Japonski javor je priljubljena izbira za manjše okrasne vrtove
VRT

Japonski javor je priljubljena izbira za manjše okrasne vrtove

L.M.
26.10.2022, 5:00
0

Kot že ime pove, japonski javor izvira iz vzhodne Azije in je pogosto del tradicionalne japonske krajine in oblikovanja vrtov. Listopadno drevo, ki spada v družino sapindovk, sicer pri nas imenujemo tudi pahljačasti javor. Znotraj te skupine najdemo številne sorte, ki se med seboj ne razlikujejo prav dosti, prepoznamo pa jih glede na velikost samega drevesa, obliko in barvo listov ter nekatere druge značilnosti. Poglejmo si, zakaj je japonski javor tako priljubljen in kaj je razlog, da ga tudi pri nas najdemo na številnih manjših in večjih okrasnih vrtovih.

Morda se razlog za priljubljenost skriva v čudovitih listih  

Japonski javor je znan po osupljivih listih, ki po obliki spominjajo na dlan. V osnovi je listje zeleno ali rdeče, jeseni pa ga lahko občudujemo v še bolj izrazitih barvnih odtenkih – vse od rdeče in oranžne pa do rumene, zlate ali celo vijolične. Prav tako si sorte niso enotne po obliki listov. Nekatere imajo široke režnje, druge pa so bolj razčlenjene in čipkastega videza. Velikost japonskega javorja je odvisna od sorte. Nekateri se lahko po višini primerjajo z manjšim grmom, večina pa jih zraste nekje med pet in osem metrov v višino.  

Japonski javor
Japonski javor / FOTO: Adobe Stock

Ali japonski javor cveti?

Cvetovi so dvospolni, škrlatno obarvani in združeni v kratka metlasta socvetja. Cveti ves april in maj. Iz oplojenih cvetov se razvijejo plodovi v obliki ploščatih krilc. V vsakem izmed krilc se skriva po eno seme.  

Japonski javor sadimo jeseni

Japonski javor je manjše drevo, ki je čudovit dodatek vsakemu domačemu vrtu. Čeprav slovi po svoji muhavosti, bo v pravih pogojih prav lepo uspeval in zanj pravzaprav sploh ni težko skrbeti. Vseeno bo potrebnega nekaj potrpljenja, saj to drevo raste razmeroma počasi, vendar lahko v ustreznih pogojih doživi več kot sto let.  

Svetloba

Japonski javor sadimo na senčno do polsenčno lego. Zlasti v toplejših predelih je priporočljivo, da mu omogočimo senco skozi ves dan. Močno popoldansko sonce redko prenaša katera koli sorta, saj lahko sončni žarki na listih povzročijo opekline.  

Seme japonskega javorja
Seme japonskega javorja / FOTO: Adobe Stock

Prst

Japonski javor ima rad vlažna, dobro odcedna tla. Primerna so ilovnata in peščena tla z nekoliko bolj kislo pH vrednostjo.  

Voda

Čeprav ima japonski javor rad dobro odcedna tla, potrebuje tudi precej vode. Dokler se mlado drevo ne ukorenini, ga je potrebno pogosteje zalivati, kasneje pa ga tudi nekoliko bolj sušno obdobje ne bo tako zelo prizadelo. Če opazite, da je zemlja suha ali da je v zadnjih dneh padlo malo dežja, mu namenite več vode. Rdečelistne sorte so bolj nagnjene k ožigom. 

Japonski javor
Japonski javor / FOTO: Adobe Stock

Japonski javor ne potrebuje obrezovanja

Če želite, lahko obrežete samo spodnje veje in s tem za lepši videz nekoliko razredčite krošnjo. V kolikor opazite odmrle, obolele ali poškodovane veje, jih odstranite, sicer pa vsakoletno obrezovanje ni potrebno.  

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Kamerunci so se vrnili od mrtvih in izenačili: ...
POP IN
Meghan Markle naj bi v svoji podcast oddaji ...
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
To naj bi bile lastnosti ljudi, ki imajo dobro ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Tako prihod otroka spremeni življenje moškega
CEKIN.SI
4 nasveti, kako premagati občutek naveličanosti ...
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
MOSKISVET.COM
Nujno je, da si vzamete čas zase