Ali je krompir zelenjava? To pravijo strokovnjaki.

VRT

Ali je krompir zelenjava? To pravijo strokovnjaki.

Dom in vrt
26.09.2023, 5:00
0

Morda se zdi nekoliko nenavadno vprašanje, vendar je v resnici veliko zmede glede tega, kaj krompir pravzaprav je in kakšne koristi ima. Ali ga lahko uvrščamo med zelenjavo? Morda celo med sadje?

Krompir botanično gledano spada med zelenjavo.
Krompir botanično gledano spada med zelenjavo. / FOTO: Adobe Stock

Krompir je izjemno hranljivo živilo, ki je že stoletja del naše prehrane. Vemo, da vsebuje veliko škroba in nas zato nasiti za dolgo časa, a to še ni vse. Manj znano je, da ima krompir nasploh zelo ugodno sestavo.

Hranilna vrednost krompirja 

Čeprav bo to morda za koga presenečenje, je krompir zelo zdravo živilo, seveda v zmernih količinah. Kuhan krompir po možnosti z lupino je eno boljših živil, kar si jih lahko privoščite za zdravje.  

Da bi razumeli vlogo, ki jo ima krompir v zdravi prehrani, morate seveda ločiti kuhan krompir v oblicah od mastnega ocvrtega krompirčka ali maslenega pire krompirja.

Kot rečeno, krompir je v svojem bistvu poln različnih hranilnih snovi, zato je dobro osnovno živilo, ki ga vključimo v svojo prehrano. Je bogat z vlakninami in kalijem ter dober vir vitamina B1, v njem najdemo celo nekaj beljakovin. Zaradi visoke vsebnosti škroba predstavlja pomemben vir energije. 

Anketa

Ali menite, da je krompir zelenjava?

Ali menite, da je krompir zelenjava?
Ali je krompir zelenjava? To pravijo strokovnjaki.

 

Ali je krompir zelenjava ali ne?

S prehranskega vidika lahko z gotovostjo trdimo, da je krompir škrobnato živilo, ki ga uživamo bolj zaradi velike količine ogljikovih hidratov, ki nas nasitijo. A kljub temu krompir ni popolnoma brez vitaminov in vlaknin, čeprav jih ne vsebuje toliko kot nekatere druge vrste zelenjave.  

Se boste zaradi krompirja res zredili? Preberite TUKAJ. 

Dieta, ki vam bo podaljšala življenje
PREBERI ŠE
Dieta, ki vam bo podaljšala življenje

Ker je krompir vir škroba, so ga v preteklosti prehransko uvrščali med škrobnata živila in ne med zelenjavo. Vendar se je to v zadnjem času spremenilo in krompir danes prištevamo k zelenjavi. Enako velja za druga živila, kot so na primer grah, nekatere buče, koruza in druga zelenjava, ki je v veliki meri sestavljena iz škroba. 

Da, krompir torej vsekakor je zelenjava. Prihaja iz enoletne rastline, ki se goji zaradi užitnih gomoljev. 

Krompir se po vsebnosti vitaminov in mineralov ne more primerjati s korenjem ali brokolijem, a to ne pomeni, da je brez le-teh.
Krompir se po vsebnosti vitaminov in mineralov ne more primerjati s korenjem ali brokolijem, a to ne pomeni, da je brez le-teh. / FOTO: Adobe Stock

Je del družine razhudnikov in je soroden rastlinam, kot sta paradižnik in tobak. Po klasifikaciji, ki zelenjavo deli na podskupine glede na hranilno vrednost – zelena zelenjava, stročnice, rdeča in oranžna zelenjava, druga zelenjava in škrobnata zelenjava –, krompir pričakovano sodi med slednje. 

Krompir je škrobnata zelenjava

Škrobna zelenjava vsebuje precej več škroba kot druge kategorije zelenjave. Škrob je vrsta ogljikovih hidratov – pravzaprav je to glavna vrsta ogljikovih hidratov v vaši prehrani.

Najenostavnejši ogljikovi hidrati so sladkorji, vendar se škrob šteje za kompleksen ogljikov hidrat, ker je sestavljen iz povezanih molekul sladkorja.

Če sklenemo, krompir je botanično gledano brez dvoma zelenjava. Čeprav ni ravno solata ali korenje, je še vedno poln hranil, ki so nujna za uravnoteženo prehrano.

Kaj lahko storimo, če vrt napade majski hrošč?
PREBERI ŠE
Kaj lahko storimo, če vrt napade majski hrošč?

Zakaj krompirja, ki kali, ni priporočljivo jesti?
PREBERI ŠE
Zakaj krompirja, ki kali, ni priporočljivo jesti?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke