Kam z odvečnim pepelom?
ROŽE IN VRT

Kam z odvečnim pepelom?

S.C.
11.02.2021, 11:14
7

Če se doma ogrevate na trda goriva ali pa tu in tam zakurite v kaminu, imate lesnega pepela na pretek. Nikar ga ne zavrzite, saj ga lahko koristno uporabite. Ste vedeli, da je pepel pravzaprav eno najstarejših gnojil, ki vam bo sploh v pomladnih mesecih še kako prav prišel na vrtu?!

Pepel
Pepel / FOTO: iStock

Najbolj zagrizeni vrtičkarji ste najbrž že začeli s pripravami na delo na vrtu in če želite zdrav ter bogat pridelek, je vrtninam potrebno zagotoviti tudi zadosti gnojila. Možnosti je več; uporabite lahko na primer hlevski gnoj, kompost, razne domače ali kupljene pripravke ali konec koncev pepel. Slednjega imate gotovo na pretek, če dom ogrevate na drva ali občasno zakurite v kaminu oziroma kurišču. 
 

pepel
pepel / FOTO: Dreamstime

Lesni pepel je namreč bogat vir fosforja, kalija in kalcija, vsebuje pa tudi jod, baker, cink in druge koristne mikroelemente, ne vsebuje pa dušika, saj ta med gorenjem izgine. Je pa vsebnost omenjenih snovi odvisna tudi od vrste lesa, skorje in rastišča. Nekateri ga kombinirajo z drugimi organskimi gnojili, ki vsebujejo dušik, ni ga pa priporočljivo dodajati hlevskemu gnoju. Zaradi visoke vsebnosti kalcija pepel povečuje kislost tal, zato ga je priporočljivo uporabljati tam, kjer je pH tal nizek in v majhnih količinah. Na 10 kvadritnih metrih ga nikar ne uporabite več kot pol kilograma.

S pepelom lahko gnojite tako vrtnine kot tudi trato in sadno drevje, še posebej hvaležne pepelu pa so razne korenovke in krompir. Nikar pa ga ne uporabljajte za gnojenje rastlin, ki kalcija ne marajo (hortenzije, gardenije, rododendron, azaleje ...)
Ker med drugim vsebuje apnenec, ki izboljšuje proces razgraditve, lahko pepel posipate tudi na kompost v kompostniku.

Pepel na vrtu pa ni koristen le zato, ker obogati tla, pač pa lahko uspešno preganja nekatere škodljivce. Posujte rastline s pepelom v primeru, če jih napadejo listne uši, polže pa boste odgnali tako, da pepelu primešate jajčne lupine in žagovino ter zmes v suhem vremenu posipate po poteh okoli gredic.

Pozor!

Za gnojenje uporabljajte le preverjeno čist in kakovosten lesni pepel in nikakor ne tistega iz kakšnih drugih odpadkov ali barvanega ter lakiranega lesa.

NOVICE
Kolpa, ki poplavlja v celotnem toku, dosegla ...
ŠPORT
Kdo je mladi nogometni biser, ki je povzročil ...
POP IN
Solze v gozdu: 'Lepo bi jih bilo slišati'
TV ODDAJE
Pošteno ali ne, Danijela bo izgubila potrpljenje
VIZITA.SI
Izboljšanje stanja pred smrtjo – kaj je ...
OKUSNO.JE
Odlična jed na žlico, značilna za območje Pohorja
ZADOVOLJNA.SI
Znan frizerski stilist razkril najbolj vroče ...
MOSKISVET.COM
Ta lepa Nizozemka je oblekla dres Rogličeve ...
BIBALEZE.SI
7 skrivnosti srečnih otrok
CEKIN.SI
'Stalno odpovedovanje je težko. Že za samsko ...
DOMINVRT.SI
To so najbolj 'trendovske' sobne rastline ta hip
BIBALEZE.SI
Družina je najranljivejša, a hkrati najmočnejša ...