Tako bomo iz ene dobili kar dve orhideji

SOBNE RASTLINE

Tako bomo iz ene dobili kar dve orhideji

L.M.
18.11.2023, 5:00
0

'Keiki' je izraz, ki po Havajsko pomeni otrok, a se v svetu botanike uporablja tudi za označevanje nove rastline, ki zraste na matični orhideji. Orhideje Phalaenopsis in Dendrobium, ki jih pogosto gojimo kot sobne cvetlice, so še posebej nagnjene k proizvodnji tako imenovanih 'keikijev.' Ti poganjki lahko rastejo naravno, njihovo rast pa je mogoče spodbuditi tudi z uporabo 'paste keiki', ki jo lahko pripravimo sami doma. Poglejmo, kako.

Kaj je 'pasta keiki'?

Pasta keiki, znana tudi kot pasta za orhideje, je snov, narejena na osnovi hormonov, ki pripomorejo k razmnoževanju orhideje. Pasta vsebuje regulatorje rasti rastlin, kot so citokinini in avksini, ki spodbujajo razvoj novih korenin in poganjkov.

Pasta za orhideje poveča možnosti razmnoževanja, tako da pospešuje rast novih delov.
Pasta za orhideje poveča možnosti razmnoževanja, tako da pospešuje rast novih delov. / FOTO: Adobe Stock

Prednosti paste keiki

Pasta za orhideje poveča možnosti razmnoževanja, tako da pospešuje rast novih delov. Te je mogoče ločiti od matične rastline in posamezno rastlino posaditi v nov lonček, kar pomeni, da smo ustvarili novo orhidejo.

Z nanosom paste keiki na vozličke stebel orhidej lahko povečamo možnosti za nastanek keikija.

Uporaba keiki paste nenazadnje lahko bistveno skrajša čas, potreben za razmnoževanje. Namesto da čakate, da se keikiji razvijejo sami od sebe po naravni poti, lahko njihovo rast spodbudimo s pomočjo paste keiki in si tako prihranimo mesece ali celo leta čakanja. 

Sestavine, ki jih potrebujemo za pasto keiki:

1 jedilna žlica kokosove vode

1 čajna žlička medu

1 čajna žlička cimeta v prahu

Navodila za pripravo:

V majhni posodi zmešamo kokosovo vodo, med in cimet v prahu. Mešamo toliko časa, dokler ne nastane gladka pasta.

Po potrebi prilagodimo gostoto z dodatkom malo več kokosove vode ali cimetovega prahu. Pasta mora biti dovolj gosta, da se oprime vozličev ali zračnih korenin orhideje.

Pasto vsakih nekaj tednov nanesemo na orhidejo, odvisno od stopnje rasti. 

Orhideje Phalaenopsis in Dendrobium so še posebej nagnjene k proizvodnji tako imenovanih 'keikijev.'
Orhideje Phalaenopsis in Dendrobium so še posebej nagnjene k proizvodnji tako imenovanih 'keikijev.' / FOTO: Shutterstock

Kako nanesemo pasto keiki?

Za nanašanje paste za orhideje potrebujemo vatirano ali drugo manjšo palčko ali čopič ter zaščitne rokavice. 

Začnemo tako, da poiščemo 'vozlišče' vzdolž peclja. Če gremo z roko po peclju, bomo na tem mestu začutili izboklinico. Vozlišče je videti kot majhen členek na steblu.

S steriliziranim ostrim nožem ali škarjami zarežemo vozlišče. Pri tem pazimo, da odstranimo dovolj vozla, da bo ta poravnan s preostalim steblom.

Nato si nadenemo rokavice in palčko pomočimo v lonček s pasto. 

Majhno količino paste previdno nanesemo na pripravljeno vozlišče. Ustvarimo lahko zanimive oblike orhidej, odvisno od tega, kam nanesemo pasto keiki, zato pomislimo, kako želimo, da bo rastlina videti, ko se keikiji in cvetovi razvijejo. Prav tako lahko pasto keiki nanesemo na več kot eno vozlišče hkrati.

Kdaj lahko pričakujemo prve poganjke po uporabi paste?

Po nekaj tednih lahko najverjetneje že vidimo razvoj keikijev. Keiki najprej razvije liste, medtem ko se cvetovi začnejo s cvetnim steblom, ki je videti kot stisnjena pest.

Gladka konica pa je zanesljiv znak, da gre za korenino in ne cvetno steblo. V večini primerov lahko kmalu vidimo tudi nastajanje novih cvetov. 

Po nekaj tednih lahko najverjetneje že vidimo razvoj keikijev.
Po nekaj tednih lahko najverjetneje že vidimo razvoj keikijev. / FOTO: Adobe Stock

Tako boste orhidejo 'prelisičili' in spodbudili rast cvetov
PREBERI ŠE
Tako boste orhidejo 'prelisičili' in spodbudili rast cvetov

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke