Veste, kako zavarovati čebulo pred čebulno muho?
ROŽE IN VRT

Veste, kako zavarovati čebulo pred čebulno muho?

S.C. B.R.
07.05.2021, 7:00
1

Najbrž ni vrta, kjer ne najdemo tudi čebule, ki je osnova naše kuhinje. Primerna je za vsak vrt, njeno gojenje pa ni težavno. Je zelo hvaležna rastlina – razen če jo dobijo 'v roke' škodljivci, kot sta čebulna muha ter porova zavrtalka.

Čebulna muha
Čebulna muha / FOTO: Dreamstime

Čebulo so poznali v Egiptu že 3000 let pred našim štetjem, v Evropo pa so jo približno petdeset let pred Kristusom čez Alpe prinesli rimski vojaki kot sestavino v svoji prehrani. Vsebuje precej kalija, cinka in provitamina A (največ ga vsebuje spomladanska čebula). Čebula je stalnica na naših vrtovih, vsako sezono pa se veliko vrtičkarjev bojuje proti čebulni muhi. Rjavosiva muha pa ne napada samo čebule, ampak tudi drobnjak, por in česen. 

Ne glede na to, ali bomo imeli čebulo iz čebulčka ali iz sadik, se moramo zavedati, da lahko tudi čebulo napadejo škodljivci. Najpogostejša sta čebulna muha ter porova zavrtalka. Obe sta podobni hišni muhi, le da sta nekoliko manjši. Odrasle čebulne muhe odlagajo jajčeca (od 5 do 20) sredi aprila in v maju ter v juliju in avgustu. Izlegle bele ličinke se zavrtajo v mlado čebulo in se hranijo z rastlinskim tkivom, čebula pa začne gniti in lahko celo propade. Ena ličinka se hrani s čebulo od 15 do 25 dni.

ličinka čebulne muhe
ličinka čebulne muhe / FOTO: Dreamstime

Tudi porova zavrtalka ima dva rodova na leto, in sicer od konca marca do konca aprila ter od sredine septembra do sredine oktobra. Pred obema škodljivcema čebulo zaščitimo z gosto tkanimi mrežami ali prekrivkami, ki muhi preprečijo dostop do rastlin in odlaganje jajčec. Imejte v mislih, da se koprena ne sme dotikati čebule. Mnogi nastavljajo tudi rumene lepljive ploščice, na katere se ujamejo muhe.

Za naravno zaščito poskrbite tudi tako, da med čebulo posejete korenje. 

GOJENJE ČEBULE

Čebula iz čebulčka

Čebulo najpogosteje pridelujemo iz čebulčkov. Lahko jih sicer vzgojimo sami, a v večini primerov jih vzgojijo semenarne, mi pa jih kupimo in iz njih pridelamo končni pridelek – čebulo. To je zelo enostaven način, njegova prednost pa je tudi to, da lahko čebulo pridelujemo tudi, če je vreme muhasto ali če je naša zemlja nekoliko slabša. Sami ga pridelamo tako, da zelo zgodaj spomladi posejemo seme v 5 cm oddaljene vrste ali na široko na grebene. Tako se nekje v juliju razvije do 2 cm debel čebulček, ki ga očistimo, preberemo in shranimo, lahko na podstrešje.

Rdeča čebula
Rdeča čebula / FOTO: Thinkstock

Naslednje leto ga še enkrat preberemo in nato posadimo konec februarja ali v začetku marca. Če smo pridelali debelejši čebulček, bo pognal v cvet, če jih posadimo zelo skupaj, pa jih kot mlado čebulo lahko pobiramo v maju ali juniju. Ni priporočljivo, da ga posadimo skupaj s solato, ker se na taki gredi v juniju zadržuje preveč vlage, posebno če glavnato solato zalivamo. Če nameravamo čebulčke kupiti, se moramo zavedati, da so precej dražji od semen, žal pa tudi niso na voljo za vse sorte. Pri vzgoji iz čebulčkov pa se tudi hitreje prenašajo bolezni.

Lahko vzgojimo sadike

Vzgoje čebule iz sadik je pri nas najmanj razširjena, še najpogosteje na ta način gojijo čebulo na Primorskem. Semen ne posejemo naravnost na prosto, ampak vzgojimo sadike v neogrevanem rastlinjaku, in sicer zato, ker se v nasprotnem primeru prehitro razvijajo listi in prepočasi korenine. Sejemo tako, da damo v module/lončke eno do dve semeni v posamezno odprtino. Na prosto jih posadimo proti koncu septembra ali v začetku oktobra, med vrsticami pa naj bo vsaj 30 cm in v vrsti 5 cm prostora med posameznimi sadikami. Sejemo lahko tudi januarja in sadiko na prosto posadimo v marcu ali v začetku aprila.

Sejemo lahko tudi direktno na vrt

Seveda lahko čebulo posejemo tudi direktno v zemljo, a v tem primeru je treba zemljo res dobro pripraviti, ker je seme drobno. Sejemo lahko enkrat do konca marca, a ker je zemlja takrat pogosto še zelo mrzla, lahko nastanejo težave. Ker kali počasi, je lahko tudi vznik slab. Po setvi seme prekrijemo s tanko plastjo zemlje, kalilo naj bi po treh oziroma štirih tednih. Čebulo bomo tako pridelali še isto leto, le da ne bo tako debela kot tista iz čebulčka. Pozorni moramo biti tudi na to, da vmes mlade rastlinice redčimo na razdaljo od 10 do 15 centimetrov.

Čebula
Čebula / FOTO: Profimedia

Uporabljamo jo tudi v domači lekarni, saj deluje antiseptično, vsebuje pa tudi glukosinolate, ki preprečujejo nastanek rakastih obolenj. Zelo znana je kot domače zdravilo proti kašlju in hripavosti. Lahko se odločimo, ali bomo čebulo pridelovali iz semen, sadik ali iz čebulčkov; vsaka možnost pa ima svoje prednosti in slabosti.

NOVICE
Cepivo Novavaxa v največji študiji do zdaj okoli ...
ŠPORT
Milanič o 'kriminalki' v Beogradu: Zame je ...
POP IN
Luka Sešek je nov član Ansambla Saša Avsenika
TV ODDAJE
Mary šov Sanjski moški zapustila z dvignjeno glavo
VIZITA.SI
Ana Klašnja: kdaj pa kdaj je treba reči tudi ne ...
OKUSNO.JE
Samo 20 minut za izvrstno poletno kosilo
ZADOVOLJNA.SI
Zaljubili smo se v najlepšo plažo na Jadranu
MOSKISVET.COM
Ženske, rojene v teh znamenjih, so najboljše žene
BIBALEZE.SI
'Svet se mi je sesul na milijon koščkov, moja ...
CEKIN.SI
Mark Zuckerberg: Tako sem srečnejši
DOMINVRT.SI
Poglejte, zakaj perilo po pranju še vedno smrdi
ZADOVOLJNA.SI
Lepotni trik, na katerega prisegajo slovenske ...