Rastline, ki jih je priporočljivo posaditi zraven paradižnika
VRT

Rastline, ki jih je priporočljivo posaditi zraven paradižnika

L.M.
04.03.2023, 5:00
1

Ustvarjanje popolnega rastnega okolja za vaše vrtnine ne vključuje le ustrezne zemlje, zadostne vlage in ravno prave količine sončnih žarkov, ampak tudi iskanje dobrih in slabih sosedov ter ustrezne razporeditve na vrtu. Poglejmo si, katere so tiste vrste, ki jih je priporočljivo posaditi poleg paradižnika.

Izkušeni vrtnarji vedo, da lahko določene rastline izboljšajo rast paradižnika, tako, da odganjajo škodljivce in preprečujejo bolezni, medtem ko druge njegovo rast in razvoj plodov zavirajo. Seznam rož, zelišč in drugih rastlin vsebuje take, ki jih gojimo tako zaradi njihove kulinarične vrednosti, ki jo imajo same po sebi, ali pa zaradi pozitivnega vpliva na rast paradižnika

Zato so 'heirloom' paradižniki tako posebni
PREBERI ŠE
Zato so 'heirloom' paradižniki tako posebni

Ognjič je dober sosed paradižnika.
Ognjič je dober sosed paradižnika. / FOTO: Adobe Stock

Bazilika

Bazilika je eno izmed zelišč, ki se s paradižnikom odlično ujame tako na krožniku kot na vrtu. S svojo bogato aromo bo okus paradižnika obogatila že v času rasti. Ker gre za zelišče manjše rasti, ne boste imeli problema s tem, da zanjo odmerite manjši kos zemlje poleg paradižnika. 

Boraga 

Cvetlica, imenovana tudi zvezdna roža, je čudovita spremljevalka paradižnika. Vijolični cvetovi in mehki, srebrnozeleni listi predstavljajo super sosedo, ki spodbuja rast listja in same rastline paradižnika. Če k temu dodate še boljši okus paradižnika, potem je zvezdna roža zagotovo zmagovalka v tekmi za najboljšega paradižnikovega soseda. 

Drobnjak

Drobnjak je okusen že sam po sebi, dodatna prednost na vrtu pa je, da spodbuja rast paradižnika in mu daje prijetno aromo. Ker gre za trajnico, ga lahko na rob vrta posadite enkrat in nato več let uživate v njegovem okusu, ter poleg tega še izkoristite njegov pozitivni vpliv na rast paradižnika.  

Meto lahko posadite na gredico ali pa v lonec zraven paradižnika.
Meto lahko posadite na gredico ali pa v lonec zraven paradižnika. / FOTO: Adobe Stock

Stročji fižol

Nizek stročji fižol pripomore k boljši rasti paradižnika na nekoliko nenavaden način, in sicer tako, da vzpodbuja kroženje zraka okoli rastline. Zračenje je pomembno zato, da preprečite zastajanje vode, ki pogosto vpliva na razvoj plesni in posledično povzroči gnitje korenin. Poleg tega ta rastlina privablja žuželke, ki so koristne za vrt. 

Redkvice

Redkvice posadite tik ob koreninah paradižnika, s čimer preprečite napad bolhačev na paradižnik. Morda boste ob tem morali žrtvovati kakšno redkvico ali dve, vendar boste s tem na ekološki način zaščitili svoj paradižnik pred propadom

Ognjič

Živobarvnih cvetov ognjiča res ni težko prepoznati. Od bogatih rdečih in bronastih do svetlo rumenih, ognjiči nudijo barvitost vašemu vrtu in predvsem zaščito pred škodljivci. Poleg tega pa še izboljšajo končni okus vaših paradižnikov, ko ti enkrat dozorijo. 

Tudi vi obožujete češnjev paradižnik? To morate vedeti
PREBERI ŠE
Tudi vi obožujete češnjev paradižnik? To morate vedeti

Paradižnik in bazilika se dobro ujameta tako na krožniku kot na vrtu.
Paradižnik in bazilika se dobro ujameta tako na krožniku kot na vrtu. / FOTO: Adobe Stock

Meta

Meta je čudovita družba vašim paradižnikom na vrtu. Bolje kot na vrtu jo je sicer imeti v loncu, saj zlahka preraste velike površine, če jo sproti ne omejujemo. V kolikor vaši paradižniki rastejo v loncu, brez težav v isto posodo posadite še meto.  

Kumare

Ta standardna zelenjadnica, ki ne sme manjkati na nobenem vrtu, je ena izmed tistih, za katero sicer lahko rečemo, da je dober sosed paradižnika, vendar ima po drugi strani nanj lahko tudi negativen vpliv. Pozitiven vpliv se kaže predvsem v onemogočanju rasti plevelu, kar je posledica zastiranja svetlobe sončnih žarkov. Vendar mnogi vrtnarji kumare raje posadijo stran od paradižnika, saj si ti dve vrsti delita enake bolezni, kot sta virus mozaika in fitoftora.

Zakaj zalivati paradižnik z mlekom?
PREBERI ŠE
Zakaj zalivati paradižnik z mlekom?

Paradižnik bo bolje uspeval, če poleg njega posadimo rastline s katerimi se dobro ujame.
Paradižnik bo bolje uspeval, če poleg njega posadimo rastline s katerimi se dobro ujame. / FOTO: Adobe Stock

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Rusija Doneck razsvetljuje s fosfornimi bombami
ŠPORT
Aktualni prvak Bagnaia slavil tudi na nedeljski ...
POP IN
'Kriči zame, Ljubljanaaa!!!'
TV ODDAJE
S pravilnimi odgovori o svojih mamah do čim več ...
VIZITA.SI
To morate vedeti, če ste pretežki
OKUSNO.JE
Vitaminski napitek za odpornost
ZADOVOLJNA.SI
Richard Gere ljubezen našel v zrelih letih in po ...
MOSKISVET.COM
Beckhamov sin pokazal tatu svoje lepe žene in ...
BIBALEZE.SI
Top ideja za prvomajske počitnice, ki vas bo ...
CEKIN.SI
Kako zaslužiti z NFT?
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Nemški upokojenci v tem hrvaškem mestu našli novi ...