Naredite si uslugo in v tem času ne kosite trave
ROŽE IN VRT

Naredite si uslugo in v tem času ne kosite trave

L.M.
16.05.2023, 5:00
0

Čeprav je večina že opravila prvo letošnjo košnjo, morda celo dve, trenutne razmere za to opravilo nikakor niso primerne. Veste, zakaj je, četudi odmislimo deževne razmere, v tem trenutku priporočljivo svojo vrtno kosilnico pustiti nekoliko ob strani?

Spomladi si marsikdo želi obnoviti svojo trato, to pa vključuje tudi prvo sezonsko košnjo. Mnoge bo od tega sicer odvrnilo deževno in nestanovitno vreme, a četudi izza oblakov za kratek čas posije sonce, nikar ne prehitevajte – raje počakajte do junija.  

S košnjo je priporočljivo počakati vsaj do junija.
S košnjo je priporočljivo počakati vsaj do junija. / FOTO: Adobe Stock

Na maj brez košnje opozarjajo tudi okoljevarstvene organizacije

Britanska organizacija, ki skrbi za ohranitev okolja, pod geslom 'no mow may', ki bi ga lahko prevedli kot 'mesec maj brez košnje', poziva vrtnarje, naj se v maju izognejo košnji trate ter tako spodbudijo rast divjih rož, trav in drugih rastlin. Poziv je leta 2019 prva sprožila botanična dobrodelna organizacija Plantlife, od takrat pa se je število ljudi, ki sodelujejo, potrojilo – in upajo, da se bo ta številka leta 2023 še povečala.

Zakaj je spodbujanje biotske pestrosti tako pomembno?

Namen pobude je zagotovitev biotske raznovrstnosti, ki se lahko razvije le, če travnik vsaj za nekaj časa pustimo prosto rasti. Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja smo izgubili skoraj 97 odstotkov cvetličnih travnikov, kar pomeni veliko manj opraševalcev, kot so čebele in metulji. Strokovnjakinja za vrtnarjenje Sarah Raven pojasnjuje: ''V Angliji smo od leta 1800 izgubili že 23 vrst čebel in drugih žuželk – vključno s 3 čmrlji – in v Veliki Britaniji je v zadnjih 50 letih upadlo 67 odstotkov naših vrst nočnih metuljev, pa tudi 25 odstotkov drugih. Če se bo to nadaljevalo, bodo naši viri hrane videti drastično drugačni, saj bo večina sadja in zelenjave – ki ju oprašujejo žuželke – izginila s polic naših supermarketov.'' Razmere pa žal niso nič drugačne niti pri nas in v drugih delih Evrope. 

Opuščanje košnje v maju ne pomaga le opraševalcem, ampak bo skoraj zagotovo izboljšalo zdravje vaše trave.
Opuščanje košnje v maju ne pomaga le opraševalcem, ampak bo skoraj zagotovo izboljšalo zdravje vaše trave. / FOTO: Dreamstime

Organizacija Plantlife verjame, da lahko k reševanju problema pozitivno pripomoremo tudi posamezniki, tako da travnike pustimo nekaj tednov, da se razrastejo. V preteklih letih je kampanja 'maj No Mow' pokazala, da lahko spreminjanje naših navad pri košnji poveča količino nektarja, ki je na voljo čebelam in drugim opraševalcem. Lansko leto so med najpogostejšimi rastlinami na divjem travniku zabeležili marjetico, rumenega škrobotca, njivsko spominčico in regrat. Med temi je bila najbolj razveseljujoča prisotnost rumenega škrobotca, saj je znan, da ta rastlina pripomore k lepši rasti trave. 

Predstavniki pobude predlagajo še, da določene površine, če je to mogoče, pustite povsem nepokošene vse leto, da omogočite cvetenje višjim cvetlicam, kot sta marjetica in njivsko grabljišče. Za ostalo trato se svetuje, da jo pokosite enkrat na mesec na višino približno 2 do 5 cm. 

Vaša trata bo bolj zdrava

Opuščanje košnje v maju ne pomaga le opraševalcem, ampak bo skoraj zagotovo izboljšalo zdravje vaše trave. Z zmanjšanjem pogostosti košnje lahko vaša trata postane bolj odporna na sušo.

Travniška cvetlica, ki lajša številne zdravstvene tegobe
PREBERI ŠE
Travniška cvetlica, ki lajša številne zdravstvene tegobe

Skrivnost do lepe trate se skriva v tej rastlini
PREBERI ŠE
Skrivnost do lepe trate se skriva v tej rastlini

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Skrivni oboževalec, ki Zemlji sledi že 2000 let
ŠPORT
Superbike: Španec Bautista tudi v Italiji ...
POP IN
Zakon Natalie Portman v škripcih: jo je mož ...
TV ODDAJE
Tilen nima razlogov za razočaranje, odzivi ljudi ...
VIZITA.SI
14 znakov, da je vaš sladkor previsok
OKUSNO.JE
Osvežilna poletna sladica brez peke
ZADOVOLJNA.SI
Bike čaka čustven teden, dvojčki bodo šokirali
MOSKISVET.COM
Ta zvezdnica ima najbolj popolno telo na svetu
BIBALEZE.SI
Idealna izletniška destinacija, če imate majhne ...
CEKIN.SI
Spregovoril loto dobitnik: Vsak si je želel ...
DOMINVRT.SI
Se tudi na vašem vrtu pojavljajo takšne tvorbe?
OKUSNO.JE
Vam je zmanjkalo pecilnega praška? Tako si lahko ...