Kako zalivamo orhideje?
SOBNE RASTLINE

Kako zalivamo orhideje?

L.M.
10.03.2023, 5:00
0

Zalivanje orhidej ni tako zapletena naloga, kot se zdi, a vendar obstajajo določena pravila, ki jih velja upoštevati. Za razliko od drugih sobnih rastlin imajo orhideje nekoliko specifične zahteve glede vlažnosti, ravno nepravilno zalivanje pa je vzrok za največ propadlih rastlin te vrste. Da bi jih ohranili pri življenju, je dovolj že osnovno razumevanje njihovih specifik, predvsem korenin. Več o tem, kako si olajšati zalivanje orhidej, pojasnjuje Tomaž Jevšnik.

Večina orhidej, ki jih gojimo doma, je epifitov, kar pomeni, da se v svojem naravnem okolju oklepajo dreves ali celo kamnov. Korenine teh rastlin so visoko specializirani organi, ki se močno razlikujejo od korenin drugih rastlin.

Kaj moramo vedeti o koreninah orhidej?

Korenine orhideje so obdane z membrano, tanko kot list papirja, imenovano velamen. Ta večnamenska membrana hitro vpije velike količine vode, se oprime grobih površin in spodbuja izmenjavo mineralov in soli. Tako kot drag vodomer je ta povrhnjica odličen pokazatelj potreb vaše rastline po vodi. Suh velamen je bel ali srebrnkast, sveže zalit velamen pa zelen ali lisast, odvisno od vrste.

Veste, kaj je napadlo vašo orhidejo?
PREBERI ŠE
Veste, kaj je napadlo vašo orhidejo?

Tomaž Jevšnik zato svetuje, da se pri zalivanju orhidej vedno orientiramo po barvi korenin, saj tako zlahka prepoznamo, kdaj ta potrebuje vodo: "Šele ko so se korenine v lončku obarvale srebrno oz. sivo, takrat jih zalijemo. Če so še zelene, še počakamo."

Drugi pokazatelj, ali rastlina potrebuje vodo, je teža lonca. Ko se substrat v lončku izsuši, bo pričakovano lažji kot takrat, ko je v njem dovolj vode.

Količina vode in pogostost zalivanja sta odvisna tudi od vrste rastnega medija

Različna sredstva za lončenje zadržijo različne količine vode. Borovo lubje denimo zadrži vlago dlje kot peleti iz oglja ali gline. Večja kot je sposobnost zadrževanja vode, redkeje zalivamo. Orhideja običajno potrebuje vodo enkrat na teden pozimi in dvakrat na teden, ko je vreme toplo in suho. Ne pustite je brez vode več kot dva do tri tedne.  

Namakanje orhidej je najpogostejši način zalivanja orhideje

Orhideje so običajno posajene v lubje, lesne sekance ali komercialno mešanico lubja orhidej. Lubje sprva odbija vodo, če pa lonec namočimo v posodo, polno vode, bo ta vlago zadržal.

Lonec ali umivalnik napolnite z vodo, vanj postavite orhidejo in pustite nekaj časa, da se substrat namoči. Nato orhidejo vzemite ven in počakajte, da vsa odvečna voda odteče. Prepričajte se, da je celoten lonec enakomerno napolnjen z vodo.

Zato bi morali orhidejo zalivati s kvasovo vodo
PREBERI ŠE
Zato bi morali orhidejo zalivati s kvasovo vodo

Enako svetuje tudi strokovnjak: "Najboljši način zalivanja je, da rastline namočite kar v okrasnem keramičnem lončku. Vodo natočite do vrha, ampak pazite, da ne zmočite rastnega vršička, ki lahko zaradi tega zgnije. Orhidejo pustite stati v vodi 15 minut, lahko tudi celo uro. Nato vodo odlijete stran."

K temu doda še nasvet: "Zalivanje si lahko olajšate z uporabo keramičnih loncev z notranjim robom, ki vam omogočajo, da imate vedno lahko za dva prsta vode na dnu. Voda v keramičnem lončku pomaga ohranjati vlago na visokem nivoju, hkrati pa korenine ne stojijo v vodi. Še boljše ta princip deluje, če uporabite palčke za zalivanje, ki jih namestite v lončke s spodnje strani."

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke


NOVICE
Nemčija se pripravlja na največjo stavko v več ...
ŠPORT
Aktualni prvak Bagnaia slavil tudi na nedeljski ...
POP IN
'Kriči zame, Ljubljanaaa!!!'
TV ODDAJE
S pravilnimi odgovori o svojih mamah do čim več ...
VIZITA.SI
To morate vedeti, če ste pretežki
OKUSNO.JE
Vitaminski napitek za odpornost
ZADOVOLJNA.SI
Richard Gere ljubezen našel v zrelih letih in po ...
MOSKISVET.COM
Beckhamov sin pokazal tatu svoje lepe žene in ...
BIBALEZE.SI
Top ideja za prvomajske počitnice, ki vas bo ...
CEKIN.SI
Kako zaslužiti z NFT?
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Nemški upokojenci v tem hrvaškem mestu našli novi ...