Preprosto se znebite trdovratnega plevela
ROŽE IN VRT

Preprosto se znebite trdovratnega plevela

Ma.K.
16.05.2021, 7:00
0

Kisli dnevi so kot kaže za nami, zadostna količina vlage in višje temperature pa bodo naše vrtnine končno spodbudile k rasti. S tem pa žal tudi trdovratni plevel, ki lahko hitro zaduši oziroma omeji razvoj vrtnih posevkov. Preverite torej, kako se ga učinkovito znebiti brez uporabe škodljivih kemikalij.

odstranjevanje plevela
odstranjevanje plevela / FOTO: iStockphoto

Toplejše vreme in zadostna količina vlage ustvarjata idealne pogoje za rast vrtnin, žal pa tudi plevela okrog njih. Tega je pomembno pravočasno in sproti odstranjevati, saj lahko sicer zaduši posevke oziroma poskrbi, da močno zaostajajo v rasti ter razvoju. V specializiranih trgovinah je na voljo veliko najrazličnejših škropiv proti plevelu, a na vrtu se večina želi kemikalijam izogniti, saj navsezadnje tam raste zelenjava, ki bo pozneje del naše prehrane. 

Ena izmed možnosti naravnega odpravljanja plevela na vrtu je vsekakor uporaba dobre stare motike in vrtnarskega noža. Ta opcija je vsekakor najbolj učinkovita, a si je zanjo treba vzeti precej časa, poleg tega pa s seboj prinaša tudi bolečine v križu ter nogah. Zato se nekateri zatiranja trdovratnega in vsiljivega plevela lotijo z nekaterimi naravnimi, okolju prijaznimi načini in pripravki.

odstranjevanje plevela
odstranjevanje plevela / FOTO: iStockphotoPoglejmo nekaj najbolj znanih:

Zastirka

Zastirka, predvsem ogranska, kot je na primer finančno ugodno lubje, je zelo učinkovita v boju proti plevelu, ima pa tudi številne druge pozitivne vplive na vrtnine. Zadržuje vlago v zemlji, zato posevkov ni treba tako pogosto zalivati, obenem pa tako zemljo kot rastline ščiti pred temperaturnimi nihanji, kar je ob letošnjih spomladanskih vdorih hladnega zraka še posebej pomembno. Lubje sčasoma sicer razpade in ga je treba nadomestiti z novim, a staro služi kot odlično organsko gnojilo in oplemeniti vrtno zemljo.

odstranjevanje plevela
odstranjevanje plevela / FOTO: iStockphoto

Zaščitna folija

Nekateri se na zelenjavnem vrtu pred plevelom poskušajo zaščiti tudi z zaščitno folijo, ki je učinkovita predvsem pri preprečevanju kalitve enoletnih plevelov, saj onemogoča dostop svetlobe. Trdovratne plevele pa moramo še vedno odstranjevati ročno.

Vrela voda

Voda je vir življenja, a če jo zavremo, je lahko tudi vir uničenja trdovratnega plevela. Vse, kar morate narediti, je samo zavreti navadno vodo in jo politi po plevelu. Gre za težaven, a poleg motike gotovo ekološko najbolj neoporečen način odstranjevanja trdovratnih rastlin. A pozor, vrela voda lahko uničiti tudi posevke, ki rastejo v bližini in imajo korenine razraščene pod plevelom, zato velja pri uporabi tega sredstva biti še posebej previden. Če želite paziti na porabo vode, lahko po plevelu polijete tudi vodo, v kateri ste kuhali krompir ali kakšno drugo zelenjavo.

Sol

Pri izkoreninjanju plevela vam bo poleg vrele vode v veliko pomoč tudi kuhinjska sol. Zavrite raztopino ene skodelice soli v dveh skodelicah vode in z vročim pripravkom polijte plevele. Najbolje je, da se tega lotite tik pred dežjem, ki bo sol spral globoko v razpoke, vse do korenin.

Jedilna soda in kis

Jedilna soda in kis sta sicer bolj namenjena uničevanju plevela med razpokami tlakovanih poti, a ju lahko uporabite tudi na vrtu, vsekakor je potrebna previdnost. Jedilna soda tla naredi bolj bazična in s tem manj vabljiva za regrat, trave in druge vrste plevela, nerazredčen vinski ali jabolčni kis pa lahko škropite po plevelu, dokler se ta ne posuši.

Soda bikarbona, jabolčni kis
Soda bikarbona, jabolčni kis / FOTO: Thinkstock

Ne mečite je stran! Tako jo lahko ponovno uporabite
PREBERI ŠE
Ne mečite je stran! Tako jo lahko ponovno uporabite

NOVICE
Voznika avtobusa bodo obtožili povzročitve ...
ŠPORT
V nedeljo zadel gol, v ponedeljek po potresu ...
POP IN
'Kaj se je zgodilo z obrazom Madonne?'
TV ODDAJE
Jenna D poslovenila uspešnico Miley Cyrus: 'Loh' ...
VIZITA.SI
Ste že slišali za dermatografijo?
OKUSNO.JE
Tako lahko porabite ostanke pire krompirja
ZADOVOLJNA.SI
Barve las, ki navdušujejo Slovenke in bodo letos ...
MOSKISVET.COM
Tako je danes videti ženska, ki je Dražena ...
BIBALEZE.SI
Slavni alkoholik je v otroštvu spremljal enako ...
CEKIN.SI
Zato bi morali psa peljati s seboj v službo
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj je oka?
BIBALEZE.SI
Zakaj otrok postane izbirčen in kako ukrepati?