dominvrt
Rastlina, ki ji pravimo ljudsko zdravilo
ROŽE IN VRT

Rastlina, ki ji pravimo ljudsko zdravilo

25.03.2020, 8:25
2

Če imate družbena omrežja, ste zagotovo zasledili naval fotografij različnih uporabnikov, ki so že pridno nabrali rastlino, ki jo skoraj vsi tako zelo obožujemo. Zdaj je pravzaprav idealen čas, da se odpravite na travnik (po priporočilih glede na trenutne razmere seveda sami!) in naberete regrat.

Solata iz regrata
Solata iz regrata/ FOTO: Dreamstime

Regrat je rod v biologiji, ki obsega 40 vrst in še 60 podvrst, ki se dobro razlikujejo med seboj. Regrat uspeva v zmerno toplih in hladnih pasovih. Za nekatere je značilna apogamija – nastanek semena brez predhodne oploditve. Najbolj razširjen je navaden regrat. Kot zanimivost lahko povemo, da je njegovo latinsko ime Taráxacum, dobil pa ga je od arabskega zdravnika Avicenne in pomeni ’kar se dobi v lekarni’. Regrat so že od nekdaj uporabljali mnogi drugi zdravilci, za zdravljenje različnih obolenj.

Nekoliko pazljivo z nabiranjem 

Pri nabiranju regrata je dobro, da se izogibate cestnim površinam. Izogibajte se tudi površin, kjer se sprehaja veliko psov, predvsem v mestih in na obrobjih. Kar je morda manj znano, je dejstvo, da divji regrat odlično uspeva in raste na travnikih, ki so dobro pognojeni. Ker rumeno barvo dobi šele z značilnimi majskimi temperaturami (včasih tudi že aprila), je sedaj idealen čas, da se lotite nabiranja.

Regrat
Regrat/ FOTO: Dreamstime

Zakladnica zdravja

Užitna je cela rastlina, tako nadzemni kot podzemni del, s tem, da prvi del nabiramo pred cvetenjem, cvetove pa v času cvetenja. Morda niste vedeli, a za najbolj zdrav del regrata velja korenina, ki jo izkopljemo še pred cvetenjem. 

Zdravilen ali ne, regrat je vsekakor užiten in dober. Pripravljamo ga kot dodatek k jedem, največkrat pa ga uporabljamo v solatah na sto in en način. Recept za popolno regratovo solato najdete tukaj, če vas zanima zdravilen regratov sirup pa kliknite tukaj

Regrat
Regrat/ FOTO: Shutterstock

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Sindikati ogorčeni nad pozivom ministrstva, ...
ŠPORT
Šef Dorne: Pripravljeni smo na vse scenarije. ...
POP IN
Jay-Z zaporom daroval 130 tisoč kirurških mask
TV ODDAJE
Tekmovalec MasterChefa do več kot milijona ...
VIZITA.SI
Kako preveriti enega izmed simptomov koronavirusa?
DOMINVRT.SI
Teh stvari nikoli ne splakujte v straniščno ...
ZADOVOLJNA.SI
Dokument razkril, da imata Meghan in Harry ...
MOSKISVET.COM
Virtualni turizem: avtomobilski muzeji, ki jih ...
BIBALEZE.SI
Pri 44 letih je rodila 22. otroka
CEKIN.SI
Lastnik najemnikom: ni vam treba plačati ...
OKUSNO.JE
Tako lahko potico spečete, tudi če ni kvasa
DOMINVRT.SI
Začnite z domačim projektom že danes