Česen je razmeroma enostavna vrtnina za gojenje, vendar je lahko pogled na majhne, drobne stroke včasih pravo razočaranje. Če želite vzgojiti večji česen, je tukaj šest ključnih nasvetov, ki jih je vredno upoštevati.
Po svetu obstaja na stotine sort česna v različnih okusih, oblikah ter nenazadnje velikostih. Toda na slednje vpliva tudi način sajenja.
Šest najpomembnejših dejavnikov bo naredilo veliko razliko in vam pomagalo vzgojiti večji česen in se izogniti morebitnemu razočaranju.

Izberite veliko sorto
Če želite gojiti večji česen kot prejšnja leta, izberite sorto, ki že v osnovi rodi večje glavice – najpogosteje so to domače sorte.
Najboljše sorte, ki dajejo večje stroke so tiste s trdim 'vratom', to so navadno ozimne ali jesenske sorte. Njihova prednost poleg velikosti je, da jih je enostavno lupiti ter se dobro skladiščijo.
Posadite največje stroke
Preprosto pravilo, ki si ga morate zapomniti, če želite vzgojiti večji česen, je, da večji stroki pomenijo večje čebulice. Ko jeseni sadite česen, izberite največje stroke, saj se bodo ti, ko bo čas za pobiranje, razvili v največje čebulice.
Pomembno je tudi, da uporabite zdrav semenski česen. Kupljene čebulice so pogosto lahko obdelane s kemikalijami, ki zavirajo kaljenje, in so lahko celo okužene z boleznimi, vključno z gnilobo česna.
Zato vedno kupujte zdrav, kakovosten česen in ko ločujete stroke, dajte prednost največjim. Ko poberete svoje stroke, uporabite manjše za kuhanje, največje pa obdržite za ponovno sajenje večjega česna naslednje leto.

Pred sajenjem obogatite zemljo
Česen dobro raste v rodovitni zemlji, ki zadovoljuje njegove potrebe po hranilih. Je 'lačna' vrtnina, ki za rast skozi sezono in proizvodnjo velikih čebulic potrebuje veliko hranil.
Koristno je, da tla občasno testirate, da se prepričate, kako hranilno bogata so. To še posebej velja za fosfor in kalij, ki sta pomembni hranili za razvoj večjih čebulic česna. Dušik je prav tako ključno hranilo. Le-tega lahko v zemljo dodate tako, da pred jesensko sajenjem česna vmešate organske snovi, kot sta kompost ali gnoj.
Omogočite dovolj prostora za rast
Ko sadite česen, dajte strokom dovolj prostora, da se razvijejo v večje čebulice. Pazite, da jih ne stisnete na preveč majhno gredico. Namesto tega jih razporedite 15-20 cm narazen v vrstah, ki nja bodo oddaljene oddaljene približno 20-25 cm. To daje vsaki čebulici veliko prostora za razvoj in hkrati ohranja možnost kroženje zraka med posameznimi rastlinami.
Po jesenski sajenju bo česnu koristila tudi zastirka. Plast komposta, slame ali lesnih sekancev bo izolirala korenine, ko temperature padejo, ohranila vlago v tleh in preprečila rast plevela. Ta bi namreč česnu ukradel sonce, vodo in hranila, kar vpliva na končno velikost strokov.
Po potrebi pognojite
Kot smo že omenili, je česen zelo zahtevna rastlina, ki poleg priprave tal pred sajenjem zahteva tudi dodatno gnojenje za močno rast in oblikovanje velikih čebulic.
Dobro uravnoteženo gnojilo je odlična izbira za spomladansko gnojenje česna, na primer s sredstvom z NPK 5-5-5 ali 10-10-10.

Odstranite peclje
Sorte s trdim vratom spomladi ustvarijo peclje. Ta nežna, užitna stebla se običajno pojavijo med sredino maja in junija.
Odstranjevanje česnovega stebla vam ne le prinese okusen pridelek, temveč omogoči, da rastlina energijo usmeri v razvoj čebulice in ne v stebla. To pomeni, da se manj energije porabi za sam strok in manj za dele rastline, ki niso tako zelo pomembni. Stebla odrežite ali odlomite, ko se začnejo spiralno zvijati.


Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV