Trik z aspirinom, ki ga morate preizkusiti na vrtu
ROŽE IN VRT

Trik z aspirinom, ki ga morate preizkusiti na vrtu

J.V.
20.07.2022, 5:00
2

Ali ste vedeli, da lahko uporaba aspirina na vrtu blagodejno vpliva na vaše rastline? Aspirin, ki ga lahko najdemo v vsaki domači lekarni, ima namreč neverjetne učinke na rast rastlin.

Aktivna sestavina aspirina se imenuje acetilsalicilna kislina in je pridobljena iz salicilne kisline, ki jo najdemo v lubju vrbe in številnih drugih dreves. To dobro znano zdravilo, ki se ga poslužujemo pri lajšanju glavobola in drugih bolečin, lahko resnično izboljša tudi zdravje vaših rastlin. Rastline namreč v stresu proizvedejo majhne količine salicilne kisline, ta majhna količina pa pomaga rastlinam pri napadih žuželk, ko se borijo s sušo, ko ne dobijo dovolj hranil ali trpijo zaradi kakšne bolezni.

Torej, salicilna kislina je tista, ki pomaga krepiti imunski sistem rastline. Razredčena raztopina aspirinske vode rastlinam zagotavlja pospešeno kalitev in določeno odpornost proti boleznim in škodljivcem. Aspirin naj bi vplival tudi na rast rastlin in pridelkov na zelenjavnih vrtovih.

Običajno se na 1 liter vode doda ena tableta aspirina.
Običajno se na 1 liter vode doda ena tableta aspirina. / FOTO: Shutterstock

Salicilna kislina obenem blokira sproščanje rastlinskih hormonov, ki spodbujajo sušenje rastline po rezanju. Tako bo tudi rezano cvetje rešila uporaba aspirina, ki bo pripomogel k temu, da bo šopek zdržal dalj časa. Da gre za zelo uporaben trik, je dokazal tudi test na Univerzi na Rhode Islandu, kjer so zelenjavne vrtove poškropili z mešanico vode z aspirinom in ugotovili, da so rastline hitreje rasle in bile bolj rodovitne kot tiste, ki niso prejemale aspirina. Rastline so gojili v dvignjenih gredah z namakanjem in zemljo, bogato s kompostom, kar je prav tako prispevalo k učinkom aspirina na rast rastlin.

In še en nasvet ...

Če aspirin uporabljate nepravilno, obstaja nekaj možnih stranskih učinkov: rastline lahko razvijejo rjave lise in njihovi listi se posušijo. Najbolje je, da rastline zgodaj zjutraj poškropite z vodo, ki ste ji dodali aspirin, in s tem ne motite koristnih opraševalcev. Običajno se na 1 liter vode doda ena tableta aspirina. Čebele in drugi opraševalci so namreč najbolj aktivni takrat, ko se rastlin dotaknejo sončni žarki, zato je takrat najboljši čas. Poleg tega vse rastline niso primerne za aspirin, se pa nanj dobro odzivajo nekatere zelenjave, kot so jajčevec, paprika, paradižnik in krompir. V vsakem primeru aspirin ne bo škodil rastlinam, če ga boste pravilno uporabljali. 

5 nepričakovanih načinov uporabe soli na vrtu
PREBERI ŠE
5 nepričakovanih načinov uporabe soli na vrtu

Naravno sredstvo, s katerim boste rešili marsikatero težavo na vrtu
PREBERI ŠE
Naravno sredstvo, s katerim boste rešili marsikatero težavo na vrtu

5 neverjetnih načinov uporabe jogurta na vrtu
PREBERI ŠE
5 neverjetnih načinov uporabe jogurta na vrtu

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Karanović po novem porazu: Nismo si zaslužili, da ...
POP IN
Začenja se 28. Sarajevski filmski festival
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
7 srhljivih zvokov, ki ji nihče ne zna pojasniti
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo