Fižol sivček, znan tudi kot 'Semenarna 22', je cenjena slovenska sorta, ki so jo več generacij kmetov pridelovali na območju Savinjske doline. Spoznajte zgodovino te rastline in njeno pomembnost kot ohranjevalne sorte ter dragocen vir genskega materiala za prihodnje sorte.
Česen je ena najboljših vrtnin za dolgoročno skladiščenje in je hkrati nepogrešljiv v vsaki domači kuhinji. Toda če želimo, da bi se ta v naši shrambi obdržal čim dlje, moramo vedeti, kdaj je najboljši čas, da ga pospravimo. Poglejmo torej, kdaj ga pobrati z vrta.
Septmeber in oktober sta meseca, ko na vrtu pobiramo še zadnje pridelke. To je čas, ko je treba poletne posevke pred prihajajočo zmrzaljo skopati iz zemlje, na njihovo mesto pa pridejo tisti, ki so bolj odporni na mraz. Določene bolj trdožive vrtnine lahko pobiramo ves čas prehoda v zimo, a spodaj je seznam tistih, ki jih je treba čim prej pobrati – še preden nas preseneti prvi mraz.
V jeseni se marsikdo rad pohvali z velikimi bučami vseh barv, oblik in velikosti. Medtem ko je večini izmed nas dovolj, da iz nje pripravimo okusno juho ali drugo kulinarično poslastico ali pa jo uporabimo kot čudovit jesenski okras, drugi vidijo zabavo v tekmovanju in primerjanju, komu bo zrasla večja. Ampak, kako sploh priti do takšne buče?
Da, tudi med vrtnimi pridelki obstajajo trendi. Letos naj bi to mesto zasedel vijolični brokoli, ki je že na pogled nekaj posebnega. Čeprav je po okusu precej podoben navadnemu zelenemu brokoliju, pa bo morda vsaj njegova barva prepričala koga, ki nad njim doslej ni bil ravno navdušen.
Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.
Ko se vrtnarska sezona počasi približuje koncu, je čas, da z vrta pospravimo tudi paradižnik. Čeprav je težko natančno presoditi, kdaj je najboljši čas za to opravilo, pa je odstranjevanje starih rastlin paradižnikov, preden tla zmrznejo, pomembna naloga, ki preprečuje širjenje rastlinskih bolezni in pozimi naredi vrtov veliko bolj urejen. Nenazadnje pa je priprava gredic na zimski počitek ključna za dobro uspevanje v prihodnjem letu.
Repa (Brassica rapa subsp. rapa) je ena najstarejših kmetijskih rastlin, korenovka za prehrano ljudi in krmo rejnih živali. Okrogel ali ovalen repast koren brez stranskih korenin je bel ali na vrhu belo vijoličast, meso v notranjosti pa gladko, hrustljavo in belo. Ima kratko rastno dobo in dobro uspeva v hladnejšem podnebju. Pri trajnostni usmeritvi kmetijstva jo uvrščajo med pokrovne posevke, ker varuje tla pred erozijo, zmanjšuje izpiranje hranil ter zapleveljenost vrtov in njiv.
Čebula je zelenjava, brez katere si je težko predstavljati marsikatero jed. Vendar pa ni nič hujšega, kot seči po zadnji domači čebuli in ugotoviti, da je gnila ali povsem neokusna. Da se vam to ne bi zgodilo, v nadaljevanju predstavljamo nekoliko nenevaden trik, ki se ga je dobro držati pri pobiranju čebule z lastnega vrta.
Le kdo bi si mislil, da je koruzna moka lahko tako koristna na vrtu. Gre za naraven in cenovno ugoden način za nego domačih gredic brez uporabe močnih ali škodljivih kemikalij. Uporaba je povsem preprosta, vrtu pa lahko pomaga na različne načine.
Pobiranje svežih, pravkar dozorjenih paradižnikov z lastnega vrta je zagotovo vrhunec sezone in nekaj, k čemur stremi prav vsak domači vrtičkar. Toda ta priljubljena vrtnina ima eno težavo, je namreč precej dovzetna za razvoj plesni, zlasti v daljšem obdobju prekomernih padavin. V nadaljevanju bomo raziskali najpogostejše vrste plesni na rastlinah paradižnika, vzroke za njihov pojav, in kar je najpomembneje, podali praktične nasvete za zaščito rastlin pred škodljivimi učinki plesni.
Domače vrtičkarje pogosto pesti težava, da jim solata ali druga zelenjava uide v cvet. To preprosto pomeni, da zelenjava ustvari cvet in seme. Toda če je pri nekaterih drugih rastlinah cvet pravzaprav tisto, česar smo veseli, je pri zeleni zelenjavi stvar precej drugačna.