Grah ima zagotovo najboljši okus takoj po tem, ko ga še čisto svežega poberemo z vrta. Toda če smo imeli srečo in ga pridelali več, kot ga lahko pojemo naenkrat, nam ne ostane drugega, kot da ga ustrezno shranimo. Poglejmo torej, kdaj in kako pobrati grah ter kakšen je najboljši način shranjevanja.
Bazilika je priljubljena sestavina v kuhinji in nepogrešljiva začimba na zeliščnem vrtu. Ko temperature dosežejo okoli 25 stopinj Celzija, ta enoletna dišavnica resnično zacveti. Toda če želite obdržati zalogo skozi vso sezono, potrebujete zdravo baziliko, ki jo boste lahko pobirali dolgo časa in bo stalno poganjala nove liste.
Svet paradižnikov ponuja na stotine, če ne tisoče sort paradižnika, ki jih je mogoče gojiti na svojem vrtu. Če se tudi vi izgubljate v poplavi izbire najboljšega, potem preberite, kateri so naši favoriti, ki jih ne gre spregledati.
Koloradski hrošč ni izbirčen in bo jedel skoraj vse, toda njegova najljubša hrana je krompir, ki običajno utrpi največjo škodo. Da vam ne uniči celotnega pridelka, sledite spodnjim nasvetom, s katerimi boste prepoznali in nadzorovali tega nadležnega škodljivca.
Kumarice so čudovita poletna zelenjava, ki je načeloma enostavna za pridelavo. Toda zgodi se, da plodovi postanejo grenki, kar je je običajno posledica stresa rastline v času rasti. Čeprav je to težavo nemogoče opaziti, še preden kumarice ne utrgamo in poskusimo, pa lahko vnaprej predvidimo določene dejavnike, zaradi katerih bi se to utegnilo zgoditi.
Več mesecev ste se trudili, vzgajali in skrbeli za svoje paradižnike, zdaj pa je končno napočil čas, da poberete sadove svojega trdega dela. Da ta ne bi šel v nič, imamo za vas nekaj nasvetov, kako te delikatne sadeže pravilno pobrati.
V teh dneh dneh, ko je v mnogih občinah po Sloveniji močno omejena poraba pitne vode in je med drugim prepovedano tudi zalivanje vrta, nam lahko koristi vsak nasvet, kako rastlinam kljub temu zagotoviti uspešno rast.
Le katera vrtnina bolje opiše poletje kot osvežilne in sočne kumare? Ta zelenjava, polna vitaminov in mineralov, ki poleg tega vsebuje tudi veliko količino vode, načeloma ni zahtevna za vzgojo, vseeno pa potrebuje določeno nego. Tisto, kar mnogi pozabljajo, je sprotno obrezovanje – preberite, zakaj je to nujno.
Zelo toplo in suho vreme se močno pozna na kmetijskih površinah po vsej državi, opozarjajo v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Kmetovalce zato pozivajo, naj za zaščito kmetijske pridelave v sušnih razmerah ukrepajo pravočasno.
Različne vrste volčjega boba uvrščamo v botanično družino metuljnic in agronomsko skupino zrnatih stročnic. Strupene in grenke snovi v rastlini in zrnju so vzrok, da so ga v preteklosti uporabljali več za izboljševanje rodovitnosti tal kot za prehrano. S trajnostno usmeritvijo kmetijske politike Evropske unije pa se kažejo nove možnosti za setev in uporabo volčjega boba, ne le grenkih sort sredozemskih vrst, ki so zaradi bogate olistanosti ustrezne za zeleno gnojenje, ampak tudi požlahtnjenih sladkih sort, katerih zrnje je nov alternativni vir beljakovin (30 do 40 %), odpornega škroba in prehranskih vlaknin.
V tem delu leta pogovori zelo pogosto nanesejo na paradižnik. Kajti rastlina je ravno pred tem, da bo začela barvati plod, a kaj hitro gre kaj narobe: črn plod, plesen na listih ... In takrat mnogi posežejo po mleku. Poglejte, za kaj vse se ga uporablja na vrtu.
Rdeči, sočni paradižniki so ponos vsakega vrtnarja. Vendar pa njihova pridelava zahteva nekaj znanja in spretnosti. Vse se začne pri zdravi rastlini, vključno z listi. Zvijanje le-teh je pogosta težava, ki prizadane celotno rastlino in povzroči njeno propadanje. Poglejmo, kaj so najpogostejši razlogi, da se to zgodi – ter kako zvijanje listov odpraviti.