Kako se znebiti pepelaste plesni?

ROŽE IN VRT

Kako se znebiti pepelaste plesni?

J.V.
21.01.2023, 5:00
0

Bela plesen nastane zaradi prekomerne vlage v tleh in čeprav majhna količina plesni ni škodljiva za rastline, pa lahko širjenje bele plesni vpliva na zdravje vaših rastlin.

Običajno je, da se v prsti vaših rastlin pojavijo bele lise. Če ste opazili, da se je ob koreninah naselila nekakšna puhasta bela dlaka, se je najverjetneje razvila bela plesen. To se lahko zgodi tako pri zunanjih kot sobnih rastlinah, vendar je bolj verjetno, da se bo zgodilo v slednjem primeru.

Belo plesen je treba odstraniti čim prej, saj je škodljiva za rastlino in tudi za domače okolje nasploh. Na vegetacijo vpliva na različne načine, tako da prehaja skozi liste, substrat in celo posodo.

Kaj je bela plesen in zakaj nastane?

Najprej je treba poudariti, da je minimalna količina belih kosmov normalna in ne predstavlja škode za zdravje rastlin. Ta beli kos je gliva ali bela plesen, ki se pojavi zaradi visoke temperature okolja in visoke vlažnosti. Vendar pa je njena prisotnost tudi del organskega substrata prsti, kot tudi druge bakterije. Težava se torej pojavi, ko je v posodi preveč bele plesni.

V tem primeru jo je treba takoj odstraniti, saj lahko poškoduje rastlino. Poleg tega se lahko hitro razširi tudi na drugo vegetacijo in lahko negativno vpliva na zdravje ljudi.

Kako jo preprečiti?

Kot v mnogih drugih vidikih je najboljše možno zdravljenje preventiva. Zato poznavanje možnih vzrokov, ki spodbujajo nastanek bele plesni, pomaga pri preprečevanju. Na njen nastanek lahko vplivajo sledeči dejavniki:

Bližina ogrevanja: rastline je treba hraniti stran od toplote, ki jo prenašajo kamini, grelniki ali peči.

Prekomerno ali premalo zalivanje: eden od pogostih vzrokov za pojav glivic je nakopičena vlaga, ki je včasih posledica prekomernega zalivanja.

Slabo prezračevanje v okolju je pogosta težava sobnih rastlin. Če imate vrt, je priporočljivo, da rastline nekaj ur na dan prezračite.

Slaba drenaža: kar zadeva vodo, je možno tudi, da lonec nima dobre drenaže. To lahko rešite tako, da na podlago položite gramoz ali drobne kamne.

Presežek ostankov: del nege rastlin je odstranjevanje odpadlega listja iz lonca. Čeprav v majhnih količinah ne povzročajo težav, lahko presežek prispeva k nastanku bele plesni.

Bela plesen
Bela plesen / FOTO: Adobe Stock

Kako jo odstraniti?

Odpraviti to težavo, ki vpliva na zdravje vaših rastlin, je preprosta naloga, vendar je odvisna od predela, kjer bela plesen nastaja. Ni isto, če je v zemlji, na listih ali v loncu. Za vsako področje je priporočljivo izvesti različne ukrepe.

Bela plesen na listih

Eden od delov rastline, kjer se lahko pojavi ta gliva, so listi. To področje je preprosto zdraviti, saj je dovolj, da liste obrišete z mehko, suho krpo, da odstranite madeže. Če to ni dovolj, pa vam svetujemo, da kupite posebne izdelke za njegovo odstranitev. Dobite jih lahko v specializiranih prodajalnah in morajo biti usmerjeni proti problemu bele plesni na listih. Ekološki fungicidi so učinkoviti in okolju prijazni, vedno pa jih je treba nanašati previdno in z razpršilcem.

Plesen v zemlji

Morda je najpogostejši predel, kjer se po navadi pojavi plesen, zemlja v loncu. V tem primeru je treba prizadeto plast odstraniti z majhno lopatko. Ko glivične plasti ni več na tleh, pa zemljo malo razrahljajte, da jo prezračite in odstranite vlago. Pomembno je, da to storite zelo previdno, da ne prizadenete korenin ali kontaminirate preostalega dela lonca. Preden položite novo plast komposta, pustite rastlino nekaj ur zračiti.

Bela plesen v loncu

Najhujši primer je, ko je količina gliv tako velika, da prizadene celotno rastlino in celo njen lonček. V tem primeru je priporočljivo, da jo presadite oziroma zamenjate lonec. Če pa gre za cenjeno lončnico, jo je mogoče rešiti tudi z razkuževanjem in obnavljanjem zemlje. To je treba storiti na specifičen in podroben način, tako da je varno in ne bo ponovno vplivalo na zdravje vaše rastline. Prvi korak je, da plesen odstranite in odstranite zemljo, ki je z njo okužena. Hkrati dobro umijte lonec s toplo vodo in nevtralnim milom. Priporočljivo je tudi, da dodate nekaj kapljic jabolčnega kisa ali ščepec sode bikarbone. To so izdelki, ki zagotavljajo dezinfekcijske lastnosti. Nato lonec zdrgnite s krpo ali krtačo, da odstranite ostanke bakterij. To storite tudi na zunanji površini, na koncu pa ga dobro sperite in pustite, da se nekaj ur suši na soncu.

Čeprav majhna plast te plesni ne škoduje zdravju vaše rastline, je pomembno, da jo preverjate vsak teden. Zgodaj odkrita bela plesen ni večja težava, a če jo pustimo tam, se lahko hitro razširi in poškoduje druge bližnje rastline.

Tako se znebite kumarične plesni
PREBERI ŠE
Tako se znebite kumarične plesni

Vir: steptohealth.com