Rastline, ki v dom prinašajo denar in srečo
SOBNE RASTLINE

Rastline, ki v dom prinašajo denar in srečo

N.R.A.
11.06.2021, 5:45
2

Mnogo ljudi rastline jemlje kot nepogrešljiv del doma. Same po sebi imajo sposobnost, da lahko spremenijo še tako dolgočasen prostor v domu, dodajo stanovanju življenje in polepšajo suhoparno poličko v kuhinji, nekateri primerki pa tudi čistijo zrak! Po starodavni kitajski vedi, feng šuju, naj bi bile rastline, poleg vseh že opisanih lastnosti, tudi odgovorne za bogastvo in srečo v našem domu.

Krasulja
Krasulja / FOTO: Dreamstime

Feng šuj v prevodu pomeni veter in voda, Kitajci pa ga že od nekdaj povezujejo z zdravjem in obiljem, do česar pa lahko pridemo šele, ko smo v popolnem ravnovesju in harmoniji, z drugimi besedami v pretoku pozitivne či energije. Enako velja za naš dom. Feng šuj lahko razumemo kot umetnost bivanja. Po tej vedi je ključno, kako elemente postavimo, kakšna je postavitev pohištva in dodatne opreme ter navsezadnje, kako opremljamo z barvami in rastlinjem. Katere so tiste rastline, ki v dom prinašajo blagostanje, srečo in bogastvo? Kako in kam jih moramo postaviti?

Vsi vemo, da obstajajo rastline, ki so bolj ali manj občutljive na razmere, v katerih bivajo. Po feng šuju vse rastline, ki čistijo zrak, veljajo za dobre rastline in takšne, ki v dom prinašajo blagostanje in srečo, tiste, ki pa zrak jemljejo, veljajo za negativne in se jim je bolje izogibati. Med rastline, ki v prostoru čistijo zrak in krepijo či energijo, spadajo tiste, ki jim radi rečemo, da prinašajo denar – to so krasula, bršljan, pahira, luskasta praprot, filodendron, živikasta kosmuljka, draceana, potos. V nasprotju z omenjenimi pa za bodičasto rastlinje obstajajo različna mnenja. Takšen je na primer kaktus, ki ga nekateri, ki prisegajo na opremljanje doma po feng šuju, na splošno odsvetujejo, drugi pa ga odsvetujejo le za prostore, kjer preživimo največ časa.

Bršljan
Bršljan / FOTO: Profimedia

Z rastlinami si torej lahko pomagamo, z nekaterimi energija kroži in se vrača, druge nam energijo jemljejo. Zato moramo biti v našem domu pozorni, kako ga opremljamo z rožami, predvsem pa, kam kakšno postavimo. V spalnici naj bi jih na splošno imeli čim manj, če sploh, saj so rastline najbolj dejavne v nočnem času, posledično pa naj bi kratile naš spanec. Na splošno v feng šuju velja, da so rastline s pozitivno energijo zelene barve in to takšne, ki nimajo špičastih listov. Izbira je torej precejšnja. Poglejmo si nekaj primerkov in njihovih lastnosti, za katere obstaja splošno prepričanje, da veljajo za dobre varuhinje doma in naj bi prinašale srečo, bogastvo in blagostanje. 

Krasula

Feng šuj pravi, da vse rastline, ki imajo liste, ki spominjajo na kovance, simbolizirajo pritok denarja. Krasula je ena najpriljubljenejših sobnih rastlin. Zaradi svoje nezahtevnosti, oblike listov in načina rasti, navsezadnje pa tudi iz razloga, da lahko to rastlino dobimo v številnih velikostih in oblikah, simbolizira vse elemente feng šuja – vodo, ogenj, les, zemljo in kovino. Če želimo, da optimalno deluje na nas in naše počutje, je najboljše, če je postavljena v levi kot (gledano iz smeri, v katero je postavljena postelja), dobro pa je tudi, da nimamo samo ene rastline, ampak vsaj tri ali več.

Mavrina ali potos
Mavrina ali potos / FOTO: Profimedia

Fikus

Fikus je rastlina, ki obstaja v številnih oblikah in velikostih, tako kot krasula. Nekateri mu pravijo tudi najboljši naravni čistilec zraka. Vse vrste odlično uspevajo na sobni temperaturi, rade imajo svetlejša mesta, a ne neposredno izpostavljenost soncu. Fikus velja tudi za eno najpriljubljenejših sobnih rastlin, saj je v vsej svoji lepoti in bujnosti ena najlepših primerkov. Potrebuje nekoliko več nege z listi, ki jih je priporočljivo pršiti, dodatno pa moramo poskrbeti tudi za oporo. Po feng šuju ta vrsta rastlin predstavlja in simbolizira čistilca energij, posledično pa skrbi za potrebno ravnovesje v domu. 

Potos

Potos je ena najpriljubljenejših rastlin, saj uspeva v skoraj vsakem prostoru, če le ni izpostavljen neposrednemu soncu. Zalivamo ga le, ko zemlja postane suha, kar v praksi pomeni enkrat na teden ali pa enkrat na deset dni. Ker je odličen čistilec zraka, ga imate lahko brez slabe vesti tudi v spalnici, zaradi te lastnosti pa po feng šuju predstavlja blagostanje in ravnotežje v domu. 

Filodendron 

Tako kot krasula tudi filodendron predstavlja bogastvo, v dom pa naj bi prinašal denar in neomejeno obilje. Ta rastlina le redko cveti v stanovanju, je brez posebnega vonja, odlično pa uspeva v polsenčnih in temnejših prostorih. Filodendron se odlično obnese v dnevnih prostorih, veži, morda tudi v kopalnici, ne priporoča pa se za spalnico. 

Bršljan

Bršljan poznamo tudi kot zunanjo ovijalko, primeren pa je tudi in predvsem za notranje prostore, kjer se ob pravilni negi in skrbi izkaže za odlično dekoracijo, po feng šuju naj bi prinašal tudi uravnovešenje jing in jang energije. Njegova lastnost je, da odlično čisti zrak v slabo izoliranih prostorih, kjer imamo morda težave s plesnijo. 

Tudi gumovec je rastlina, ki po feng šuju predstavlja dobro energijo.
Tudi gumovec je rastlina, ki po feng šuju predstavlja dobro energijo. / FOTO: Profimedia

V branje priporočamo še:

Si tudi vi želite zelene džungle v svojem domu?
PREBERI ŠE
Si tudi vi želite zelene džungle v svojem domu?

 

NOVICE
Cepivo Novavaxa v največji študiji do zdaj okoli ...
ŠPORT
Milanič o 'kriminalki' v Beogradu: Zame je ...
POP IN
Film May December z Natalie Portman in Julianne ...
TV ODDAJE
Mary šov Sanjski moški zapustila z dvignjeno glavo
VIZITA.SI
Ana Klašnja: kdaj pa kdaj je treba reči tudi ne ...
OKUSNO.JE
Samo 20 minut za izvrsten poletno obrok!
ZADOVOLJNA.SI
Zaljubili smo se v najlepšo plažo na Jadranu
MOSKISVET.COM
Ženske, rojene v teh znamenjih, so najboljše žene
BIBALEZE.SI
Povpraševanje po počitniškem varstvu vse večje
CEKIN.SI
Mark Zuckerberg: Tako sem srečnejši
DOMINVRT.SI
Poglejte, zakaj perilo po pranju še vedno smrdi
ZADOVOLJNA.SI
Lepotni trik, na katerega prisegajo slovenske ...