Idealna popestritev vsakega doma

ROŽE IN VRT

Idealna popestritev vsakega doma

S.C.
09.03.2018, 10:23
0

Če razmišljate, da bi svoj dom še dodatno popestrili s sobnimi rastlinami, vedite, da s kalanhojami ne morete zgrešiti. Kje najbolj uspevajo in kako zanje skrbeti sta nam v 3. oddaji 5. sezone zaupali Tina in Metka.

Kalanhoje
Kalanhoje / FOTO: iStock

Kalanhoje so čudovita popestritev mize ali okenskih polic, saj so pisanih barv in dolgo cvetijo, poleg tega pa so tudi poceni. Izvirajo iz Madagaskarja, kjer rastejo kot polgrmi, v Evropo pa so prišle pred približno sto leti. Da so danes tako priljubljene, je ’kriv’ francoski podjetnik Blossfeld, vrtnar in semenar. V prodajo je namreč dal semena teh zanimivih sobnih rastlin in od tod tudi ime Blossfeldova kalanhoja (Kalanchoe blossfeldiana), po slovensko tudi cvetoča živorodka. Opečnato rdeča barva je ’podedovana’ od prednikov, dandanes pa lahko vzgajamo tudi bele, rumene, oranžne, pisane, rožnate, tako da je odločitev včasih kar težka.

Ko jih kupujemo, pazimo, da je vsaj polovica cvetov še v popkih, saj bodo tako cvetele dlje. Če pa jih kupujemo v hladnih dneh, moramo paziti, da se ne ’prehladijo’, saj so občutljive na temperature pod 15 stopinjami Celzija.

To nedeljo vam v oddaji Vrtičkanje Tina in Metka razkrijeta nekja trikov o vzgoji mlade čebule in gomoljnih begonij. Ne zamudite! Pretekle oddaje pa si lahko ogledate na VOYO!

So nezahtevne rastline

V dneh, ko se več zadržujemo v zaprtih prostorih, so cvetoče kalanhoje lepa popestritev. So nezahtevne, skromne, zelo prilagodljive, pravzaprav so zadovoljne skoraj v vsakem prostoru. So idealne lončnice za centralno ogrevana stanovanja, saj jih suh zrak skorajda ne moti. Med debelolistovkami so kalanhoje prav gotovo najlepše cvetoče rastline in tudi najbolje priljubljene. Listi so temno zeleni, mesnati in debelejši pa tudi precej krhki. Na koncu stebla se začne socvetje, na katerem se nahaja več manjših zvezdastih cvetov. Ugaja jim svetlo, tudi sončno mesto, a ne marajo preveč sončne pripeke. Bolj kot je svetlo, bolj intenzivnih barv so cvetovi, nežni sončni žarki pa poskrbijo, da imajo listi rdečkast odtenek. V maju jih lahko že postavimo na prosto oziroma na balkon.

Načeloma za kalanhoje velja, da jih po cvetenju zavržemo. Lahko pa cvetove, ko odcvetijo, odrežemo pri listih, na tem mestu pa potem poženejo poganjki. Običajno spomladi ti poganjki zacvetijo ali pa jih uporabimo za razmnoževanje. In sicer jih potaknemo, ko imajo dva para listov – lahko v substrat s peskom, lahko v vodo, saj se hitro ukoreninijo.

Za kalanhoje je značilno, da so kratkodnevnice, kar pomeni, da cvetijo, ko so dnevi kratki. Vrtnarji nam z zatemnitvijo uravnavajo čas cvetenja, zato imamo cvetoče rastlinice na razpolago celo leto. Čas cvetenja si seveda do neke mere lahko uravnavamo tudi doma, in sicer tako, da za 30 dni zmanjšamo svetlobo v prostoru na približno 8 ur dnevno. Lahko čez rastlino poveznemo stožec iz papirja ali pa kar papirnato vrečko.

Vrtičkanje pasica
Vrtičkanje pasica