Dominvrt.si
Metka nam je pokazala, kako pripravlja sivkin sladoled.

Navdušeni boste nad uporabo

S.C.
31. 03. 2017 13.57
0

Sivka je nepogrešljiva v gospodinjstvu in v domači lekarni že od nekdaj. Je namreč naravno pomirjevalo in hkrati poživilo, dobro vpliva na prebavila in dihala, uravnava krvni tlak, lajša bolečine in vnetja, je naravni repelent in je torej uspešna v boju proti klopom, komarjem in ušem. V nadaljevanju vam razkrivamo še nekaj načinov uporabe ...

Sivka je zdravilna in vsestransko uporabna.
Sivka je zdravilna in vsestransko uporabna. FOTO: Thinkstock
Sivko uporabljamo za čaje, prevretke, z njo lahko začinimo kis ali olje, najpogosteje pa se uporablja za dišečo dekoracijo. Odlična je v ličnih dišavnih vrečicah, je sestavni del potpurijev, lahko jo vpletemo v butare, venčke ali šopke. Uporabna je tudi za mila in razne kozmetične pripravke, za kopeli ...

Če povzamemo, je torej vsestransko uporabna. Tina se je odločila, da bo s posušeno sivko napolnila nekaj vrečic. Lahko poskusite tudi vi in tako bo v vašem stanovanju omamno dišalo. Lahko jih postavite v omaro med perilo, pod vzglavnik za mirnejši spanec ali pa jih podarite najbližjim.

Metka prisega na uporabo sivke v kulinariki. Zaupala nam je, da odlično popestri čokolado ali domače piškote, pa tudi marsikatero drugo saldico. Iz nje lahko pripravite razne sirupe ali zeliščne napitke, tudi zeliščne mešanice. Paziti je potrebno le, da je ekološko pridelana.

Metka nam je pokazala, kako pripravlja sivkin sladoled.
Metka nam je pokazala, kako pripravlja sivkin sladoled. FOTO: VOYO

Sivkin sladoled

V 7. oddaji 4. sezone Vrtičkanje pa nam je Metka med drugim razkrila tudi recept za njen najljubši sivkin sladoled. Recept je preprost, zato ga brez težav lahko preizkusite tudi sami doma. 

Banane narežete na kolobarje, dodate malce sveže iztisnjenega limoninega soka, zmleto posušeno sivko, sivkin sladkor, jogurt in smetano ter po želji še malce ruma za aromo. Vse skupaj zmešate s paličnim mešalnikom. Če imate namenski aparat za pripravo sladoleda, ste 'zmagali'. Mešanici dodajte še naribano čokolado, vse skupaj prelijte v aparat in se držite navodil proizvajalca. Posodo strojčka za pripravo sladoleda napolnite le do dveh tretjin, saj masa med zamrzovanjem naraste.

Če nimate naprave za sladoled, dajte maso v zamrzovalnik le za toliko časa, da se ta rahlo strdi, vendar ne zamrzne. Najbolje je, če maso naložite v ploščate kovinske posodice, ki najbolje prevajajo toploto. Sladoled v zamrzovalniku hranite v dobro zaprtih posodah, da se ne navzame drugih vonjev. Sladoled, ki je stal v zamrzovalniku dlje kot 12 ur, morate pred uporabo za 30 - 60 minut postaviti v hladilnik.

Repelent

Mnogi poleti radi sivko kot rečeno uporabijo kot repelent proti mrčesu. Izdelate ga lahko tako ...

Potrebujete:

10 ml alkohola ali vodke
40 ml destilirane vode
10 kapljic eteričnega olja cedre
10 kapljic eteričnega olja limonine trave
10 kapljic eteričnega olja pelargonije
20 kapljic eteričnega olja prave sivke ali lavandina

V stekleničko kapnete eterična olja, premešate in prilijete alkohol. Dobro premešate in dolijete destilirano vodo. Pred uporabo vsakič pretresete. Večkrat razpršite po odkritih delih telesa, po obleki ali prostoru.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 702