Kako pred srnami zaščititi vrt?
ROŽE IN VRT

Kako pred srnami zaščititi vrt?

N.R.A.
29.07.2022, 5:00
2

Na domačem vrtu v teh dneh najdemo številne vrtnine, ki so že dovolj zrele za pobiranje. Nekaterim manjka še malo časa, druge pa so že primerne za uživanje. Priča smo nepredvidljivim vremenskim razmeram, pred katerimi moramo primerno in ustrezno zaščititi vrt, a vreme ni edina stvar, ki nam jo lahko zagode na naši gredici. Tisti, ki imate vrt v bližini gozdov, polj ali travnikov, stran od mestnega vrveža, imate problem tudi z divjadjo – najpogosteje s srnami in jeleni, pogoste pa so tudi divje svinje.

Divje živali so se, tako kot smo se ljudje, prilagodile na dane razmere, vrt pa je najbolj priročna opcija, kako najlažje pridejo do potrebne hrane. Vrt lahko zaščitimo na različne načine, med katerimi pa so eni bolj učinkoviti kot drugi, v kombinaciji pa so seveda najbolj učinkoviti.

Ograja

Največkrat uporabljena in tudi učinkovita opcija je postavitev dovolj visoke in trdne ograje, skozi katero se divje živali ne bodo mogle prebiti. Priporočljiva višina ograje je vsaj dva metra ali več, lahko je žičnata, lesena ali zidana. Če imate večji vrt, bo zidana ograja predstavljala večji strošek, zato se tukaj ljudje znajdejo po svoje. Nekateri se odločijo in napeljejo žičnato ograjo, ki jo povežejo še preko sadnega drevja, drugi pa se odločijo za lesene in zidane, ter kombinirajo prijetno s koristnim. V vsakem primeru, ne glede na to, za kaj se odločimo, morajo biti ograje dovolj visoke, da jih predvsem srnjad ne more preskočiti.

Limonska trava – čudež ali preprosta rastlina?
PREBERI ŠE
Limonska trava – čudež ali preprosta rastlina?

Učinkoviti repelenti

Repelenti za odganjanje srnjadi in drugih divjih živali, ki nam povzročajo škodo na vrtu, so značilni po svojem močnem in učinkovitem vonju, ki jih preganja. Slaba stvar takšnih repelentov, ki jih lahko naredimo sami ali pa kupimo v trgovini (ti naj bi bili bolj učinkoviti), je v tem, da resnično oddajajo močan vonj, ki ni neprijeten le za živali, ampak tudi za ljudi.

Uporabljamo ga tako, da ga poškropimo okoli vrta (nikar po vrtninah) in tako rekoč okoli njega ustvarimo obroč, ki bo odganjal divje živali. Škropimo vedno vsaj en meter od območja, ki ga želimo zaščititi. Za sadovnjak ali sadno drevje je dovolj, da poškropimo prvo vrsto, saj so repelenti, tako kot smo dejali, zelo učinkoviti. Njihova najboljša stvar pa je, da jih lahko kombiniramo z ograjami, hkrati pa ne ubijajo in ne škodijo divjadi, temveč jo zgolj odganjajo.

Uspešno v boj s škodljivci na vrtu
PREBERI ŠE
Uspešno v boj s škodljivci na vrtu

Rože
Rože / FOTO: Adobe Stock

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Karanović po novem porazu: Nismo si zaslužili, da ...
POP IN
Začenja se 28. Sarajevski filmski festival
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
7 srhljivih zvokov, ki ji nihče ne zna pojasniti
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo