Vrtičkarska opravila, ki se jih lotimo v aprilu

ROŽE IN VRT

Vrtičkarska opravila, ki se jih lotimo v aprilu

N.R.A.
03.04.2024, 5:00
0

Mnogi so, glede na pretekle sončne dni, že v marcu pričeli z vrtnimi opravili. Še vseeno pa velja, da se prava dela na vrtu začnejo v aprilu, ko je zemlja že dobro osušena in se ozračje že nekoliko otopli.

Preden začnete saditi in sejati, počakajte, da bo zemlja popolnoma odmrznjena tudi v globini. 

Če niste prepričani o primernosti temperature zemlje, lahko preverite s termometrom. Bodite pozorni na vreme, ker se lahko še vedno zaroti proti vam. Pri sebi imejte vrtno kopreno, s katero boste lahko ob hladni fronti pokrili svoje sadike.

Mesec april je mesec, ko v največjem obsegu začnemo s sajenjem in presajanjem.
Mesec april je mesec, ko v največjem obsegu začnemo s sajenjem in presajanjem. / FOTO: Adobe Stock

Setev, sajenje in presajanje

Mesec april je mesec, ko v največjem obsegu začnemo s sajenjem in presajanjem. Tisto, česar še nismo posejali marca, posejemo aprila. Morda pa sploh še niste začeli? April vam je več kot naklonjen.

Nekatere sadike smo pripravili že v prejšnjih mesecih, druga semena posejemo zdaj

V plošče, lončke ali sadilnike za vzgojo sadik aprila posadimo brstični ohrovt, kumarice, lubenice, melone, listnati ohrovt in por. Še vedno lahko sejemo vse kapusnice, ki jih bomo kot sadike presadili na prosto. Neposredno na prosto že lahko sejemo nekatere solatnice, tudi endivijo - ko temperatura zemlje preseže 8 stopinj Celzija, pa še korenček in peteršilj. Proti koncu meseca sejemo tudi blitvo, nizek fižol, rdečo peso, se pravi skoraj vse vrtnine. Počakamo pa s plodovkami, kot so bučke in kumare ter stročnicami, kot je fižol. 

Ko bo vreme dopuščalo in bo zemlja dovolj suha, se lahko v tem mesecu lotite sajenja sadik cvetače, zelja, kolerabe, brstičnega ohrovta in solate. Začetek meseca pa je primeren za sajenje trajnic na zelenjavnem vrtu, kot so šparglji in rabarbara.

Grah je prva zelenjadnica, ki jo posejemo spomladi
PREBERI ŠE
Grah je prva zelenjadnica, ki jo posejemo spomladi

Preden začnemo obdelovati vrtiček, se mora zemlja dobro osušiti.
Preden začnemo obdelovati vrtiček, se mora zemlja dobro osušiti. / FOTO: iStock

Zeliščni vrt

Nekatera zelišča lahko posejete v okenska korita ali v lončke, konec meseca pa jih lahko posejete tudi na prosto. Zelišča, ki ste jih morda že vzgojili na okenski polici ali pod steklom, lahko zdaj posadite na prosto. To so predvsem drobnjak, poprova meta, citronska melisa, pehtran, luštrek, sivka in še nekatera.

V mesecu aprilu, ko začnejo cveteti višnje in češnje, obstaja nevarnost, da bo vaše vrtnine napadla čebulna muha. Zato naj vse gredice s čebulo, porom in šalotko ostanejo pokrite, pomaga pa vam lahko še lesni pepel, katerega posujte okoli rastlin.

Zelišča, ki brez truda uspevajo tudi več let
PREBERI ŠE
Zelišča, ki brez truda uspevajo tudi več let

S sajenjem bučk in kumar še nekoliko počakamo.
S sajenjem bučk in kumar še nekoliko počakamo. / FOTO: Adobe Stock

Okrasni vrt

V primeru, da je vaša trata dovolj suha in lahko po njej hodite, se lotite njenega spomladanskega vzdrževanja. Poprimite za pahljačaste grablje in jo dobro prezračite, odstranite trdovratne plevele in mah. Vlažno vreme je primerno tudi za njeno gnojenje. Gnojite lahko s kompostom ali z gnojilom, predvsem pa ji zagotovite dovolj fosforja, ki bo okrepil korenine, in kalija, ki bo povečal odpornost trave. Po gnojenju je ne pozabite obilno zaliti.

Spomladi je čas tudi za okrasno cvetje.
Spomladi je čas tudi za okrasno cvetje. / FOTO: Adobe Stock

Zunanje rastline, ki bodo v toplih dneh prijetno odišavile vaš vrt
PREBERI ŠE
Zunanje rastline, ki bodo v toplih dneh prijetno odišavile vaš vrt

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke