dominvrt
Zelišče, ki razstruplja telo
ROŽE IN VRT

Zelišče, ki razstruplja telo

15.10.2019, 9:00
0

Timijan in materino dušico, ki je ime za številne samorasle oblike timijana, človek uporablja že od starega Egipta dalje. Stari Egipčani naj bi ga uporabljali za umivanje trupel pred balzamiranjem in za kajenje. Poglejmo si, za kaj vse ga lahko uporabljamo!

Timijan
Timijan/ FOTO: Dreamstime

Timijan kot zdravilo omenjajo že Galenus, Aëtius, Dioskurid in Plinij. Predvideva se, da so timijan okoli leta 1100 preko Alp prenesli benediktinski menihi. Zdravilni učinek so odkrili šele v srednjem veku, ko je v Evropi med epidemijo kuge veljal za najboljšo zaužito. Obstaja okrog 500 vrst timijana, ki zraste do 30 cm visoko. Sadike timijana sadimo na razdaljI 20 x 20 cm. Sadimo ga spomladi, ko ni več nevarnosti, da bi zemlja zmrznila.

Timijan lahko žanjemo skozi vse leto, vendar je najbolje, da ga obrezujemo tik pred cvetenjem, saj ima takrat najmočnejši vonj. Če ga ne uporabljamo za pripravo jedi, ga zvežemo v šopek in obesimo v temno ter zračno mesto, da se posuši. Sušimo ga lahko tudi v sušilniku za zelišča na temperaturi, ki ne presega 40 stopinj Celzija, da ne zmanjšamo količine eteričnega olja. Pazimo, da se gane dotikamo z rokami, če ga sušimo v prostoru, lahko pa se ga dotikamo z lesenimi palicami. Posušen timijan vsebuje od 0,7 do 3 odstotke eteričnega olja, ki ga sestavljajo: timol, karvakrol, borneol, linalool, čreslovine, glikozide, smole in organske kisline. Timijan moramo obilno zalivati. Rastline ne gnojimo.

Timijan ljubi sonce in svetlobo. Na njivi pomaga odganjati mrčes. Za sprotno uporabo režemo liste in zgornje dele poganjkov. Medtem ko pri poljski materini dušici nabiramo celo cvetočo zel, pri timijanu oziroma vrtni materini dušici nabiramo liste, cvetove in celo zel. Nabiramo v višini 5 cm nad zemljo, brez olesenelega dela stebel. Prvo leto ga porežemo le enkrat, pozneje pa lahko še dvakrat. Rastlinica je mala, a steblo je tanko in močno. Utrgati je ni tako lahko, zato je najbolje, če se je lotimo s škarjami. Timijan se pogosto uporablja tudi pri kuhi, še posebej mediteranski, najpogosteje kot začimba za divjačino, perutnino, jedi iz stročnic, paradižnika, zelene paprike. Lahko uporabljamo sveže sesekljane liste ali pa suhe.

Timijanov čaj odlično deluje na želodec in pljuča, kjer ima sposobnost razkuževanja. Pomaga krepiti odpornost, odlično pa se izkaže tudi pri črevesnih krčih. 

Če želite še več odličnih receptov za ustvarjanje v kuhinji, navdihe na vrtu ali pa v gospodinjstvu, si lahko brezplačno naložite PRATIKO 2019, ki jo uporabljajo tudi letošnji tekmovalci priljubljenega šova Kmetija:

PRIPOROČENO
Pečena polenta s timijanom in začinjeno smetano

Pečena polenta s timijanom in začinjeno smetano

45 min

V branje priporočamo še:

Jan Robin: Opazovanje je ključ do uspeha
PREBERI ŠE
Jan Robin: Opazovanje je ključ do uspeha

Kaj lahko sadimo jeseni?
PREBERI ŠE
Kaj lahko sadimo jeseni?

Tihi ubijalec v domu
PREBERI ŠE
Tihi ubijalec v domu

Nikar ga ne mečite stran!
PREBERI ŠE
Nikar ga ne mečite stran!

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Kekova analiza neuspešnih kvalifikacij: Gre mi že ...
POP IN
Enrique Iglesias zaradi prevare odpovedal koncert ...
TV ODDAJE
Davidu se je oboževalka poklonila s posebno gesto
VIZITA.SI
Poznate razliko med trajnimi in začasnimi polnili?
DOMINVRT.SI
Živeti v hiši ali stanovanju? Kaj so prednosti in ...
ZADOVOLJNA.SI
Do oltarja se je sprehodila v dih jemajoči ...
MOSKISVET.COM
Ruski Popaj ostal brez nabojev: orjaške mišice so ...
BIBALEZE.SI
Ganljivo sporočilo očetu Saro spravilo v solze
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
OKUSNO.JE
Krhki piškoti, ki se topijo v ustih
DOMINVRT.SI
Tako se znebite vlage in plesni!