitkasta vlakna vrasla v podlago.

Ko se to zgodi, temperaturo zmanjšajte, da bo dosegala od 12 do 15 stopinj in površino prekrijte z 2 do 3 cm debelo plastjo zemlje za lončnice. Vse skupaj pokrijte z mokro krpo, ki jo redno škropite, da ostaja vlažna. Prav tako z vodo poškropite prst pod krpo, če se ta izsuši na dotik.

Gobe navadno vzgajamo iz micelija – podgobja, iz katerega zrastejo nove gobe. Ko se odločite, katero vrsto boste gojili, bo najbolje, da si vzamete čas in za ponudniki, od katerih lahko kupite micelij, pobrskate po spletu. Odveč ne bo tudi prebiranje forumov s to tematiko, na njih boste namreč iz prve roke izvedeli precej o cenah in kvaliteti posameznih ponudnikov.

Shitake goba
Shitake goba FOTO: iStockphoto

Pobiranje

V 3-4 tednih boste začeli na podlagi opažati prve gobice; te bodo za pobiranje primerne, ko bodo klobučki popolnoma odprti in ločeni od stebla.

Ne prestrašite se, če na začetku zveni malce zapleteno. Z nekaj potrpežljivosti in ob upoštevanju nasvetov boste že to sezono vzgojili domače gobe ki so - po zagotovilu izkušenih gojiteljev - neprimerno boljše od tistih, ki jih kupimo v trgovini.


 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702