Listnih uši se lahko znebite na naraven način

ROŽE IN VRT

Listnih uši se lahko znebite na naraven način

L.M.
23.05.2023, 5:00
0

Obstaja veliko načinov za nadzor listnih uši brez uporabe nevarnih kemikalij na vašem vrtu. Ti škodljivci imajo več naravnih sovražnikov, vključno z drugimi žuželkami, ličinkami žuželk in pticami. Ker se premikajo precej počasi, jih je enostavno odstraniti celo z roko. Poglejmo, kateri so še drugi načini, ki so učinkoviti v boju proti listnim ušem.

Listne uši se precej hitro razmnožujejo, zato ena metoda najverjetneje ne bo dovolj, ampak boste morali uporabiti različne načine in biti pri tem kar se da vztrajni. Če boste rastlino denimo le enkrat poškropili s pesticidom, se zna zgoditi, da bodo uši kmalu prišle nazaj. In še dodaten nasvet – morda bo trajalo nekaj časa, da bodo rezultati vidni, zato ne obupajte prehitro. 

Listne uši se prehranjujejo z mehkimi stebli, vejami, popki in plodovi.
Listne uši se prehranjujejo z mehkimi stebli, vejami, popki in plodovi. / FOTO: Adobe Stock

Listne uši se prehranjujejo z mehkimi stebli, vejami, popki in plodovi, pri čemer imajo raje nežno novo rast kot trde liste. Ko se enkrat naselijo na rastlino, preluknjajo njeno steblo in iz njega sesajo s hranili bogate sokove, za seboj pa pustijo zvite ali porumenele liste, deformirane cvetove ali poškodovane plodove. 

Listne uši običajno najdemo v velikih skupinah. Odvisno od stopnje napadenosti lahko povzročijo resne poškodbe posameznih rastlin ali celo celotnega pridelka. Listne uši proizvedejo več generacij v enem letu in okužbe lahko hitro uidejo nadzoru. Če okužbo opazimo zgodaj, še preden preveč namnožijo, lahko rastlino rešimo pred propadom. Dlje ko jih pustimo, večjo škodo lahko naredijo. Listne uši pogosto prenašajo viruse in jih lahko širijo z ene rastline na drugo, kar je pogosto usodno za pridelke, kot so citrusi, krompir in žita.

Voda je najbolj naravno sredstvo za zatiranje uši

Liste, steblo in druge dele rastline, na katerih ste opazili uši, lahko poskusite pregnati z vodo. Močan curek vode usmerite v obolele predele in izperite rastlino. Ta metoda je najbolj učinkovita zgodaj v sezoni, preden se okužba preveč razširi. V kolikor boste škropili rastline, pazite na tiste, ki so bolj občutljive, da jih z vodnim curkom ne uničite. 

Ročno odstranjevanje je učinkovito, a zamudno opravilo.
Ročno odstranjevanje je učinkovito, a zamudno opravilo. / FOTO: Adobe Stock

Ročno odstranjevanje je učinkovito a zamudno opravilo

Nadenite si par vrtnih rokavic in potresite stebla in liste, da uši odpadejo, jih odtrgajte s stebel, listov, cvetnih brstov ali kjerkoli jih opazite. Predhodno si pripravite vedro z milnico, v katerega jih stresete. Huje prizadeta mesta lahko odrežeta in vejo ter liste prav tako vržete v milnico. 

Iz mila in vode lahko pripravite pesticid

Domače pršilo za listne uši naredite tako, da zmešate nekaj žlic čistega tekočega mila za roke ali detergenta za pomivanje posode. Izogibajte se uporabi detergentov ali izdelkov, ki vsebujejo snov za razmaščevanje. Tekočino prelijte v razpršilko in nanesite neposredno na listne uši. Ne pozabite na spodnje strani listov, kjer se pogosto skriva največ jajčec in ličink. 

Milo bo raztopilo zaščitno zunanjo plast listnih uši in drugih žuželk z mehkimi telesi in jih ubilo. Po drugi strani pa milo ne škoduje pticam ali trdoživim koristnim žuželkam, kot so pikapolonice ali čebele opraševalke. Insekticidna mila, pripravljena za uporabo, lahko kupite tudi v trgovini ali pa si ga pripravite sami. 

Neemovo olje kot repelent za odganjanje listnih uši

Organske spojine v neemovem olju delujejo kot repelent za listne uši in druge žuželke, vključno z mokastimi stenicami, kapusovo muho, hrošči, mravljami in različnimi vrstami gosenic. Čeprav je zelo učinkovit, pa lahko prežene tudi koristne žuželke, zato bodite previdni, ko se odločite za njegovo uporabo. Sledite navodilom na embalaži za redčenje olja v vodi ali uporabite že pripravljeno pršilo z neemovim oljem in popršite prizadeta območja. 

Ne le pikapolonice, listne uši zatirajo tudi drobne žuželke, imenovane mrežekrilci in nekatere ptice.
Ne le pikapolonice, listne uši zatirajo tudi drobne žuželke, imenovane mrežekrilci in nekatere ptice. / FOTO: Dreamstime

Ustvarite svoje škropivo z eteričnimi olji

Uporabite 4 do 5 kapljic vsakega: poprove mete, nageljnovih žbic, rožmarina in timijana ter zmešajte z vodo v majhni steklenički z razpršilom. Poškropite po prizadetih rastlinah, pri čemer ciljajte na odrasle listne uši, pa tudi na ličinke in jajčeca listnih uši.

Naravni plenilci na vrtu so izjemno koristni

Pikapolonice so znane po tem, da so odlične plenilke listnih uši, a marsikdo je razočaran, ko ugotovi, da odrasle pikapolonice ne pojedo niti približno toliko listnih uši, kot jih pojedo v fazi ličinke.

Ne le pikapolonice, listne uši zatirajo tudi drobne žuželke, imenovane mrežekrilci in nekatere ptice. 

Na vrt posadite rastline, ki privabljajo koristne žuželke in odganjajo škodljive

Na vrt posadite sorte, ki privabljajo koristne žuželke (plenilce listnih uši) ali tiste, ki naravno odganjajo listne uši. Poskrbite tudi, da bo vaš vrt čist in da na njem ne bo odmrlega rastlinskega materiala, v katerem bi se lahko skrivala jajčeca listnih uši. 

Koristne žuželke lahko privabite z deteljo, meto, koprom, komarčkom in rmanom. Naravni repelenti listnih uši so mačja meta, česen, drobnjak, čebula in čemaž.

Kako se znebiti koloradskega hrošča, ki napada krompir
PREBERI ŠE
Kako se znebiti koloradskega hrošča, ki napada krompir

Česen posadite zraven teh rastlin
PREBERI ŠE
Česen posadite zraven teh rastlin

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke