To morate upoštevati, da vam bo dracena uspevala
SOBNE RASTLINE

To morate upoštevati, da vam bo dracena uspevala

L.M.
13.03.2023, 5:00
0

Kaj je dracena in kako lahko skrbeti zanjo, da bo v vašem domu kar najbolje uspevala? Predstavljamo vam vse, kar morate vedeti o negi te priljubljene sobne rastline, ki jo pogosto najdemo tudi pod imenom zmajevka.

Dracena je priljubljena sobna rastlina, ki je razmeroma enostavna za gojenje in hkrati dovolj vizualno privlačna, da se poda v prav vsak dom. Na voljo je v različnih barvnih odtenkih in velikostih, zaradi česar je popoln dodatek v vaši dnevni sobi ali pisarni. S pravimi nasveti za nego, lahko poskrbite, da bo rasla dolgo in srečno.  

Zmajevka
Zmajevka / FOTO: Profimedia

Kaj je dracena?

Dracena spada med beluševke, njeno naravno okolje pa so topli tropski predeli. Na voljo je kot sobna rastlina, včasih pa jo zasledimo tudi v na vrtu kot del urejene okolice, vendar le v toplejših podnebjih. Sicer dobro raste tudi v zaprtih prostorih, zaradi česar je priljubljena izbira za notranje prostore.  

Sorte dracen

Na izbiro je na desetine vrst rastlin dracen, vključno s priljubljenimi 'Dracaena Marginata', 'Dracaena Fragans', 'Dracaena Sanderiana' in drugimi. Vsaka izmed njih ima različne značilnosti. Ločijo se predvsem glede na velikost, obliko in barvo. Glede na izbrano sorto lahko rastlina sega v višino od 15 centimetrov do nekaj metrov.

Kako skrbeti za draceno?

Skrb za draceno je preprosta in ne bo delala težav niti manj izkušenim na tem področju. Najprej izberite primerno mesto, saj dracena potrebuje svetlo mesto s posredno sončno svetlobo. Postavite jo tja, kjer je dobro urejeno kroženje zraka, da preprečite kakršne koli težave s plesnijo in gnitjem korenin. Da je čas za zalivanje, boste vedeli takrat, ko je zgornjih nekaj centimetrov zemlje popolnoma suhih. Redno preverjate, da rastlina ni preveč namočena in da voda v tleh ne zastaja, kar se pokaže z rumenimi listi ali gnitjem korenin. Enkrat na mesec v rastni sezoni draceno pognojite z razredčenim tekočim gnojilom. Nenazadnje je pomembno tudi, da liste ohranjate čiste, tako da z njih redno odstranjujete prah.

Pogoste težave in škodljivci

Pri gojenju dracene je pomembno, da spremljate znake, ki sporočajo, da rastlina ni v optimalnem stanju. Najpogostejši pokazatelji so rjave konice listov, porumeneli listi, gnitje korenin in pršice, uši ali drugi škodljivci na rastlini. Prekomerno suha tla ali pomanjkanje svetlobe lahko povzročijo, da se konice listov obarvajo rjavo, medtem ko je lahko nezadostno kroženje zraka vzrok za porumenele in ovenele liste. Pojav plesni pomeni, da rastlina raste v premokrem okolju. Za težave z gnilobo korenin, uporabite fungicid, rastlino pa tudi presadite v svež substrat. Za škodljivce uporabite insekticid ali drugo naravno sredstvo.

Gnojenje zemlje v kateri raste dracena

Gnojenje je pomemben del ohranjanja zdrave dracene. V rastni sezoni uporabite uravnoteženo tekoče gnojilo vsake dva do štiri tedne. Če uporabljate zrnato gnojilo s počasnim sproščanjem, je najbolje, da ga uporabite dvakrat letno v zgodnji pomladi in sredi poletja. Pri doziranju upoštevajte priporočila na etiketi. Pri tem pazite, da z gnojilom ne požgete korenin.

Kaj storiti, če vašo sobno rastlino napade plesen?
PREBERI ŠE
Kaj storiti, če vašo sobno rastlino napade plesen?

To je ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin
PREBERI ŠE
To je ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Rusija Doneck razsvetljuje s fosfornimi bombami
ŠPORT
Aktualni prvak Bagnaia slavil tudi na nedeljski ...
POP IN
'Kriči zame, Ljubljanaaa!!!'
TV ODDAJE
S pravilnimi odgovori o svojih mamah do čim več ...
VIZITA.SI
To morate vedeti, če ste pretežki
OKUSNO.JE
Vitaminski napitek za odpornost
ZADOVOLJNA.SI
Richard Gere ljubezen našel v zrelih letih in po ...
MOSKISVET.COM
Beckhamov sin pokazal tatu svoje lepe žene in ...
BIBALEZE.SI
Top ideja za prvomajske počitnice, ki vas bo ...
CEKIN.SI
Kako zaslužiti z NFT?
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Nemški upokojenci v tem hrvaškem mestu našli novi ...