Kaj storiti, če listi postanejo rumeni?

SOBNE RASTLINE

Kaj storiti, če listi postanejo rumeni?

L. E.
12.05.2022, 5:00
0

Kaj lahko povzroči, da listi sobne rastline naenkrat porumenijo? Mogočih razlogov je več in kateri je pravi, boste morali ugotoviti pri vsakem primeru posebej. Ko ugotavljate razlog, boste vedeli, kaj je rešitev. Nato nekaj časa počakajte, da boste izvedeli, ali ste imeli prav. Lahko bodo rumeni listi enostavno odpadli, spomladi pa jih bodo nadomestili novi. Kaj je še lahko razlog?

1. Ali zalivate preveč oziroma premalo?

To je najpogostejši razlog za pojav rumenih listov. Preden rožo zalijete, morate vedno preveriti, kakšna je njena prst. Če je še vlažna, roža ne potrebuje dodatne vode, čeprav je od zadnjega zalivanja minilo sedem dni. Zalivajte le, ko je prst suha.

Kaj pa, če je suha le vrhnja plast? S prstom preverite, kakšna je spodnja. Če je vlažna, zalivanje ni potrebno. Pozimi cvetje raste počasneje, nekatere vrste celo povsem mirujejo. Zaradi tega potrebujejo manj vode. Pozorni bodite, da ima ta vedno sobno temperaturo. Če je hladnejša ali toplejša, rastlino zmoti.

Kaj pa, če ste jo postavili preblizu radiatorja ali kamina? Morda je zato prst prehitro suha. Odmaknite jo tudi stran od oken, ki prepuščajo. Če dobro tesnijo, pa jih odmaknite, če jih kdaj odprete, da bi prostor prezračili. Moteče bodo nenadne temperaturne spremembe.

Zalivanje je pogosto težava. Rastline imajo lahko nekoliko različne potrebe, zato vedno preverite, kakšna je njihova prst. Preveč zalivanja lahko povzroči, da začnejo gniti korenine.

Rastline
Rastline / FOTO: Dreamstime

2. Morda težave nimate?

Včasih je porumenitev listov del normalnega življenjskega procesa rastline. Če jo imate že nekaj časa, se lahko tako poskuša znebiti starejših listov, da bi spodbudila rast novih. Če imate občutek, da dobiva ravno prav vode in svetlobe, rumene liste le obrežite. Morda bo to vse, kar bo treba narediti.

3. Pomanjkanje svetlobe

To je še ena težava, ki se pozimi pojavlja pogosteje. Dan je krajši. Je mogoče, da rastlina ne dobiva dovolj svetlobe? Poskušajte jo primakniti bližje k oknu. Če je ta obrnjen na sever, jo morda prestavite na južno ali zahodno stran. Ne pozabite, preden greste v službo, dvigniti rolete.

Če rastlin ne obračate redno, je mogoče, da ima več rumenih listov tista stran, ki je obrnjena stran od okna. Navadite se, da rastline, ko jih zalijete, še obrnete.

Včasih je težava kombinacija pomanjkanja svetlobe in preveč zalivanja. Zakaj? Morda bi bilo zalivanje zadostno, če bi imela rastlina dovolj svetlobe. Vode brez svetlobe namreč ne more izkoristiti. Zato pozimi še posebno pazite, da zalivate zjutraj, ne zvečer. Pravzaprav je vedno najbolje zalivati zjutraj. Na prostem mati narava z dežjem zaliva ob najrazličnejših urah. Toda med štirimi stenami lahko dovajanje vode nadzirate. Rastline boste najbolj razveselili, če jih boste zalili zjutraj. Ko je pred njimi še vsaj nekaj ur sonca oziroma svetlobe, voda ne stoji, temveč je lahko takoj s pridom izkoriščena.

4. Pomanjkanje mineralov

Je to rastlina, ki je že dolgo niste presadili? Morda potrebuje novo prst, ima za povrh celo premajhen lonec? Najbolje je rastline presajati spomladi. Takrat jim lahko pomagate še z dodatkom gnojila. Pozimi je čas, ko počivajo. Morali bi jih pustiti pri miru. Poskrbite le, da imajo ravno prav vode in svetlobe ter prave temperaturne razmere. Spomladi pa ne pozabite na presajanje.

5. Virusna okužba

Lahko je rastlino napadla okužba. V tem primeru se rumene lise običajno sčasoma razširijo na praktično vse liste. Če posumite, da je razlog lahko virus, rastlino takoj umaknite stran od drugih, saj se okužba sicer lahko razširi. Prav tako si, potem ko ste se z njo ukvarjali, umijte roke. Zdravila žal ni. Če ugotovite, da težava ni nobeden od zgoraj naštetih razlogov, torej je razlog okužba, boste rastlino morali zavreči. Njen lonec skrbno operite. Če je starejši, je morda varneje, da ga ravno tako zavržete.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Rastline
Rastline / FOTO: Dreamstime

V branje priporočamo še:

Triki, s katerimi lahko prihranite pri ogrevanju
PREBERI ŠE
Triki, s katerimi lahko prihranite pri ogrevanju

Stvari, ki v dom vnašajo negativno energijo
PREBERI ŠE
Stvari, ki v dom vnašajo negativno energijo

Znebite se vodnega kamna s preprostim trikom
PREBERI ŠE
Znebite se vodnega kamna s preprostim trikom

Trendi kopalnic 2020
PREBERI ŠE
Trendi kopalnic 2020