Trik: potrebujete le krompir in vrtnico

ROŽE IN VRT

Trik: potrebujete le krompir in vrtnico

S.B.
20.05.2024, 10:43
0

Ste vedeli, da lahko hranila v krompirju pomagajo potaknjencu vrtnice pognati nove korenine?

Z modernizacijo in tehnologijo je prišlo tudi veliko koristi. Med drugim lahko na družbenih omrežjih izvemo veliko uporabnih informacij in trikov, ki nam lajšajo vsak dan. In če znamo družbena omrežja in splet uporabljati v svojo korist, je lahko to izjemen vir koristnih informacij ter idej za okrasitev doma in vrta. Najdemo pa lahko tudi številne nasvete o negi rastlin.

Eden izmed priljubljenih trikov v zadnjem času je razmnoževanje vrtnic s pomočjo krompirja. Toda kako deluje? "Razmnoževanje vrtnic s potaknjenci in krompirjem ni samo zabavno, ampak je tudi nova stvar za testiranje in res deluje," je zapisal Angarad James, vodja podjetja, ki proizvaja izdelke za nego rastlin. Dodaja, da ni vedno zagotovljeno, da bo delovalo, a ker ne stane veliko, je vsekakor vredno poskusiti.

Vrtnice v lončku lahko gojite s pomočjo krompirja.
Vrtnice v lončku lahko gojite s pomočjo krompirja. / FOTO: Adobe Stock

Zakaj ravno krompir?

"Krompir bo poskrbel, da bo mesto reza ostalo vlažno, vendar ne premokro, kar predstavlja idealno okolje za koreninjenje. Krompir zagotavlja tudi hranila, ki pomagajo vrtnici uspevati, ker se razgradijo v tleh," poudarja James. Ugotavlja pa tudi, da še vedno ni dokazov, da je ta metoda učinkovitejša od gojenja vrtnic v zemlji, a da gre zagotovo za veliko bolj zanimiv trik, ki lahko pomaga.

Navodila za razmnoževanje vrtnic na krompirju

1. Poiščite zdravo steblo z več listi. Zarežite pod kotom 45 stopinj, z ostrimi in steriliziranimi škarjami, tako da imate približno 25 cm dolgo steblo. Nato odstranite liste s spodnje polovice stebla, saj boste tako spodbudili rastlino, da svojo energijo porabi za oblikovanje novega koreninskega sistema.

2. V krompirju naredite luknjo, v katero bo šel rez, običajno pa je bolje, če je ožja od samega reza, da ni ohlapna in jo je lažje in bolj stabilno namestiti. Za ozko luknjo lahko uporabite zamašek ali celo sveder, luknja pa naj bo nekje na sredini krompirja.

3. Nato lonec napolnite z zemljo (do dve tretjini lonca), pri čemer pustite dovolj prostora za krompir. Potaknjenec potopite v hormon, ki služi kot naravni stimulator rasti, nato vrtnico potisnite v krompir.

4. Krompir nato položimo v zemljo, pri tem pa pazimo, da je pokrit in stabilen, vsaj zgornja tretjina reza naj bo nad tlemi. Nato rahlo zalijemo in lonček postavimo na toplo in svetlo mesto, vendar stran od direktne sončne svetlobe.

5. Korenine naj bi se začele razvijati med četrtim in osmim tednom, ko se razvijejo novi listi, pa lahko vrtnico presadite v večji lonec ali na vrt.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke