Sestavina iz kuhinje, ki lahko reši vašo orhidejo

SOBNE RASTLINE

Sestavina iz kuhinje, ki lahko reši vašo orhidejo

L.M.
17.04.2023, 5:00
0

Občutljive orhideje so v neugodnih razmerah pogosto na udaru za razvoj glivičnih bolezni. K temu dodatno pripomore predvsem pretiran mraz ali vlaga. Ta sestavina, ki jo gotovo imate v kuhinji, lahko reši vašo cvetočo rastlino.

Če opazite, da se listi orhideje mehčajo, niso več čvrsti in dobivajo rumenkaste lise, je to eden prvih znakov gliv in plesni. 

Če orhidejo preveč zalivamo, se lahko zgodi, da jo napade plesen.
Če orhidejo preveč zalivamo, se lahko zgodi, da jo napade plesen. / FOTO: Shutterstock

Kako ukrepati v tem primeru?

Da bi preprečili gnitje orhideje, je treba te glivične bolezni zdraviti. To lahko storite s pomočjo cimeta. Ta začimba je namreč znana kot naravni fungicid.  

Vzemite oster nož in z njim odrežite oboleli del lista, pa tudi malo zdravega dela, da se prepričate, da ste popolnoma odstranili vse, kar je bolno. Po vsakem rezu rezilo operite in šele nato odrežite ostale liste. 

Kjer ste naredili rez, obilno posujte s cimetom. Odrezane dele zavrzite in uničite, da preprečite širjenje. Ne pozabite tudi ločiti bolnih orhidej od zdravih.

Kdaj cimeta ni priporočljivo uporabiti?

Cimet je znan kot naravni fungicid.
Cimet je znan kot naravni fungicid. / FOTO: Shutterstock

Medtem ko je cimet protiglivično sredstvo, ustrezno za uporabo na nadzemnih delih rastline, kot so steblo, cvetovi in listi, pa ga ni priporočljivo uporabljati v primeru, da je orhideja razvila gnilobo korenin. Korenine, ki jih prizadene gniloba, so zelo krhke in cimet bo povzročil smrt korenin zaradi dehidracije. Čeprav ne moremo zanikati, da ima cimet protiglivične in antibakterijske lastnosti, je tudi zelo agresiven in bi samo pospešil uničenje že tako občutljive korenine orhideje.

Orhidejo občasno lahko posipate s cimetom

Čeprav je cimet zelo jedek in dehidrira občutljive korenine orhidej, je zelo učinkovito sredstvo za preprečevanje glivičnih okužb pri zdravih rastlinah. Rahlo posipanje s cimetom bo dobro vplivalo tudi na obolele liste ali cvetove.

Kako deluje cimet?

Odgovor na vprašanje, zakaj je cimet učinkovito sredstvo pri blaženju posledic gnilobe, je pravzaprav enak, kot če se vprašamo, zakaj je tako škodljiv za gnijoče korenine

Cimet na občutljivih koreninah orhidej hitro povzroči dehidracijo in smrt, medtem ko liste in druge nadzemne dele rastline seveda želimo čim prej izsušiti. Cimet počne natanko to, hkrati pa ponuja dodatno korist, saj obenem deluje kot naravno protiglivično in antibakterijsko sredstvo.

Kako zalivamo orhideje?
PREBERI ŠE
Kako zalivamo orhideje?

4 neverjetni načini uporabe cimeta na vrtu
PREBERI ŠE
4 neverjetni načini uporabe cimeta na vrtu

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke