Če razmišljate, da bi svoj vrt ali balkon prebudili tudi pozimi, spodaj predstavljamo rastline, ki v tem času zanesljivo uspevajo in kako pravilno zanje poskrbeti.
Zimska zelenjava
Veliko zelenjave uspeva tudi v mrzlih mesecih in zato ni treba čakati do spomladi, da bi jo posadili.
Ohrovt
Ohrovt je ena najzanesljivejših zelenjav za zimske razmere. Prenese temperature pod ničlo, včasih celo do –6 C ali nižje, seveda odvisno od njegove sorte. Pravzaprav nizke temperature in zmrzal lahko izboljšata njegov okus, saj postane slajši, ko proizvaja sladkorje za zaščito. Ohrovt sadimo pozno poleti ali zgodaj jeseni, da dobro okrepi koreninski del in spodnje liste. Posadimo ga nekoliko globlje, da je stabilnejši, v zelo mrzlih območjih pa mu pomaga zaščita z vrtno kopreno ali slamo. Ker je trpežen, ga lahko nabiramo vse do pomladi.

Korenje
Korenje lahko brez slabe vesti posadite jeseni in je pripravljeno na uporabo takoj, ko zraste in se zemlja odtali. Treba je le preveriti, da kupite sorto korenja, ki je primerna za mraz. Semena posejete plitvo v razrahljano zemljo in gredo pred prvo zmrzaljo prekrijete z zastirko iz slame ali listja, ki ohranja zemljo mehko. Korenje lahko nato pobirate sproti, vse do pomladi.
Pastinak
Pastinak je rastlina, podobna korenju, in uspeva v večini podnebij. Zelo dobro prenaša zimo in ima najboljši okus prav po izpostavljenosti mrazu. Ker potrebuje 130 do 180 dni rasti, ga običajno sejemo sredi jeseni in ga pobiramo pozno pozimi ali zgodaj spomladi. Lahko pa ga sejemo tudi spomladi, pobiramo pa jeseni.

Špinača
Špinača je presenetljivo odporna rastlina, ki pogosto preživi celo temperature pod lediščem. Če jo posejete zgodaj jeseni, bo prezimila in spomladi hitro nadaljevala rast. V blagih zimah lahko liste nabirate tudi sproti. Špinača najbolje uspeva v rahlo navlaženi zemlji, zato ji občasno zalivanje tudi pozimi dobro dene.

Zelje in brokoli
Tako zelje kot brokoli sta primerna za rast v hladnih mesecih, saj zlahka preživita temperature okoli 10 C. Če ju zaščitite pred zmrzaljo s kopreno, ju lahko gojite tudi kot zimski pridelek. Brokoli še posebej slabo prenaša visoke temperature, zato je zimska rastna sezona zanj pogosto celo boljša.

Zelišča
Pozimi pa lahko uživate tudi v svežih zeliščih, če jim namenimo le malo pozornosti. Najbolje uspevajo na zaščitenem mestu ali v lončkih ob hiši, kjer niso izpostavljena ekstremnemu mrazu.
Timijan
Timijan je trajnica, ki dobro prenaša mraz in sušo. Njegov okus se v mrzlih mesecih pogosto še okrepi. Posadite ga spomladi ali pozno poleti in ga obrežite pozno jeseni, da spodbudite njegovo rast in obliko.

Peteršilj
Vsem dobro poznan peteršilj je dvoletna rastlina, ki preživi zimo, svežega pa lahko nabiramo čez celo leto. Posadite ga pozno poleti in ga brez slabe vesti dodajajte svojim obrokom vso zimo. V hladnejših regijah ga je dobro gojiti v lončku in ga ob nizkih temperaturah prestaviti v zaščiten prostor.

Drobnjak
Drobnjak je prav tako trajnica, ki je odporna na zmrzal. Jedem pa dodaja poseben blag okus po čebuli. Če ga posadite jeseni, bo spomladi hitro pognal. Lahko ga gojite tudi v loncu, kjer ga imate na dosegu roke za sprotno kuhinjsko uporabo.

Kako pozimi poskrbeti za vrt
Za uspešen zimski vrt ni ključna le izbira ustreznih rastlin, temveč tudi nekaj enostavnih ukrepov:
Zimsko vrtnarjenje ni nujno zahtevno, če izberemo prave rastline in primerno skrbimo zanje. Hladna sezona lahko postane odličen čas za pridelovanje trpežne zelenjave in zelišč, hkrati pa omogoča, da ostanemo povezani z naravo tudi, ko se dan skrajša. Z nekaj pripravami lahko vaš vrt, balkon ali rastlinjak ostane poln življenja in okusov vse do pomladi.
Viri: Planta Greenhouses, Great Garden Plans






































Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV