Najpogostejše napake pri skrbi za orhideje
SOBNE RASTLINE

Najpogostejše napake pri skrbi za orhideje

L.M.
22.11.2022, 7:27
2

Predstavljamo vam nekaj najpogostejših napak pri gojenju orhidej, za katere svetujemo, da se jim izognete, če želite, da bo vaša orhideja kot iz cvetličarne! Preverite, če katero od teh napak delate tudi sami in je morda to razlog, da vaša orhideja ne uspeva tako lepo, kot bi si želeli.

Preveč in prepogosto jo zalivate

Ena najpogostejših napak pri skrbi za orhidejo je, da jo prepogosto zalivate. Ne pozabite, da orhideja ni kot druge sobne rastline, in ker ne raste v vrtni zemlji, so tudi njene potrebe po vodi drugačne. Rastline ne zalivajte vsak dan – zalivajte jo le, ko se zdi, da je zemlja suha. Kako pogosto jo zalivate, je odvisno od podnebja, običajno pa je enkrat na teden več kot dovolj. 

Najboljši čas za zalivanje je jutro. Pri tem pazite, da tekoča voda ne bo poškodovala njenega listja in cvetov. 

Orhideja iz rodu Paphiopedilum
Orhideja iz rodu Paphiopedilum / FOTO: Dreamstime

Prekomerno gnojenje rastline

Preveč gnojenja lahko orhideji škodi. Zmotno prepričanje, da bolj kot bomo orhidejo gnojili, lepše bo uspevala, na žalost ne drži povsem. S prepogostim gnojenjem rastlina ne bo imela več lepših cvetov, ampak je večja verjetnost, da boste s tem požgali njene občutljive korenine. Enkrat ali dvakrat na mesec ji namenite polovico priporočenega odmerka gnojila za orhideje. Uporabite gnojilo, ki vsebuje enako razmerje dušika, fosforja in kalija ter druga pomembna mikrohranila. V zimskem času, ko rastlina ne raste, lahko to opravilo celo brez slabe vesti izpustite.

Orhideja
Orhideja / FOTO: Dreamstime

 Orhidejo zalivate z zelo hladno vodo

Gotovo ste že slišali za nasvet, da lahko namesto zalivanja na zemljo v lončku enostavno položite nekaj ledenih kock. Te se bodo počasi topile in tako enakomerno dovajale vodo koreninam orhideje. Če je vaša orhideja v zelo majhnem lončku, v katerem ni veliko zemlje, lahko ledena voda prehitro pride do korenin, kar povzroči nepopravljivo škodo. Iz tega razloga jo raje zalivajte z vodo sobne temperature.  

Orhideje
Orhideje / FOTO: Dreamstime

Izpostavljamo jo neposredni sončni svetlobi 

Orhideja se lahko, če je izpostavljena neposredni sončni svetlobi, kaj hitro posuši, vendar po drugi strani lahko v pretemnem okolju začne izgubljati cvetove. Najboljše mesto zanjo je soba, ki ima veliko naravne svetlobe skozi ves dan, vendar je neposredna sončna svetloba nikoli ne doseže. 

Posadimo jo v neustrezno zemljo

Orhideja za svojo rast potrebuje drugačno prst kot preostale sobne rastline, saj je zelo pomembno, da koreninam omogočimo dobro kroženje zraka. Kot substrat za gojenje orhidej lahko uporabite mešanico z dodatki različnih materialov, kot so drobci lubja, mah, pluta, delci kokosove lupine in stiropora, ali pa kupite že pripravljeno mešanico, posebej prilagojeno za orhideje. 

Kako pravilno skrbeti za orhidejo?
PREBERI ŠE
Kako pravilno skrbeti za orhidejo?

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Orli po fantastični akciji na +2, Srbija - ...
POP IN
Štiri desetletja revolucionarnega Thrillerja ...
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
5 znakov, da niste zdrave, čeprav se počutite ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Tako prihod otroka spremeni življenje moškega
CEKIN.SI
4 nasveti, kako premagati občutek naveličanosti ...
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
MOSKISVET.COM
Nujno je, da si vzamete čas zase