Kaj povzroča suhe zaplate na trati?
VRT

Kaj povzroča suhe zaplate na trati?

L.E.
23.06.2022, 5:00
0

Zakaj se včasih na trati pojavijo suhe zaplate, ki kazijo njen izgled? Je razlog le pomanjkanje vode ali to težavo lahko povzroča še kaj drugega? Kako se z njo spopasti in kako jo preprečiti?

Pomanjkanje vode?

Poleti je seveda pomanjkanje vode vsekakor lahko razlog, da se trata posuši le na določenih predelih ali kar cela. Kaj lahko v tem primeru storite?

Zalivanje ob najbolj primernem času

Trato je najbolje zalivati zgodaj zjutraj, ko še ni vroče. Ko je sonce že višje na nebu, namreč lahko vodo posuši, še preden jo ima prst čas absorbirati. 

Redno zalivanje

Spremljajte, kdaj se prst začne sušiti in jo zalijte, preden se res posuši. To je v vročem vremenu lahko kar hitro, v nekaj dneh. Če dežuje, pa je lahko čas med enim in drugim zalivanjem precej daljši. Pazite še, da zalivate travo enakomerno. Da ne izpuščate vedno znova določenih predelov, ki bodo posledično seveda postali suhi. Posebej pozorni bodite na območja, ki so poleti nenehno izpostavljena močnemu soncu.

Trato je najbolje zalivati zgodaj zjutraj, ko še ni vroče.
Trato je najbolje zalivati zgodaj zjutraj, ko še ni vroče. / FOTO: Adobe Stock

Manj hoje po travi

Ko je vroče, se je pametno truditi čim bolj izogibati hoji po travi. Ali se vsaj izogibati, da bi ves čas hodili po eni in isti stezici. Hoja namreč utrjuje prst, ta lahko postane na takšnih delih bolj kompaktna in strjena, kar travi škodi.

Ko se prst strdi

Ko postane prst preveč strjena in kompaktna, slabše vpija vodo in to seveda lahko povzroči suhe zaplate. Če sumite, da bi to lahko bil razlog, se lotite njenega rahljanja.

Če zalivanje ne pomaga

Prav mogoče je, da boste ugotovili, da zalivanje ne pomaga. V tem primeru boste verjetno opazili, da prst na prizadetih območjih ostaja suha celo po močnem deževju. Če zlijete vodo prav na suhi del, pa bo morda ostala luža, ki se kar ne bo in ne bo absorbirala. Takrat je razlog suhih zaplat očitno nekaj drugega.

Imate psa?

Če so zaplate manjše in imate pri hiši psa, je razlog lahko njegov urin. Rešitev je lahko, da ga navadite, da urinira le na enem mestu, kjer ni trave. Če vidite, da je uriniral na travi, to mesto hitro polijte z vodo. 

Če so zaplate manjše in imate pri hiši psa, je razlog lahko njegov urin.
Če so zaplate manjše in imate pri hiši psa, je razlog lahko njegov urin. / FOTO: iStockphoto

Preveč gnojila

Lahko so zaplate posledica pretiranega gnojenja – v tem primeru so običajno večje in se seveda zgodijo kmalu po gnojenju. Če opazite, da trava rumeni ali rjavi, a gnojilo še lahko vidite, ga lahko skušate odstraniti. Prav tako bo hitro zalivanje zmanjšalo učinek gnojila. A lahko se zgodi, da trave ne boste uspeli rešili in jo boste mogli znova posaditi ter v prihodnje gnojiti previdneje. To pomeni, da si skrbno preberete navodila za uporabo in jih upoštevate.

Bolezni

Tretji precej pogost razlog za suhe zaplate so glivične bolezni. Te povzročijo, da prst ne more vpijati vode. Eden od načinov, da jih preprečite, je nasvet, ki smo ga v tem članku že zapisali – da zalivate res le zgodaj zjutraj, tako da trava ni mokra zvečer, ko se ozračje ohladi. Napaka je, če se lotite zalivanja zvečer ali ponoči, kar nekateri delajo, saj bo prst takrat res lahko ravno tako vpila vodo, preden jo sonce posuši. A trava bo dlje vlažna in to lahko povzroči razvoj glivičnih bolezni. Če so te na vaši trati že resničnost, je žal edina rešitev, da zamenjate prst in travo znova posadite.

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Je zdaj vendarle dokončno? Fury potrdil, da je ...
POP IN
Oboževalci začudeni: Jennifer Aniston je stara ...
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
7 srhljivih zvokov, ki ji nihče ne zna pojasniti
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo