Neuničljiva rastlina, ki se odlično poda v majhno stanovanje
SOBNE RASTLINE

Neuničljiva rastlina, ki se odlično poda v majhno stanovanje

L.M.
20.11.2022, 5:00
0

Veste, katera sobna rastlina je znana kot najbolj nezahtevna in hkrati najbolj vzdržljiva? To je aspidistra ali ščitovka, poznana tudi pod vzdevkom 'železna dama' ali 'železna roža'. Gotovo obstaja še kakšna lončnica, ki za svoje preživetje ne potrebuje veliko, pa vendar je aspidistra ena tistih, ki v tem oziru prednjačijo.

Če nimate veliko časa, niste vešči nege sobnih rastlin ali preprosto želite, da bi vaša rastlina uspevala brez posebnega truda, potem je tale tako imenovana želena dama morda prava za vas, saj preživi tudi v razmerah, v katerih bi mnoge druge rastline že zdavnaj ovenele.  

Aspidistra
Aspidistra / FOTO: Profimedia

Priljubljena že v mračnih viktorijanskih časih

V viktorijanskih časih je bila priljubljena sobna rastlina, saj je lahko vzdržala hlape premoga in plinskih svetilk, ni pa je motilo niti pomanjkanje svetlobe, ki je značilno za tiste mračne čase.

Aspidistra s svojimi dolgimi čudovitimi temno zelenimi listi pritegne že na prvi pogled. Če jo gojimo na prostem, bomo lahko občudovali tudi cvetove, ki jih v prostoru navadno sicer ne razvijejo.  

Med prednosti te rastline, ki sicer izvira iz Japonske in Tajvana, zaradi katere jo še posebej obožujejo lastniki majhnih stanovanj, štejemo dejstvo, da raste precej počasi in ni ena tistih rastlin, ki vam stanovanje 'zavzamejo' čez noč.

Ne potrebuje veliko pozornosti

S tem, ko rečemo, da je popolnoma nezahtevna in odporna na razmere, ki jih večina sobnih rastlin ne bi preživela, prav zares to tudi mislimo. Postavite jo lahko v senčni del stanovanja, kjer bo prejela le malo svetlobe, a bo še vedno ostala zelena. Nekoliko je sicer občutljiva na neposredno sončno svetlobo skozi ves dan, zaradi katere lahko njeni listi postanejo beli, vendar je malo verjetno, da bi se zaradi tega posušila. Poleg tega nima škodljivcev, bolezni pa jo napadejo zelo redko.    

Aspidistra
Aspidistra / FOTO: Adobe Stock

Je aspidistra strupena?

Lončnico lahko brez strahu postavite v dnevno sobo ali drug prostor, saj nima dokazanih nobenih toksičnih učinkov, ki bi lahko škodovali vašim hišnim ljubljenčkom ali otrokom.  

Kdaj jo zalivamo?

Tudi vode ne potrebuje veliko. Večja verjetnost, kot da bi se posušila, je, da vam zgnije, zato jo zalivajte le takrat, ko je zemlja popolnoma suha. Tla, ki so predolgo mokra, lahko povzročijo gnitje korenin, zato pred ponovnim zalivanjem pustite, da se zemlja posuši nekaj centimetrov v globino.

Aspidistra
Aspidistra / FOTO: Adobe Stock

Ni odporna na mraz

Aspidistro obravnavamo kot lončnico, ki raste v notranjih prostorih na sobni temperaturi in zato je morda tudi opozorilo, da ni odporna na mraz, nekoliko odveč. V kolikor se jo odločite posaditi zunaj, jo ob mrazu vsekakor zaščitite.  

V času rasti jo pognojite enkrat mesečno

Aspidistra je torej izjemno trdoživa rastlina, ki bo videti odlično z minimalno oskrbo. V kolikor boste upoštevali nasvet glede neposredne sončne svetlobe, jo zalili po potrebi in jo v spomladanskih in poletnih mesecih enkrat mesečno nahranili s tekočim gnojilom, vam ne bo delala težav.  

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Dončić: Antetokounmpo je ta hip pred vsemi v ligi
POP IN
Kaja Vidmar delila prisrčne družinske trenutke
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
5 znakov, da niste zdrave, čeprav se počutite ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Slavna pevka razkrila kako bodo slavili ...
CEKIN.SI
Kako je obračunan DDV pri poslovanju s tujino?
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
BIBALEZE.SI
Tako prihod otroka spremeni življenje moškega