Ta zelo nevarna rastlina raste tudi pri nas
ROŽE IN VRT

Ta zelo nevarna rastlina raste tudi pri nas

B.R.
16.07.2021, 5:45
1

Orjaški dežen je zelo strupena rastlina, že najmanjši stik s sokom te rastline pa povzroči pordelost kože in srbečico. Ob izpostavljenosti sončni svetlobi lahko dobite boleče in pekoče izpuščaje, ki se lahko razvijejo v mehurje in rane, zelo nevarna pa je tudi za vaše oči.

"Tudi v Sloveniji se je dežen precej razrasel. Povzroča lahko hude izpuščaje na koži in celo slepoto, zato se ga naučite prepoznati in se mu izogibajte! Dežen je strupen za kožo in oči. Rastlina se širi kot plevel in vsebuje strupe, ki na koži povzročajo boleče in srbeče izpuščaje, sploh v kombinaciji s sončno svetlobo. Če njen sok zaide v oči, pa lahko povzroči celo začasno ali trajno slepoto," je znova zaokrožilo po Facebooku, kjer ljudje opozarjajo na nevarno rastlino.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Orjaški dežen je do 3 metre visoka zelnata trajnica in je večja od vseh naših vrst kobulnic. V tleh je debel koren z založnimi snovmi, listi so veliki do pol metra, dvakrat pernato krpati, s širokimi koničastimi roglji. Vsa rastlina je porasla s togimi bodičkami, ki imajo pri dnu rdečo pego. Socvetje sestavlja glavni in več stranskih sestavljenih kobulov, največji ima lahko tudi 40 cm v premeru. 

Orjaški dežen
Orjaški dežen / FOTO: Profimedia

Orjaški dežen je ponekod gojen kot okrasna rastlina, pogosto pa se razrašča po različnih travnatih mestih, robovih gozda, tudi ruderalnih rastiščih.

Ker je rastlina zelo strupena, med odstranjevanjem nujno zaščitite kožo in oči, saj rastlinski sok povzroči hude opekline, ob stiku z očmi pa lahko pride do oslepitve. Ob stiku s to rastlino najprej občutimo srbečico, nato pa nastanejo velikanski mehurji; kot pri opeklinah. Rane se dolgo celijo, lahko se tudi zabrazgotinijo.

Orjaški dežen prištevamo med tujerodne invazivne rastlinske vrste. K nam so ga prinesli s Kavkaza. V Sloveniji so do zdaj zabeležili nekaj rastišč te strupene rastline v naravi. Najbolj znano je rastišče v bližini ljubljanskega botaničnega vrta, znani pa so tudi podatki iz okolice Gorenje Blato, Maribora, Kočevja in Bleda. 

"Orjaški dežen v Sloveniji že nekaj let sistematično odstranjujemo na vseh znanih lokacijah. Na mnogih lokacijah smo ga že uspešno odstranili in tudi ob dolenjski železnici, ki gre mimo Botaničnega vrta v Ljubljani, se zdaj že drugo leto ne pojavlja več. A vsako leto je odkrito še kakšno novo nahajališče, lansko leto ob Ižici, letos ob Tržiški Bistrici. Zato velja biti zelo pozoren na morebitna nova nahajališča. Še posebej v tem letnem času, ko so cvetoče rastline zelo velike in izstopajoče. Morebitna opažanja lahko sporočite v sistem Invazivke," pa dodaja biologinja Jana Kus Veenvliet iz Zavoda Symbiosis.

Tujerodne vrste z naših vrtov lahko škodujejo okolju
PREBERI ŠE
Tujerodne vrste z naših vrtov lahko škodujejo okolju

NOVICE
Na Štajerskem odkrivalo strehe in ruvalo drevesa, ...
ŠPORT
Cesar Naruhito uradno odprl OI, Tokić in ...
POP IN
Cristiano Ronaldo o svoji izbranki: Moja lepa ...
TV ODDAJE
Simon Cowell poziva vse Slovence, naj se ...
VIZITA.SI
Stanje, ki lahko močno škoduje našemu zdravju
OKUSNO.JE
Top poletna jed, primerna za kosilo ali večerjo
ZADOVOLJNA.SI
Tako je videti 20-letni sin Celine Dion
MOSKISVET.COM
Lepotička z OnlyFans, Jinny Ribič: ''Morda koga ...
BIBALEZE.SI
To žensko ime je že 20 let med najbolj ...
CEKIN.SI
Živel z mamo in bil v globokih dolgovih
DOMINVRT.SI
Z dekletom si želi odjezditi v sončni zahod
ZADOVOLJNA.SI
Finalne izločitve v Ljubezni na vasi: 'To so ...